Хвърляш във фризера и забравяш...Колко пъти е ставало и при вас това в буквалния смисъл?
На всеки се е случвало да остави там месо и наистина да го забрави, а когато след месеци попадне на него вече не е сигурен става ли за ядене. И така напълно годна храна да се озове на боклука, което граничи с престъпление.
Добрата новина е, че месото може да издържи без да стане опасно за ядене дълги години във фризер на минус 18 градуса.
Регулаторните органи не определят срок, след който приемът му би довел до какъвто и да било здравословен проблем, тъй като при подобна температура бактерии няма как да се развиват.
Проблемът обаче е в това, че колкото повече време минава, толкова повече замразеното месо губи вкуса и хранителната си стойност.
Освен това този срок е различен за различните видове месо, както и за сурови и обработени продукти.
Ето и препоръките на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ за сроковете за съхранение при ниски температури на различните видове месо, в рамките на които то запазва качеството и по-голяма част от вкуса.
Птиче
Пилешкото и пуешкото месо могат да стоят във фризер до 1 година, без да загубят прекалено много от вкуса си. Това важи в особена степен за цели птици. Ако са само части - гърди, крилца или бутчета, препоръчителният период е максимум 9 месеца.
Свинско и телешко
Суровото месо, независимо дали са пържоли или цели части от животното, може да се съхранява във фризер до една година. Това важи дори за продукти за скара, макар че след година замразяване няма как да имат вкуса на пресните.
Преработените меса обаче - като наденици, бекон и шунка, могат да се съхраняват във фризера за по-кратко време - максимум 2 месеца.
Каймата пък запазва по-добрите си вкусови качества за до 4 месеца, като това важи и за мляното птиче месо.
Същите са препоръките и за телешкото и агнешкото месо, както и за дивечовото от по-големи животни като сърни.
Риба
Ако има нещо, което променя вкуса си дори след 2 дни във фризера, това е рибата. И все пак, ако се налага, има известни специфики.
Мазната риба като сьомга и скумрия, може да стои във фризер два, максимум три месеца. По-дълго обаче на минус 18 могат да изкарат бялата риба и треската - 6-8 месеца, а най-постните риби - пъстърва, костур и минтай - от 4 до 8 месеца.
При рибата обаче трябва да се има предвид, че по магазините у нас често се продава вече замразявана продукция и дори и повторното ѝ поставяне във фризера няма да се отрази никак добре на вкуса.
Мидите - ако са пресни, могат да се замразяват за 3-4 месеца, а скаридите и калмарите от 6 до цели 18 месеца. Тук обаче отново важи уловката, че тези от магазина обикновено вече са били замразявани.
Сготвено месо
Вече миналата топлинна обработка храна губи вкуса и качествата си по-бързо, когато се замрази. Супи и яхнии с месо могат да стоят във фризера за 2-3 месеца. Опечено, сварено или пържено месо от всякакъв вид може да изкара до 6 месеца.
Правилно съхранение
Тези срокове важат за стандартната температура на фризер от минус 18 градуса, която е нужна, за да убие или поне спре растежа на микроорганизмите. При размразяването част от тях могат отново да се активират, затова изваденото от фризера месо не трябва да престоява на стайна температура или в хладилник дълго - подобно на прясното.
Месото, купено от магазин, може да се сложи във фризера в оригиналната си опаковка. Това от месарница обаче е по-добре да се съхранява в пластмасова торбичка за фризер, от която да се изкара въздухът. Ако е прясно, от току що убито животно, трябва да е и добре обезкървено и почистено.
Колкото по-свежо е месото преди да се замрази, толкова по-дълго то ще запази вкусовите си качества, затова не оставяйте дълго във фризура продукти, които вече са престоели и в хладилника.
Бързото замразяване предотвратява образуването на кристали, които увреждат вкуса и сочността на месото. Парче месо с дебелина 5 см например ще замръзне напълно за около 2 часа на минус 18 градуса.
Тя обаче ще падне, ако сложите във фризера прекалено много неща наведнъж. Процесът ще се забави и ако са едно до друго. Затова е добре или да замразявате на порции или поне да разположите месото на целия рафт, докато замръзне.