Нов Киро или рестарт за Варна

От 6 март властта напуска един човек, престоял в нея с помощта на четири правителства и една икономическа групировка. По горчива ирония на съдбата това ще се случи в деня за национален траур, лицемерно обявен от правителството в памет на самозапалилия се Пламен Горанов - той искаше "оставка на Киро и общинския съвет до 17 ч на 20 февруари"...

Последната номинация на Кирил Йорданов за кмет на Варна, четвърта поред, беше подкрепена еднолично от лидера на управляващата партия и премиер (в оставка днес) Бойко Борисов с думите "защото ми е приятел".

И варненските гербери не посмяха да пречупят "дългогодишното приятелство", настоявайки за кандидатурата на мениджъра на гранд хотел Варна Иван Портних или на местния си лидер Павел Димитров.

Още не е изстинал стола на Йорданов, и в навечерието на чаканата оставка един друг приятел на Борисов и ГЕРБ - аптекарският бос Веселин Марешки, обяви, че "Кирил Йорданов е пионка на мафията", че "най-старите муцуни, които са от 23 години - Кирил Йорданов, Борислав Гуцанов, Янко Станев и всичките на второто ниво под тях да си ходят" - и даде начало на "партизанска война".

Марешки, неуспял кандидат-кмет, но по-скоро подставена от Бойко Борисов, отколкото истинска опозиция на Йорданов на местните избори, премина ... на страната на народа, разгласявайки на брифинг как "винаги съм можел да си купя някой министър, но съм вървял бавно и постепенно с българския народ, затова съм чист... затова обирам овациите в бизнеса, политиката и спорта". (Да ви напомня на един лидер и премиер в оставка?)

Чистият показва ясни намерения да се инфилтрира в протестните редици. Дали е още приятел с Бойко Борисов, който го хвърли в коалицията с Яне Янев в опит да си осигури чифт патерици в следващия парламент? И да е, на първо време ще го играе "конструктивна опозиция", каквото го играе Янето.

Всъщност Марешки е прав. Оставката на четирикратния кмет на Варна няма да промени нищо в столицата на бунта, ако ведно с него не се разпусне и този съвет и не се насрочат предсрочни избори за местни органи на самоуправление.

В противен случай на мястото на Йорданов ще седне някой от неговите заместници - без значение кой, и схемата с приятелските фирми, обществените поръчки за определени и изобщо феодалното управление ще продължи да си действа. Дали това ще е някой от назначените в този мандат - Богдан Караденчев и арх. Димитър Николов, или от останалите трима (общо са пет!): Антон Жожев, доц. Христо Бозов и Калинка Попстефанова, все едно.

В община Варна е необходима промяна, почти като препоръчваната от тройката кредитори на Гърция, която настояваше за уволнение на всички данъчни и назначения на нови хора. По същия начин не просто Кирил Йорданов, а "кировщината" трябва да бъде ометена.

Дано варненските бунтовници срещу системата успеят да се преборят за това и да не изберат човек, който ще се окаже валето, което кликата е извадила от ръкава. Марешки лесно може да ги по(д)веде на избори - вече го е играл, торбички с безплатни лекарства, отстъпки, система от платени застъпници и др.

Ако трябва, ще метне едно-две камъчета по широкия гръб на Борисов, днес измъца: "Когато Борисов подкрепи Кирил Йорданов, на мен това не ми харесва", нарита Янето по кокалчетата, че се договарял и с Христо Ковачки (редили листи в няколко области, сред които Перник и Кюстендил, Янев го обвини в същото) и със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев (благодарение на него било платено на медии, социолози... изобщо всичко било платено).

4 месеца преди старта на "Южен поток"

Битките около промяната на статуквото в община Варна се разразяват близо 4 месеца преди старта на строежа на българската част от газопровода "Южен поток". Предвижда се тръбата да мине през 11 области и 39 общини. Става въпрос за близо 30 000 декара земи между Варна и Видин, като трябва да се изчистят взаимоотношенията с над 50 000 собственици, като им се платят обезщетения за отчуждените имоти.

Ще се купуват само местата, на които ще са трите компресорни станции - Варна, Лозен, Расово. Дължината на тръбата е 540 км, с отклонение към Провадия 59 км, става ясно от одобреното на 7 ноември м.г. от МС Окончателно инвестиционно решение за изграждането на "Южен поток" на българска територия.

Предварителните сметки са, че за отчуждаването може да отидат над 10 милиона лева, може и в пъти повече. Който е успял да изкупи овреме много от земите, знаейки пътя на трасето, ще е милионер. Трасето със сигурност се знае в БЕХ, в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, в общините, през които ще мине тръбата, в областните управи. Варна е особено важна.

В няколко доклада на Европол и Държавния департамент Варна е сочена като врата, през която влизат огромни количества кокаин за внос в ЕС или транзит на дрогата от Латинска Америка. Но освен това през пристанището се очаква да мине цялото оборудване за строителството на "Южен поток", става въпрос за над 77 000 сегмента. През порта се изнася и по-голямата част от експорта ни на зърно. Увеличаването на приходите може да позволи най-сетне да се изгради и нов зърнен терминал, от какъвто има нужда Варна-Запад.

Накратко: Варна е град, който ще се развива чрез големи проекти, което разпалва апетитите за овладяване на управлението му. Но за гражданите му най-важно е да го направят най-добрия град за живеене. Този път наистина.

#1 Шебек Хасан 06.03.2013 в 09:30:22

Дълбоко се съмнявам, че дори и нови местни избори могат нещо да променят във Варна, ако преди това не се изкорени източника на злото - ТИМ. А това пък е невъзможно ако не се промени модела на управление в държавата.

#2 Зеленото човече 06.03.2013 в 12:01:58

Съмнявам се, че ще има промяна. Всичко във Варна е по пипалата на ТИМ.

#3 Borracho 06.03.2013 в 12:02:09

Мдаааа. Във Варна ако започнеш да дразниш ТИМ първо ти пращат някой полицай или мутра да те пребие лошо, това е ако си късметлия и шефовете на ТИМ са на кеф и са милосърдни към робите си. Ако нямаш късмет тогава направо те взривяват за назидание на останалите овце, разбира се нито медиите нито полицията после разгласяват подобни случаи, защото не искат паричните помощи от ТИМ да спрат или пък и тях да ги думнат. Най-бруталните мутренски години никога не са си отивали от мутроград - Варна.

#4 Borracho 06.03.2013 в 12:04:11

Само военна диктатура може да оправи Варна, ама то пък нямаме армия. Пък и те босовете на мафиотската рганизация ТИМ именн от армията са тръгнали

#5 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 12:26:57

Добре де, тоя за да е 20 години кмет на Варна значи мнозинството (повтарям, МНОЗИНСТВОТО) варненци редовно си гласуват за нещо. Не сме им го избирали ние. Въпреки всички измами, там в тъмната стаичка не ТИМ пуска бюлетините.... Това важи и за изборите навсякъде всъщност. А ако народа на Варна сега е по улиците, то къде е МНОЗИНСТВОТО, което го е избирало?

#6 delight 06.03.2013 в 13:18:44

не ТИМ пуска бюлетините.... Това важи и за изборите навсякъде всъщност. ------------------------- Всъщност, когато решиш да питаш нещо, първо помисли дали не можеш да си отговориш сам. Политическата наивност е оправдана до определена възраст, след която наивността е неориентираност, всъщност.

#7 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 13:45:17

Не ми отговори на основния въпрос: "къде е МНОЗИНСТВОТО, което го е избирало?" Иначе ще се радвам да ми обясниш за политическата наивност..... Да, обясни ми за ТИМ, който пуска бюлетини, лошите политици дето сякаш от небето падат и за чистия народ дето никога, ама никога за нищо не си е виновен. Ще ми бъде интересно да го чуя пак

#8 delight 06.03.2013 в 14:01:50

Оня Дето Го Трият | 06.03.201313:45 Нарочно ли се правиш на гламав или ти се получава естествено? За какво мнозинство и избиране питаш? За броене на бюлетини няма ли да питаш? Защо ме занимаваш с глупости! Сега тропни с краче и пак напиши "мнозинство" с големи букви, пък току-виж ти се наредили нещата в главата.

#9 mima 06.03.2013 в 14:20:45

Аз не разбирам страстта, с която някои хора изкарват мошениците и лъжците невинни и обявяват излъганите и измамените за виновни. Не разбирам що за "обратна" нагласа трябва да имаш, за да разсъждаваш по този начин. По техен пример предлагам от днес в затворите вместо крадци, изнасилвачи и убийци да вкарваме ограбените, изнасилените и убитите (или това, което е останало от тях). Все пак сами са си виновни, че са жертви на престъпления.

#10 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 14:28:59

Иронията я остави, не ти се получава. Съвсем конкретно въпросче имам, което заобикаляш: Да, шашми при броенето стават, може да се добавят 5-10-15 % отгоре, но няма къде да избягаш от факта, че едно голямо МНОЗИНСТВО (специално за теб) във Варна са си гласували точно за тоя кмет. Разбираш ли, гласували са си реално, пуснали са си реална бюлетинка, харесват си го, кефили са се да са от победителите в деня на изборите и са се смели на някой наивен честен "гражданин", който е получил 2 % примерно. Ако не се лъжа точно във Варна С.Трифонов беше издигнал една гражданка - тЕ ви гражданка, гласувайте за нея вместо за политици и тя беше взела шепа гласове. Останалите бяха за Марешки и тоя кмет. Разбираш ли, реално множество гласове трябва да има много за да може ТИМ или някой друг да добави 5-10-15 % отгоре. Няма как само жена му да е гласувала за него, а някой да надпише 50% + после Е аз питам за 16-ти път къде са тия много варненци (и за другите градове важи) дето си го избират тоя, а после ни лук яли ни лук мирисали "политиците са виновни и ни излъгаха" Кой ни сра в гащите?

#12 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 20:06:11

Абе хакера, и тебе ли политиците те излъга'а? Само ти не се беше изказал още колко си готин, ама тоя и Оня са ти криви..... верно е кофти че падна бай Тошо, такива като тебе щяха да са в някое АПК на стаж, не да го играят неебателно компютърни спецове. Ревеме за бай Тошо в това отношение, бъди сигурен

#13 Windfall 06.03.2013 в 23:14:03

Оня 1вите 2 мандата на Йорданов се приемаха за доста успешни, нещо като кмета на Бургас в момента. Дали е било измамно, дали подемът е бил заслуга на Йорданов или на имотния балон, е друга тема, но подкрепата за него беше огромна. Ако не се лъжа, той си спечели от 1ви тур и 3тия мандат. От тогава започна пропадането, а избирането му за 4ти мандат беше с погнуса и като по-малкото зло от мутрата Марешки. И вина тук има ГЕРБ с подкрепата си за него, защото когото и да бяха посочили тогава, той щеше да победи (пак се връщаме на "мажоритарното" гласуване). Интересно беше и първото му избиране като подкрепен от БСП - в синя Варна и все още в апогея на Костов. Тогава Йорданов беше възприеман като един доста интелигентен, разумен и културен човек в противовес на посредственика и мошеника Добрин Митев - кандидатът на СДС. Така че варненци и имаме вина, и нямаме - да, ние го качихме на кметския стол и си го държахме дълго, но и след като тотално загуби доверие и подкрепа той пак ни беше натресен. За щастие не за пълен мандат.

#14 pueblo 07.03.2013 в 02:07:27

абе,фарна.......нали беше мноо яко да се живее у вашето село? ко стана? вилиджърс..................

Новините

Най-четените