Ако залеете пастата си със сметана, сирене на слайсове или, не дай си Боже, кетчуп, Емилиано и Матео като нищо ще се озоват до вас и ще ви порицаят.
Двамата италианци са музиканти по професия, но превземат TikTok и Instagram с видеата си, посветени на автентичната италианска кухня и най-вече на най-разпространените ѝ творения - пицата и пастата.
Те намират клипове, в които други потребители приготвят италианска храна (или поне си мислят, че е автентично италианска), и не си спестяват смешните реакции, искреното учудване и критичните погледи.
Матео и Емилиано сами се описват по профилите си като "пазители на пастата".
"Това е билет за затвора", пишат те към видео, което показва как млад мъж приготвя собствена версия на спагети карбонара. Възмущението започва, още когато мъжът реже на две дългите и тънки спагети с ножица - според италианците подобно нещо е грубо престъпление, защото пастата не се реже или начупва.
Впоследствие виждаме как готвачът използва салам вместо традиционния бекон от свински бузи и като капак сипва сметана - съставка, която не фигурира в автентичната рецепта за карбонара, а е ресторантьорска измислица.
Двамата италианци често реагират на безумията към италианската кухня като един и това не е случайно. Те са израснали заедно и са най-добри приятели от детството, което прекарват в малкия град Камполеоне на западния бряг на Италия.
Емилиано е китарист, а Матео - барабанист, като двамата се учат да свирят от тийнейджъри. Когато идва пандемията от коронавирус обаче, младите мъже остават без ангажименти и решават да изпробват нещо различно.
Първото им видео в TikTok, което е посветено на храна, разкрива някои от най-често срещаните грешки, които чужденците допускат с италианските рецепти.
За Матео и Емилиано има по-малки и по-големи грехове към пицата и пастата. Сред непростимите прегрешения са вече споменатите чупене на спагетите и карбонара със сметана. В това число попада и кетчупът на спагети, както и използването на японски нудли с италиански сосове.
За престъпления към пицата италианците приемат ананаса, използването на американско сирене, вместо моцарела, и гарнирането на пицата с прекомерно много сирене. Двамата напомнят и че италианската пица не се яде с нож и вилица.
Пица с течен шоколад, пържена пица, мюсли, сготвено в пита пармезан?
"В Италия вкарват в затвора и за по-малко!", категорични са Емилиано и Матео. Пица, натопена в чаша мляко? "Какво не е наред с теб, по дяволите?!", пита Емилиано, когато вижда Матео да извършва именно това.
Младите италианци обаче не са от онези инфлуенсъри, които само критикуват останалите. Те се стремят и да са полезни със съветите си.
Имат клипове, в които показват как се приготвя съвършената паста карбонара по възможно най-близкия до оригинала начин. Съветват последователите си при посещението им в Рим задължително да опитат спагети, сготвени в пармезан, а в Неапол да не пропускат неаполитанската пица "Маргарита".
Емилиано и Матео не крият, че са фенове и на чуждестранната кухня - обичат тортили с пълнеж, хотдог и японски рамен.
Някои от видеата им са посветени на абсурдните трендове в TikTok като например разхищението на храна. В един момент в платформата става невероятно популярно потребители да се снимат, докато изливат върху себе си майонеза, кетчуп, разтопено сирене или пък друг вид сос.
Младите италианци веднага реагират с кадри, в които възмущението от хабенето на хранителни продукти е видимо на лицата им.
През 2022 г. те подхващат и още едно ново начинание - да влязат в ролята на екскурзоводи в Италия.
През август миналата година Матео и Емилиано са гидове на седемдневен тур, който показва както истинската италианска храна, така и някои от най-важните забележителности на Рим. Включват и курс по правене на паста и дегустация на италиански вина.
Двамата периодично правят и видеа с Кралицата на пастата - италианка на име Надя Катерия Мунно, която знае тайните на италианската кухня.
Емилиано и Матео обаче предпочитат да се представят мааалко по-скромно с прозвището си "Пазителите на пастата".