Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кокосовото брашно – супергероят на модерната здравословна кухня

Фината му структура и сладък вкус го правят страхотна основа за всякакъв вид печива Снимка: iStock
Фината му структура и сладък вкус го правят страхотна основа за всякакъв вид печива

Използването на всяка нова съставка в сладкарството може да бъде истинско предизвикателство, особено при липсата на знания и опит в сфера, в която всеки милиграм е от значение.

Този раздел често е определян като висшата математика в кулинарията заради фанатичната прецизност, с която човек трябва да се отнася към пропорциите, съставките и температурата на готвене.

В днешно време обаче все повече хора страдат от хранителни алергии или непоносимост към глутен, затова изобретателността ни е добре дошла, когато се налага да приготвим десерт за повече гости.

Днес ще обърнем внимание на кокосовото брашно, което е идеалният главен герой в случаи като този.

Множество проучвания през последните години показват, че то не само има големи ползи за здравето, но фината му структура и сладък вкус го правят страхотна основа за всякакъв вид печива.

Преди да започнете да го използвате, е добре да знаете някои от основните му качества, защото както всяко брашно, така и кокосовото има своите специфики. Такава например е способността му да абсорбира течности и при неправилна употреба рискувате сладкишът ви да стане на купчина трохи и съдбата му да завърши нерадостно в кофата за боклук.

Все пак никой не желае подобен краен резултат, особено след като е прекарал няколко часа в кухнята, нали?

Снимка: iStock

Кокосовото брашно в момента се използва по-често като заместител на пшеничното, но и вече се приема за една от модерните супер храни. Далеч от съвремието то е част от традиционната кухня на някои островни народи. Смята се, че едни от първите, които използват екзотичното брашно, са таитяните, които са приготвяли апетитни печива в характерната за тях подземна пещ.

На вид кокосовото не се различава особено от бялото брашно, с което сме свикнали да готвим, въпреки че понякога цветът му може да е кремав или наподобяващ слонова кост.

За разлика от пшеницата, кокосовото брашно не съдържа глутен, което го прави особено подходящо за хора с алергии и различни хранителни непоносимости.

Далеч не е нужно обаче да имате проблеми със здравето, за да включите това брашно в дневното си меню и ето защо: то е богат източник на желязо, манган, калий, витамин B, фибри, протеини и полезни мазнини, като фибрите в него са десет пъти повече от тези в обикновеното бяло брашно. Това го прави особено полезно за сърцето, храносмилателната система и поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Протеините в кокосовото брашно от своя страна ще засилят чувството ви за ситост, което го прави особено подходящо за тези, които искат да редуцират телесното си тегло.

Вкусът му на кокос е деликатен, но в зависимост от производителя, може да се долови лек аромат на ванилия. Брашното е с характерната за него сладост, което го и различава от останалите по-популярни видове.

Тази сладост се дължи на естествените захари, намиращи се в самите кокосови орехи. Благодарение на нея кокосовото брашно се съчетава добре с рецепти за тестени десерти и печива. Допълнете аромата му с този на кафе, шоколад или банан и ще имате перфектната експлозия от вкусове, на която никой не би могъл да устои.

Ако сте решили да използвате това брашно, трябва да знаете, че може да се консумира както след термична обработка, така и сурово. То е добър помощник в сгъстяването на супи, сосове, яхнии и смутита. Въпреки че само по себе си на вкус е чудесно, добра идея е да го смесите с други безглутенови брашна, за да обогатите вкуса и текстурата, най-вече ако приготвяте печива.

Ако го използвате за тази цел, е важно кокосовото брашно първо да бъде пресято заради малките бучици и не толкова фини частици, останали при смилането му. Така то вече е готово за приготвянето на любимите ви бисквити, кифлички, торти и всякакви други десерти.

А защо не и любимите палачинки?

Американски палачинки с кокосово брашно и банан

Снимка: iStock

Нужните продукти за тези пухкави, сочни и невероятно вкусни тестени изкушения, са:

  • 1 банан
  • 2 яйца
  • 2 с. л. кокосово брашно
  • Щипка сода или бакпулвер
  • Ванилия

Начин на приготвяне:

Бананите се намачкват с вилица и към тях се добавят яйцата. Към получената каша изсипете кокосовото брашно, набухвателя и ванилията. Разбъркайте добре.

В нагорещен тиган с незалепващо покритие, чието дъно е намазнено с малка бучка кокосово масло, изпечете малки палачинки (големината е по желание).

След като са готови, гарнирайте със сезонни плодове, мед, кленов сироп, шоколад, парченца банан и всичко останало, с което обичате да ги похапвате.

 

Най-четените