Дрън

Медийното огласяване на три телефонни разговора от май м.г. на шефа на митниците Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков и с неговия заместник Владислав постигна главната си цел - да дрънне насред село камбаната, че и тия са като всички. Да оповести поредното пришествие на българската "нормализация" - и най-харесваните скоро си влизат в калъпа.

Понеже нали няма иначе как да е - управниците у нас и преди, и сега, все са от един дол дренки.

Българската "нормализация" винаги бърза да разтури представлението на наивно вярващите. Да ги избута на сцената и да им покаже, че винаги има задкулисие и ако само малко надникнат зад завесата, ще видят ужасяващи неща - добрите изобщо не са добри, а лошите не са чак толкова лоши.

И че всъщност всички големи актьори са най, ама най-обикновени хорица, които могат да плачат на рамо, да въртят интрижки, да се ошмулват пред висшестоящия или с презрение да говорят за него зад гърба му.

Кому е изгодно това - да зададем класическия политически въпрос. Разбира се, на Тракторовата групировка (нека си представяме механизъм от зависими елементи, понеже МВР така и не успя да докаже съдебно, че иде реч за органичен Октопод) - Алексей Петров, с прилежащите му РЗС и медии от галерията на хранениците. Които зададоха тона на политическата 2011, като следновогодишно огласиха трите разговора от май 2010.

Погледнати по същество, трите разговора казват още много на публиката:

- Че през митниците е текло яко и пак си тече - само се сменят властовите канелки.

- Че олигарсите винаги точат милиони невлезли в хазната мита и акцизи и дават на политиците.

- Че дори авторитетни западни компании здраво лобират да се измъкнат от облагане.

- Че за цялата тая далавера се налагат - с цената на най-долни интриги и компромати, по високите управленски етажи свои хора, с единствената задача да слагат нужния подпис и да разпъват при нужда чадър над фирмите по назначение.

- Че контрабандата, от която лапат и политици, и олигарси, се произвежда и с напълно целенасочена официална политика. Като тази с драстично увеличения акциз на цигарите. Както казва Ваньо Танов: "В края на краищата има политическо решение за вдигане на акциза на цигарите и грозното е, че ако сега тръгна по тоя... Де факто всички получават пари за вземането на политическо решение, грозно е да прехвърлиш вината само върху един човек".

- Че конфликтът между вицепремиерите Дянков и Цветанов е съвсем действителен, и че в основата му са контрабандните канали.

- Че единият вицепремиер смята другия за глупав, а финансовият зам.-министър играе в отбора на вътрешния министър.

Най-уязвим - Цветанов, Танов - в бяло

От всичко това, разбира се, Тракторовата групировка отново има голяма полза - най-уязвимият в записите е министър Цветанов. И ако митническите му апетити продължат да се разплитат, историята с апартаментите може да се окаже детска играчка.

Полза има и самият Ваньо Танов. Впрочем, не само от МВР, прокуратурата или частни структури, както изреди възможностите премиерът, може да са изтекли записите. Може да ги е направил и огласил самият Танов. Макар че едва ли  този на вид доста лоялен човек би проявил такава смелост и неподчинение. А и защо чак сега?

Ползи - и за Бойко Борисов

Полза от цялата тази история може да има и самият Бойко Борисов. Така хем показва, че държи на Танов - и Цветанов повече не бива да атакува шефа на митниците; хем подрязва крилата на Цветанов, който, уж е номиниран за президент, но е очернен; хем играе ролята на незабъркан в кашата арбитър, който помирява всички и ги кара да работят за общото благо.

Което, видите ли, все пак го има - премиерът спешно огласи данни колко по-добре стоят нещата с борбата с контрабандата спрямо предишното правителство и колко повече се пълни хазната.

Ако Борисов дърпа конците на постановката, или ако дори е само мълчалив съучастник на Тракторовата групировка във войната й срещу Цветанов, то това е ясен знак как той оттук нататък ще удържа управленските юзди - чрез ченгеджийски прийоми на самокомпрометиране на подчинените. С това те ще губят властови апетити, а защо не и участието си във властта.

В същото време премиерът ще стои отстрани, без да си цапа ръцете, ще защитава до последно своите хора, но и законността, и накрая, принуден от обстоятелствата, ще отстранява един по един, или пък паритетно, висши управленци. Дори няма да е необходимо да се обяснява защо го прави - всички ще са чули и видели самокомпрометиралите се в звук и стенограма.

И, за разлика от Иван Костов, който подмени правителството си в средата на мандата, без да обясни защо маха този или онзи министър и така прие негативите на полуприкриващ нарушения, Борисов като един Пилат Понтийски ще може с всеки уволнен да си измива ръцете и да става още по-чист.

2011 година навярно ще бъде изпъстрена с множество събития ала подслушан телефон на висш управник. И независимо кои ще печелят и кои ще губят в игрите на разконспириране, загубата за управляващите като цяло е неминуема.

Ще се изпарят и последните надежди за едно що годе непорочно и смело управление, и над страната отново ще падне мъглата на отвращението и апатията.

#1 niemen 06.01.2011 в 12:30:09

Смислено и вярно, но защо липсват коментари? Не само от журналисти, политолози и всякакви -ози, но и от читателите, които иначе охотно коментират неуспеха на ученическия протест или преживяванията на една кифла на плажа? Май ни е малко страх, а? Нещо много милиционерско стана навън.

#2 simlevs 06.01.2011 в 13:01:18

ЛОШОТО Е ,ЧЕ ИМА МАСОВО ПОДСЛУШВАНЕ НА ВИСШИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.ТОВА Е ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ Т. Е. МУТРАТАб.борисов И ШЕСТАКА цв.цветанов .ИЛИ ЦЯЛОТО НЕКАДЪРНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО . В МОМЕНТА ЖИВЕЕМ НЕ В БЪЛГАРИЯ НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ , А В абсурдистан ПО ДЖОРДЖ ОРУЕЛ - СПРАВКА „1984“ . КОЛКОТО ДО СЪДЪРЖАНИЕТО НА РАЗГОВОРИТЕ Е ВИДЕН „матрияла“ НАПРАВОВЕРНИЯ КОМУНИСТ И МУТРА б.борисов .

#4 minuvach 06.01.2011 в 13:38:33

Евгени Донев | 06.01.2011 13:05 Прав си много приятелю! Но...тези хора са расли, учили и обучавани (най-важното) в предишната система. В предишната система на МВР (още по-точно) ! Няма как да сменят подходите, независимо, че си изкараха най-различни степени на образование от къде ли не, по какъв ли не начин. По-важно е как се е формирал манталитета им, умозрението им, как отразяват действителността и пр. По същество те са си бандити! (Въпреки, че ще прозвуча популистки) Хора от сегашната система казват - най-големите бандити са в МВР ! Не става само въпрос за герберите - пожарникари и милиционери, а и за т.нар. социалисти и сини и по-тъмно сини демократи, разни атакуващи, фесове, царисти-юпита, янета, трактори, съвсем чисти мутри - общински съветници и пр. сган! МИЛИЦОНЕРИ с една дума! Формата ни на управление на политическата система е авторитризъм - полицейска държава смесена с олигархия!

#7 pueblo 06.01.2011 в 18:40:22

аз едно не мога да разбера-докога в бг ,хората ще си мислят,че е възможно след като са си избрали да ги управлява бивш пожарникар,после силовак(все още такъв),след това телохранител и милиционер може всички изброени в коментара неща да не се случват???????? защо бе пийпълс интересно ми е ако се излъчи един запис,(който 100% съществува) от панорамата на кемпински,на разговор между маджо и тиквата,какво би последвало....може би,на ббб ще му е смешно,както сега на цици...знае ли човек? сигурен съм,че дори да има провал за шенген,момчето ,което разнасяше папки из коридорите на мвр,пак няма да се помръдне!както и хер флиг,който е бг с една едничка цел-споразумението с мвф.....абе що не си...пиете кафето да го уеба?

