Здравейте,
за днес сме ви подготвили един много вкусен и интересен терин.
Продуктите за него могат да се намерят навсякъде, приготвя се много бързо.
Единственият му недостатък е, че ще трябва да изчакате да изстине добре и да стегне.
Начин на приготвяне:
Изберете широки и дълги патладжани, обелете ги, нарежете на тънки ленти и сложете в купа с подсолена вода за 30 минути.
Изплакнете, отцедете добре и ги запържете до златисто от двете страни.
В голяма купа натрошете сиренето, добавете ситно нарязания чесън, 1-2 червени чушки, нарязани на дребно, топеното сирене, яйцата и малко ситно нарязан пресен риган.
Посолете и овкусете с черен пипер.
Намаслете дъното и стените на продълговат съд за печене и по дъното подредете патладжани, като ги застъпвате, за да покриете добре. Ако имате съд с отделящи се стени - използвайте го.
По-дългите парчета оставете за стените. Тях подредете, като малка част от патладжана застъпва дъното, минава по стените на съда и част от нея остава навън. Всяка филийка трябва да застъпва предишната, за да се покрият плътно стените.
Подредете по дъното пласт от останалите чушки.
Изсипете плънката в съда и покрийте с патладжана. Притиснете леко с ръка и печете 25-30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Извадете терина и оставете да се охлади добре.
Преди да извадите от формата с шпатула минете по стените, за да може да извадите лесно.
Обърнете върху дъска или голяма чиния и нарежете на парчета, широки около 3 см. При поднасянето поръсете с малко пресен риган.
Ние нямахме време да изчакаме достатъчно и теринът ни беше мек, но много вкусен.
Добър апетит:)