Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Човекът, който ще ви покаже как се готвят агнешки тестиси, кокореч и десетки килограми месо

Каналът Wilderness Cooking никак не е подходящ за вегани... Снимка: iStock
Каналът Wilderness Cooking никак не е подходящ за вегани...

Да се отличиш сред изобилието от YouTube готвачи става все по-трудно.

Сякаш вече всичко е приготвяно пред камера поне десетки хиляди пъти и ни е скучно да го гледаме. Е, шеф Тавуккул е едно забележително изключение от тълпата кулинарни влогъри из платформите.

Той предпочита да готви на фона на впечатляващата азерска природа, а не в комфорта на някоя перфектно обзаведена кухня.

Каналът на Тавуккул - Wilderness Cooking - вече гони 5 млн. последователи, макар че по думите на готвача основната му задача е децата да се усмихват на клиповете му.

"Аз съм безкрайно влюбен в азерската природа. Всичко, което мога да правя, ми е дадено от нея", казва за себе си той в своя YouTube канал. Оттам тръгва и цялата насока на видеата му - да споделя своя прост планински живот в своята ферма и да показва семпли, но вкусни рецепти с наличните му продукти.

Цялото му име е Тавуккул Асланов и е роден в град Ямарван, който е много близо до границите с Грузия и с Русия. Асланов се определя и като вярващ сунит мюсюлманин, освен това уточнява, че той и семейството му са лезгинци - потомци на древен кавказки народ, който обитава планините на Азербайджан.

Лезгинците се смятат за едни от първите заселници по тези места и съответно са и сред ревностните пазители на своята култура, обичаи и рецепти.

Това включва готвене само с достъпни и сезонни продукти, които в най-голямата си част идват от фермата на Тавуккул или са уловени в планините и реките наблизо. Всъщност основното, с което той готви, е месо, дреболии и карантия.

Профилът на азербайджанеца не е никак подходящ за вегани, защото изобилства от клипове, в които се приготвят огромни мръвки и деликатеси като овчи стомахчета и хляб с животинска кръв.

Сред другите рецепти, които могат да се видят само в Wilderness Cooking, са агнешки тестиси, питателна желирана супа, кюфтета с нахут и картофи, пилешко с нар. Освен това Тавуккул има и клипове, в които показва как се филетира, обезкостява и транжира месо, как се обезкостяват риби и други полезни съвети.

С напредване на времето напредва и бизнесът на азербайджанеца, който вече има собствена линия стоки за готвене - ножове, купи, тенджери, дъски за рязане - и очевидно си е наел екип, който да му помага да снима.

За последното съобщава изданието Azer News, което отразява посещение на Тавуккул в град Шуша в Нагорни Карабах. В сайта посочват, че готвачът пристига със снимачен екип, който да отрази как той готви на открито агнешки шиш и традиционен азерски пилаф.

Въпреки това той самият заявява пред медията, че основната цел на видеата му не е да дава точни рецепти, а да служи като вдъхновение повече хора да излязат и да готвят в природата.

"Всичко е по-вкусно, когато е направено в природата. И колкото по-високо в планината - толкова по-апетитно", категоричен е Тавуккул.

Един потребител в YouTube пише, че видеата на азербайджанеца са своеобразна медитация. Клиповете не са озвучени с никаква музика, за да се чуват звуците от пращящия огън, кълцането на продуктите, цвърченето им, както и околната среда - птички, вода, вятър.

За разлика от много свои конкуренти, Тавуккул не забързва умишлено видеата си и всичко се случва с нормални темпове пред очите на зрителя.

Мъжът е доста пестелив на думи, което също е облекчение за потребителите, намиращи за досадно влогърите да запълват всяка секунда с говора си. Колкото до усмивките на децата, за които той споменава - често в края на клиповете му се вижда как се събират големи групи малчугани, с които той споделя сготвеното.

"Ето ме и ме, споделяйки със света тихия планински живот, рецептите му и красотата му", пише за себе си Тавуккул в канала Wilderness cooking.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените