Коледа в Германия е почти дефиницията за празничния дух и атмосфера, с които свързваме това време на годината.
Пищни, облени в светлини базари, разкошни украси, сняг, музика, въртележки и обилна, апетитна храна - малко места по света могат да се мерят с немския коледен дух.
А ние можем лесно и вкусно да го пренесем в дома си, който да заухае на мед и коледни аромати с традиционните немски медени сладки, или лебкухен.
Те са обичайни за времето около Коледа, и започват да се приготвят в Нюрнберг още от XIII век от католическите монаси в манастирите.
Популярни са и обичани в Германия и до днес, и като всяка старо, традиционно ястие имат редица вариации и различни пропорции на обичайните съставки, различна украса и глазура, а също и различни форми - кръгли, звездовидни, сърца и какво ли още не.
Характерното за всички тях обаче е, че са с много и силни подправки. В Германия те се продават в специална смес, която рядко е достъпна в магазините извън страната. Затова тук можем да си смесим сами нужните подправки, а бонусът е, че можем да пропуснем някоя - ако например не ни е особено любима.
Предлагаме лесна и вкусна рецепта за лебкухен, с която да зарадвате близките си в празничните дни.
Необходими продукти:
За сладките
- 200 г течен мед
- 85 г масло
- 200 г брашно
- 1 яйце
- 100 г смлени бадеми
- 1 ч.л. бакпулвер
- Щипка сода за хляб
- 1 ч.л. смляна канела
- 1 ч.л. смлян джинджифил
- 1 ч.л. смлян бахар
- ½ ч.л. смляно индийско орехче
- ½ ч.л. смлян карамфил
- ½ ч.л. смлени семена кориандър
- ½ ч.л. слян кардамон
- Кората на един лимон или портокал или 1 с.л. смлени захаросани кори
- Щипка сол
За глазурата:
- 100 г пудра захар
- 2 с.л. вряла вода
- 200 г шоколад по желание
Начин на приготвяне:
Затоплете меда и маслото заедно в малък съд на ниска температура, докато маслото се стопи и се смесят.
Прехвърлете ги в голяма купа и сложете в хладилника за 5 минути.
Извадете купата и добавете разбитото яйце, цитрусовата кора и сухите съставки без брашното и бадемите. Разбъркайте добре и след това прибавете и тях.
Сместа ще е лепкава. Оставете я да си почине поне час.
След това я оформете по желание - на кръгли сладки, които могат да се оформят и с ръце, или я разстелете и изрежете с формички.
Печете за около 150 минути на 180 градуса - докато сладките се надигнат и станат твърди на пипане
Междувременно направете захарната глазура като смесите захарта и водата. След като лебкухен се охладят, ги топнете от едната страна.
Другият вариант е да ги украсите с шоколадова глазура, за която просто разтопете шоколад на водна баня - черен или млечен.
Или пък и с двете.