#8 MacAllister 06.01.2011 в 18:43:28

Може би българинът трябва най-накрая да забрави мечтите за хранещата го ръка, гледащата го държава и да осъзнае факта, че тези му желания се превръщат единствено в легитимация на забраната за обикновения човек да порастне над нивото на бакалин и за ограждане на градинки за малки, но чивстващи се велики псевдо-олигарси. Толкова сме се оплели, че по моя преценка не сме способни да поддържаме дори в полу-работеща форма регулационна политика от европейски характер. Крайно време е да си дадем смекта, че не можем да го правим и причината сме ние - почти всеки от нас попаднал в меда е готов да разсипе кацата за да намаже една хапка. Знам, че мнозина мечтаят за уреден по европейски живот, но гледайки Европа-та напоследък не се ли питате, дали и тя не боледува от същата българска болест, но някак си по-прикрито и с по-дълъг инкубационен период? Единственият смислен политически призив сега би бил за генерална либерализация, но на повечето няма да им хареса. Смислеността няма да е в някаква теория за блажен капитализъм, а в единствения начин да се счупи затворения кръг от контрол над нарушителя контрольр от нарушителя контрольор и т.н. до безкрай - т.е. единствения сигурен начин за лечение ампутация.

#9 pueblo 06.01.2011 в 18:45:21

и още нещо,изобщо не си мислете,че това ж бг е някаква свръх полицейщина!!!!! човек,който говори така,явно не е живял в някоя от т. нар. развити капиталистически страни......това в бг ,просто е смешно да се сравнява с полицейщината в която страна си изберете!!!!!!!!!!!!!!!!! капитала изисква много силна намеса от държавата!!!!!!! защото той си плаща на тази държава(много) за да го има

#10 MacAllister 07.01.2011 в 01:25:52

Прав си - в капитализма да си част от системата е по-важно отколкото в социализЪма на Тато. Онова беше кулено шоу за малки дечица и в това ни и превърна де - целия цирк тога вървеше по стечение на обстоятелствата, което отново никога няма да се случи (това по адрес на копнеещите за доброто старо време). Великите ДС-ари, дето ни ги мелят сега бяха почти изцяло фатмаци като цветната леха, за която говорим. Е, имаше и изключения, ама то в кое правило няма и въобще целия цирк с досиетата няма никакъв смисъл, споменавал съм ги и преди - и мене ДС ме е закачало, но освен смях друго нямам за тях, чудя се тия дето са били верни поданици на партийната линия за какво толкова се запъват за организация, която и като беше организация не беше твърде организирана добре, че "течеше рутина" та не им се налагаше да се напъват. В клрайна сметка Държавната сигурност не послужи за друго освен да дръпне шалтера на това дето пази - не можа и отрочетата си да уреди, както трябва. Целия социализъм си е един бушон, отклонение дето ако не се беше случило щеше да се случи нещо по-лошо ама да не го мелим, че пак ще се запривиждат на всички едни заговори и разговора ще се ограничи до кокошката и яйцето, щото човек влага смисъл на съзнателно действие в снасянето и поради туй поставя едното пред другото... антропоморфизъм някакъв. Та полицейщина и полецейска държава са различни неща, големия капитал плаща на запад, но напоследък все повече гласове предупреждават, че плаща за отрова за себе си, но ние и до това не сме стигнали, ние сме по хаоса. И да се чудиш как едни такив а душици като онази с прякора Gianti и подобни виждат величие в генерала, който с един взвод министри не може да се оправи. Да вивим дали ще изляза прав, ще утихнат нещата и ще окосят цветната лехичка (на таралежа бодлите) тихомълком като утихне вятъра и ще оставят генерала без единствения му войник - да царува. А полсе... ако не си приготвим ние я Слави я Симеон, ще ни лъснат някой стар ботуш. Тия дето мразят Слави, да се сетят, че пък такъв който се дърпа, често излиза добър водач, па и човек се види, че поне стотина двеста души умее да ръководи - поне правителство ще може да направи, аз не че намирам тая работа с шута за премиер добра ама шут генерал ще ме извинявате е по-кофти. Ама да не кажете, че ТЕ ни ги докарват, ние докато приказваме за Позитано и Бозитано друг вариант освен доставка отвън няма. Аз вече си играх на политика, стига ми, сега само от страни вече викам - па вие ако не ви харесва нали си знаете, "пари нема - действайте!"

Новините

Най-четените