Скъпи приятели, това е петъчната рубрика на webcafe - ИЗЯЖ МЕ! В нея ви давам идеи какво да си сготвите през почивните дни.
За този уикенд съм ви приготвила три предложения, които са вкусни, бързи и леки. Ще можете да прекарате повече време със семейството и близките си, вместо да стоите в кухнята с часове. Същевременно с това ще се насладите на вкусни ястия без много калории. Опитайте ги! С тях уикендът става още по-хубав.
Започваме със салатата. С посочените продукти ще проготвите 6 порции, а това ще ви отнеме не повече от 10 минути.
Зелена салата с бекон
Продукти:
1 връзка зелена салата
1 авокадо
100 г бекон
3 с.л. слънчогледови семки
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол
Да го направим:
Зелената салата (1 връзка) се измива старателно и се нарязва на едри парчета или за по-лесно се накъсва. Поставя се в дълбока купа. Авокадото (1 бр) се обелва, семката му се отстранява и се нарязва на ивици. Прибавя се към зелената салата и двата продукта се овкусяват със сол, лимонов сок (2 с.л.) и зехтин (4 с.л.). Беконът (100г) също се нарязва на ивици и заедно с белените слънчогледови семки (3 с.л.) се поръсва върху салатата.
Следва оновното ястие, което е леко и ароматно. Вкусът на меда почти не се усеща, а коричката, която бутчетата ще придобият, е хрупкава и апетитна. Ако пък обичате месото по-препечено, не го варете - дикректно във фурната и да се пече до готовност!
Пилешки бутчета на грил
(6 порции), 40 минути
Продукти:
12 пилешки бутчета
4 с.л. балсамов оцет
4 с.л. соев сос
4 с.л. мед
1 с.л. червен пипер
½ ч.л. черен пипер
сол
1 ½ глава броколи
Да го направим:
Пилешките бутчета (12 бр) се сваряват до готовност. Отцеждат се и се подреждат в тавичка. Заливат се с разбитите соев сос (4 с.л.), балсамов оцет (4 с.л.), мед (4 с.л.) и подправки. Пекат се в предварително загрята фурна на грил за 10 минути - по 5 от всяка страна. Бутчетата се сервират горещи с гарнитура от сварени в подсолена вода розички броколи.
И накрая ви предлагам лек десерт с ягоди, който се прави за по-малко от 15 минути. Сервира се добре охладен и се изяжда веднага!
Ягодов крем със сметана
(6 порции)
Продукти:
125 г сирене Крема
200 мл течна сметана
6 с.л. пудра захар
250 г пресни ягоди
Да го направим:
Сиренето (125 г) и захарта (6 с.л.) се разбиват с миксер до получаването на гладка смес. Сметаната (200 мл) се разбива на сняг и се добавя към сиренето. Към получения крем се добавят пасираните в блендер ягоди (като няколко плода се оставят за декорация) и десертът се разбърква добре. Разпределя се в десертни купички и се поставя в хладилник да стегне. Сервира се с резенчета пресни ягоди.
Съвет: Ягодовият крем може да стане още по-лек и диетичен, ако замените захарта с течен подсладител. Необходимо е да го добавите към Крема сиренето преди разбиването.
От мен добър апетит и слънчеви почивни дни!