Проблемите на Барса са едни и същи, загубата не бива да притеснява Ливърпул: 5 извода от вечерта в Шампионската лига

Премина първата вечер от тазгодишното издание на Шампионската лига.

Чакането свърши, груповата фаза стартира и отново е време за клубен футбол от най-висока класа. Още откриващият ден предложи страхотни дербита, както и първите големи изненади.

Носителят на трофея Ливърпул беше победен с 2:0 от Наполи на "Сан Паоло" с късни голове на Дрис Мертенс от дузпа и на Фернандо Йоренте. По същото време Барселона изживя тежки мигове в Дортмунд срещу Борусия и едва отърва загубата, най-вече благодарение на вратаря си.

Срещата на "Сигнал Идуна Парк" завърши 0:0, а Марк-Андре Тер Щеген се отличи с решаващи намеси, отрази и дузпа на Марко Ройс през втората част. Завръщането в игра на Лео Меси пък не даде нужната искра на каталунците в последния половин час.

Може би най-голямата изненада беше на "Стамфорд Бридж", където Челси загуби от Валенсия с 0:1. Гол на Родриго донесе трите точки на "прилепите", а Рос Баркли уцели гредата от късна дузпа, която щеше да осигури поне точка на Франк Лампард при първия му мач като старши треньор в Шампионската лига.

По-рано през вечерта издънка допусна и Интер, който стигна само до 1:1 срещу Славия Прага у дома, и то с изравнителен гол на Николо Барела в добавеното време. Това е много лош резултат за Антонио Конте, при положение, че следващите мачове в групата са срещу Барселона и Борусия Дортмунд.

Какво научихме от всички тези двубои и какво ще запомним от тях? По-долу може да видите пет извода от първата вечер на това издание на турнира.

1. Ливърпул не бива да се притеснява от загубата

На Юрген Клоп и неговите футболисти се падна огромен тест още при старта на защитата на трофея. Наполи искаше реванш за груповата фаза от миналия сезон, когато отпадна именно за сметка на Ливърпул, а сега класата в състава на Карло Анчелоти е може би още по-сериозна.

За Ливърпул вчера не беше най-добрият ден, въпреки че обещаващи атаки на гостите не липсваха, Фабиньо изигра прекрасен мач, Адриан имаше атрактивни спасявания. Всъщност качеството на последния пас и на последния удар не достигна на "мърсисайдци", а реално срещата беше решена от твърде спорната дузпа за Наполи, която ВАР трябваше да отмени.

Нетипичната грешка на Ван Дайк за втория гол може да е причина най-много за известен размисъл, но не и за паника. В група със Залцбург и Генк загубените точки спокойно могат да бъдат наваксани, а и все пак на Ливърпул предстои дълъг сезон, който няма как да премине безпрепятствено.

2. Проблемите на Барса при Валверде си остават едни и същи

Барселона на Ернесто Валверде страда от едни и същи проблеми в Шампионската лига и те си проличават най-ясно, когато отборът гостува на активно пресиращи съперници.

Срещу Борусия каталунците изнесоха блед мач, в който направиха твърде малко в атака, а през втората част бяха категорично надигравани и само намесите на Тер Щеген запазиха нулевото равенство.

Рядко се случва Барса да разчита на вратаря да бъде герой. Всъщност отборът имаше обичайното си предимство в притежанието на топката, само че най-вече липсата на скорост в атака натежа. Луис Суарес изглежда все по-бавен и вече над 4 г. не е вкарвал при гостуване в Шампионската лига. Валверде страшно много се нуждае от контузения Усман Дембеле, който би трябвало да се завърне в игра след около седмица и да внесе повече бързина в нападението.

3. Челси ще има големи затруднения да прескочи групата

Челси се намира в преходен период и мениджърът Франк Лампард все още търси най-добрата си единайсеторка и точната схема. Лампард започна по най-лошия възможен начин в група H с домакинска загуба с 0:1 от Валенсия в нещастно протекъл мач, в който Рос Баркли пропусна дузпа накрая.

Челси загуби от отбор, в който цари пълен хаос напоследък. Играчите на Валенсия са в открит бойкот срещу собственика Питър Лим, който наскоро реши да уволни треньора Марселино заради някакви странни неразбирателства с него. Другите мачове на "сините" също няма да са лесни, тъй като в групата са още полуфиналистът от миналото издание на Лигата Аякс, както и френският Лил.

Затова за подмладения и непостоянен отбор на Лампард Шампионската лига може да се окаже твърде голямо изпитание - и преодоляването на групата въобще не е сигурно.

4. Тепърва ще слушаме за един 19-годишен талант

Очаквахме головите спектакли да са в мачовете на топ отборите, но голямото шоу беше на Залцбург - Генк в група Е с краен резултат 6:2 за домакините, като общо шест от попаденията в мача паднаха още до почивката.

Тази среща ще се запомни и защото в нея един 19-годишен дебютант в Лигата изригна с хеттрик и няма как да не предизвика вниманието на целия футболен свят. Ерлинг Браут Хааланд наниза три гола още през първото полувреме и стана първият тийнейджър с хеттрик в дебюта си след Уейн Рууни, който направи това през 2004 г.

Всъщност само Рууни и Раул могат да се похвалят с хеттрик в Шампионската лига на по-крехка възраст от тази на Хааланд - който е на 19 години и 58 дни. Норвежецът е син на бившия нападател на Нотингам, Манчестър Сити и Лийдс Алф-Инге Хааланд.

Талантът набира невероятна скорост и в последните си 9 мача има вече 17 гола, а миналата година той вкарваше за Молде под ръководството на Оле Гунар Солскяер.

5. С тази игра Интер е обречен

С играта, която показа срещу Славия Прага, Интер няма никакъв шанс да премине най-тежката група в Шампионската лига и да застраши хегемонията на Ювентус в Серия А.

При Антонио Конте "нерадзурите" стартираха успешно в калчото с три победи от три мача, но снощи бяха летаргичен и безидеен тим, който на всичкото отгоре показа и неувереност в защита. Славия впечатли с модерен и грамотен футбол, макар че противопостави привидно скромен състав от 8 чехи, един румънец и двама африканци.

Като единици Интер уж трябваше да предлага повече качество във всяка точка от терена, но Конте има да свърши още доста работа, за да превърне тези футболисти в отбор.

Новините

Най-четените