Културата на храната е напът да се превърне в нов жанр във фотографията. Всеки етап от производството до сервирането на различни хранителни продукти все по-често попада в обектива и от това се ражда ново изкуство, което запечатва обичаи, традиции и кулинарни въздействия от всички краища на земното кълбо.
Оказва се, че освен за традиционните готварски книги и онлайн платформи, фотографията на храна задава ново течение и в интериорния дизайн. Тази тенденция, която обединява кулинарията и фотографията предоставя множество различни ракурси, от които може да бъде видян култът към храната.
Изложбата Food Maps в галерия "Червената точка", в София събира 11 фотографи с отношение към кухнята в един кураторски проект.
Зад подбора на изложбата, която беше открита на 4 юли, седи известният куратор Мариета Ценова. До 27 юли ще могат да се видят визиите за храненето, кулинарните обичаи и хранителните продукти на 11 автори, сред които Диди Бунова, Илиан Илиев, Кирил Станоев, Любка Атанасова, Павел Червенсков, Пламен Петков, София Терзиева, Тим Клинч, Тита и Елена Койчеви, Филип Попов.
Чрез тяхната гледна точка можем да се докоснем до храната по начин, който съвременният човек, често не забелязва - като изкуство, източник на красота и уникалност.
Вижте галерията