Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

На Гуинет Полтроу ѝ писна от палео диетата

Стигала е дотам дори да критикува близките си за храненето им Снимка: Getty Images
Стигала е дотам дори да критикува близките си за храненето им

На лайфстайл гуруто Гуинет Полтроу прекомерният здравословен живот ѝ дойде в повече. Или поне това, което смята за здравословно хранене.

Актрисата, която също така е лице на империя от продукти за красота и посланик на грижата за себе си, призна, че е "разхлабила" палео диетата си и вече се храни с неща, които преди това е избягвала. Отново яде хляб - макар и с квас, паста и сирене.

"Брад (Фалчък - съпругът на Полтроу - б.р.) и аз минахме на палео преди няколко години, макар че малко взе да ми писва, ако трябва да съм честна, и се връщам към малко хляб с квас и малко сирене", каза тя в подкаста си Goop.

Гуинет си позволява и по малко паста - след като е била "стриктна с нея толкова дълго".

Актрисата подчерта, че все още се придържа към храни, които са колкото може по-непреработени и пресни, за да държи под контрол някои здравни проблеми, които има. Но осъзнава, че може би е стигнала малко далеч в опитите да се храни здравословно.

••• Гуинет далеч не е от най-деликатните:

"Навлязох сериозно в макробиотиката за известно време. Беше интересен период, бях обсебена да се храня много, много здравословно", казва Полтроу и признава, че това има връзка със смъртта на баща ѝ, който умира през 2002 г. от рак на гърлото.

Болестта му е и моментът, в който тя навлиза дълбоко в "уелнеса и храната".

Носителката на "Оскар" разказва, че е била изумена, че хората имат тази сила - ако се грижат добре за себе си, хидратират се и ядат непреработени храни могат да се чустват по-добре. "Бях като опиянена от идеята, и още се чувствам така", откровена е Гуинет.

Тя дори признава, че може да е станала "малко назидателна" в опитите си да сподели с близките си как да се чувстват по-добре като променят начина си на хранене.

Макробиотиката е азиатска философия на хранене, според която физическото и психическото състояние се влияят от храните, които приема човек и от начина, по който взаимодейства с околния свят.

"На практика така се хранят в планините в Япония - местни, сезонни храни, много риба, зеленчуци, ориз, без млечни продукти и без захар", обяснява Полтроу.

••• Има логика в интереса към начина на хранене в Страната на изгряващото слънце:

Според палео диетата пък ако хората се хранят като предшествениците си отпреди 10 000 години, ще са по-здрави и ще намалят риска от болести. Тя включва също непреработени храни - зеленчуци, плодове, постни меса, риба, яйца, ядки и семена.

Полтроу премина към нея преди няколко години заради "възпаление и здравословни неща".

Сега обаче Гуинет се старае да балансира и вече не е толкова стриктна с диетата си. "Но мисля, че това е добър модел, нали? Да ядеш храни, които не са преработени и пресни. Не мисля, че има лекар или диетолог, който да го отрече".

Не, няма. Сред повечето дори има консенсус, че въглехидратите са незаменима част от здравословното хранене.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените