Здравейте, приятели!
Тази седмица ще ви покажа така популярното във Франция ястие, наречено киш.
Неговата родина е Германия, но забързаната французойка, която иска лесна и практична вечеря, е превърнала тази "отворена" баница в част от ежедневието си, добавяйки сирене в мързеливото ястие.
Кишът, на места познат и под името пирог, се характеризира с тънка тестена основа и богата плънка по избор, полята с разбити яйца и сметана. Рецептите, които ви предлагам за уикенда, включват плънка с морски дарове, зеленчукова плънка и компромисен вариант, комбиниращ свежестта на зеленчуците и месния вкус. Ако искате да опитате и още варианти на практичното основно ястие, ви препоръчвам рецепти за Киш с гъби и спанак, Киш с печени чушки, Киш с моркови и праз лук, а също и вариантите с плънка от кайма и с бекон и лук. А ако желаете да обогатите вечерята и с други изкушения в същия стил, направете го с изпитаните Френски рецепти - само тогава ще разберете защо наричат френската кулинария едновременно наука и изкуство.
От мен слънчев уикенд и вкусни кулинарни приключения!
Да го направим:
Киш с риба и скариди
Продукти:
250 г брашно
100 г масло
1 жълтък
1/2 ч.л. сол
1 с.л. вода
1/2 кг скариди
400 г рибно филе
3 яйца
300 г заквасена сметана
2 с.л. лимонов сок
5 стръка копър
1 щип. черен пипер
сол
Да го направим:
Приготвя се тестото. Брашното (250 г), солта (1/2 ч.л.), нарязаното на кубчета масло (100 г), жълтъкът (1 бр.) и водата (1 с.л.) се смесват в дълбока купа и от тях се омесва средно твърдо тесто. То се увива в готварско фолио и се поставя в хладилника за половин час.
Почистените скариди (1/2 кг) и рибното филе (400 г) се сваряват за няколко минути във вряща подсолена вода и се отцеждат. Филето се накъсва на парченца. Смесват се с лимоновия сок (2 с.л.), черния пипер (1 щип.) и ситно нарязания копър (5 стръка).
Яйцата (3 броя) се разбиват с малко сол и заквасената сметана (300 г).
Тестото се разточва на кора, по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печем киша, за да покрие не само дъното, но и стените на формата. Върху тестото се поставя подправената смес от скариди и рибно филе и се залива с разбитите яйца и заквасена сметана.
Кишът се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Преди да се разреже, се оставя да се охлади.
Киш със зеленчуци и колбас
Продукти:
200 г брашно
100 г масло
1 жълтък
1 щип. сол
3 с.л. вода
250 г броколи
2 моркова
1 стрък праз
2 зелени чушки
100 г колбас
150 г ементал
4 яйца
400 г заквасена сметана
2 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 щипка черен пипер
сол
Да го направим:
Брашното (200 г) се пресява, а маслото (100 г) се нарязва на малки кубчета. Двете се смесват с жълтъка (1 брой), водата (3 с.л.) и солта (1 щипка). Омесва се средно твърдо тесто, което се увива в готварско фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
През това време зеленчуците се измиват и почистват. Броколите (250 г) се нарязват на розички, празът (1 стрък) и чушките (2 броя) на средни по големина колелца, а морковите (2 броя) - на тънки ивици.
В дълбок тиган с капак се загрява олиото (2 с.л.) и зеленчуците се задушават за 5-8 минути, докато омекнат. Сиренето ементал (150 г) се настъргва на едрото ренде. Яйцата (4 броя), заквасената сметана (400 г), брашното (2 с.л.), черният пипер (1 щипка) и солта се разбиват с вилица.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се поставя внимателно върху форма, застлана с хартия за печене, като се оставя ръб около 4 сантиметра. Зеленчуците, сиренето и колбасът (100 г) се смесват и се разпределят върху тестото.
Разбитите яйца и сметана се изливат върху плънката и ястието се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 50 минути.
Зеленчуков киш с гъби и броколи
Продукти:
175 г брашно
6 с.л. кисело мляко
4 с.л. зехтин
1 ч.л. чесън на прах
100 г шунка
10 печурки
100 г броколи
2 яйца
50 мл. сметана
25 мл. прясно мляко
сол
Да го направим:
В голяма купа се смесват брашното (175 г), киселото мляко (6 с.л.), зехтинът (4 с.л.) и чесънът на прах (1 ч.л.). От посочените продукти се омесва гладко тесто. Полученото тесто се разточва и с него се покрива кръгла форма с диаметър 23 см, като стърчащите краища от ръба се отстраняват.
Броколите (100 г) се накъсват на розички и се пускат във вряща подсолена вода за 2 минути. Шунката (100 г) се нарязва на кубчета, гъбите (10 бр.) - на полумесеци и заедно с броколите се изсипват върху разточеното тесто.
Яйцата (2 бр.), сметаната (50 мл), млякото (25 мл) и солта се разбиват добре и с получената смес се полива кишът. Пече се на 190 градуса 25-30 мин.