Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Лебкухен: Немските медени сладки, от които ухае на Коледа

С тях в къщата ще на настани ароматът на празника Снимка: iStock
С тях в къщата ще на настани ароматът на празника

Коледа в Германия е почти дефиницията за празничния дух и атмосфера, с които свързваме това време на годината.

Пищни, облени в светлини базари, разкошни украси, сняг, музика, въртележки и обилна, апетитна храна - малко места по света могат да се мерят с немския коледен дух.

А ние можем лесно и вкусно да го пренесем в дома си, който да заухае на мед и коледни аромати с традиционните немски медени сладки, или лебкухен.

Те са обичайни за времето около Коледа, и започват да се приготвят в Нюрнберг още от XIII век от католическите монаси в манастирите.

Есенцията на Коледа в хапка. Снимка: iStock
Есенцията на Коледа в хапка.

Популярни са и обичани в Германия и до днес, и като всяка старо, традиционно ястие имат редица вариации и различни пропорции на обичайните съставки, различна украса и глазура, а също и различни форми - кръгли, звездовидни, сърца и какво ли още не.

Характерното за всички тях обаче е, че са с много и силни подправки. В Германия те се продават в специална смес, която рядко е достъпна в магазините извън страната. Затова тук можем да си смесим сами нужните подправки, а бонусът е, че можем да пропуснем някоя - ако например не ни е особено любима.

Предлагаме лесна и вкусна рецепта за лебкухен, с която да зарадвате близките си в празничните дни.

Необходими продукти:

За сладките

  • 200 г течен мед
  • 85 г масло
  • 200 г брашно
  • 1 яйце
  • 100 г смлени бадеми
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сода за хляб
  • 1 ч.л. смляна канела
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. смлян бахар
  • ½ ч.л. смляно индийско орехче
  • ½ ч.л. смлян карамфил
  • ½ ч.л. смлени семена кориандър
  • ½ ч.л. слян кардамон
  • Кората на един лимон или портокал или 1 с.л. смлени захаросани кори
  • Щипка сол

За глазурата:

  • 100 г пудра захар
  • 2 с.л. вряла вода
  • 200 г шоколад по желание

Начин на приготвяне:

Затоплете меда и маслото заедно в малък съд на ниска температура, докато маслото се стопи и се смесят.

Прехвърлете ги в голяма купа и сложете в хладилника за 5 минути.

Извадете купата и добавете разбитото яйце, цитрусовата кора и сухите съставки без брашното и бадемите. Разбъркайте добре и след това прибавете и тях.

Сместа ще е лепкава. Оставете я да си почине поне час.

След това я оформете по желание - на кръгли сладки, които могат да се оформят и с ръце, или я разстелете и изрежете с формички.

Печете за около 150 минути на 180 градуса - докато сладките се надигнат и станат твърди на пипане

Междувременно направете захарната глазура като смесите захарта и водата. След като лебкухен се охладят, ги топнете от едната страна.

Другият вариант е да ги украсите с шоколадова глазура, за която просто разтопете шоколад на водна баня - черен или млечен.

Или пък и с двете.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените