Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Великолепен шоколадов сладкиш без брашно и още 5 десерта в 5 съставки

Лесни, бързи, но и невероятно вкусни - вижте ги тук: Снимка: iStock
Лесни, бързи, но и невероятно вкусни - вижте ги тук:
Шоколадов кейк без брашноБърз сладкиш, но сочен и богат на шоколадов вкус? Да, възможно е. За него загряваме фурната на 180 градуса, а през това време в дълбока купа разбиваме 7 яйца на стайна температура с половин чаша захар и щипка сол. На водна баня разтопяваме 500 грама шоколад по наш вкус със 125 грама масло. 

След това на етапи смесваме разбитите яйца с шоколадовата смес, като внимаваме да не се пресече. Изсипваме във форма според желанието и наличността и печем до кафяв загар. Сладкишът е по-вкусен охладен. Можем да украсим с плодове или пудра захар. Снимка: iStock
Шоколадов кейк без брашно

Бърз сладкиш, но сочен и богат на шоколадов вкус? Да, възможно е. За него загряваме фурната на 180 градуса, а през това време в дълбока купа разбиваме 7 яйца на стайна температура с половин чаша захар и щипка сол. На водна баня разтопяваме 500 грама шоколад по наш вкус със 125 грама масло.

След това на етапи смесваме разбитите яйца с шоколадовата смес, като внимаваме да не се пресече. Изсипваме във форма според желанието и наличността и печем до кафяв загар. Сладкишът е по-вкусен охладен. Можем да украсим с плодове или пудра захар.
КокоскиГотови са за под 20 минути, заклеваме се! В купа смесваме 5-6 чаши кокосови стърготини, 1 консерва подсладено кондензирано мляко и пакетче ванилия/малко ванилов екстракт. Бъркаме до хомогенна смес, което отнема не повече от 5-8 минути.

Върху тава, застлана с хартия за печене, оформяме дребни сладки – може с лъжица, може и с пош. Печем за около 10-12 минути в добре загрята на 170 градуса фурна. Оставяме кокоските да изстинат добре, защото иначе стават ронливи. Снимка: iStock
Кокоски

Готови са за под 20 минути, заклеваме се! В купа смесваме 5-6 чаши кокосови стърготини, 1 консерва подсладено кондензирано мляко и пакетче ванилия/малко ванилов екстракт. Бъркаме до хомогенна смес, което отнема не повече от 5-8 минути.

Върху тава, застлана с хартия за печене, оформяме дребни сладки – може с лъжица, може и с пош. Печем за около 10-12 минути в добре загрята на 170 градуса фурна. Оставяме кокоските да изстинат добре, защото иначе стават ронливи.
Фъдж от фъстъчено маслоБогатият фъстъчен вкус на този фъдж ще подведе всички, че е с повече съставки, отколкото е. В огнеупорна купа разтапяме на водна баня 300 грама фъстъчено масло с 250 грама масло. Бъркаме до пълно хомогенизиране, добавяме 450 грама пудра захар и отново разбъркваме добре – трябва да се получи гъста лепкава гладка смес.

Изсипваме в плитка широка тава и оставяме да се охлади за поне 2-3 часа, но най-добре – за цяла нощ. Режем на квадрати и сервираме. Ако поръсим фъстъчения фъдж с малко груба морска сол, се получава още по-наситен вкус. Снимка: iStock
Фъдж от фъстъчено масло

Богатият фъстъчен вкус на този фъдж ще подведе всички, че е с повече съставки, отколкото е. В огнеупорна купа разтапяме на водна баня 300 грама фъстъчено масло с 250 грама масло. Бъркаме до пълно хомогенизиране, добавяме 450 грама пудра захар и отново разбъркваме добре – трябва да се получи гъста лепкава гладка смес.

Изсипваме в плитка широка тава и оставяме да се охлади за поне 2-3 часа, но най-добре – за цяла нощ. Режем на квадрати и сервираме. Ако поръсим фъстъчения фъдж с малко груба морска сол, се получава още по-наситен вкус.
Кокосов крем с ананасСвежо, кокосово и елементарно, какво повече да искаме? В дълбока купа разбиваме 600 грама сладкарска сметана, към която добавяме 300 грама пудра захар. Отново разбиваме с миксера и слагаме 2-3 лъжици кокосови стърготини и нарязаният на ситни кубчета ананас от една консерва. 

Разбъркваме с шпатула и прибираме крема да се охлади за 2-3 часа, но можем да го оставим и цяла нощ, за да си поеме вкусовете. Сервираме в десертни чаши, като можем да украсим с още малко ананас и кокосови стърготини. За рецептата можем да използваме и други консервирани плодове според наличността. Снимка: iStock
Кокосов крем с ананас

Свежо, кокосово и елементарно, какво повече да искаме? В дълбока купа разбиваме 600 грама сладкарска сметана, към която добавяме 300 грама пудра захар. Отново разбиваме с миксера и слагаме 2-3 лъжици кокосови стърготини и нарязаният на ситни кубчета ананас от една консерва.

Разбъркваме с шпатула и прибираме крема да се охлади за 2-3 часа, но можем да го оставим и цяла нощ, за да си поеме вкусовете. Сервираме в десертни чаши, като можем да украсим с още малко ананас и кокосови стърготини. За рецептата можем да използваме и други консервирани плодове според наличността.
Бананови мъфиниРазмекнатите и отиващи към почерняване банани могат да се превърнат в апетитен десерт. За целта намачкваме добре три презрели банана и към тях прибавяме 125 грама майонеза, 150 грама брашно, 100 грама захар и един бакпулвер. Бъркаме добре – може на ръка, може и с миксер за по-гладка смес.

Изсипваме сместа във формички за мъфини и печем на 180 градуса до златисто. Можем да сервираме мъфините с пудра захар, шоколад, мед, сладолед или плодове. Снимка: iStock
Бананови мъфини

Размекнатите и отиващи към почерняване банани могат да се превърнат в апетитен десерт. За целта намачкваме добре три презрели банана и към тях прибавяме 125 грама майонеза, 150 грама брашно, 100 грама захар и един бакпулвер. Бъркаме добре – може на ръка, може и с миксер за по-гладка смес.

Изсипваме сместа във формички за мъфини и печем на 180 градуса до златисто. Можем да сервираме мъфините с пудра захар, шоколад, мед, сладолед или плодове.
Мързелив тарт ТатенВ дълбок тиган, подходящ и за печене във фурна, разтопяваме малък пакет масло и към него прибавяме 6 ябълки, обелени и нарязани, както и чаша кристална захар. Разбъркваме и слагаме капак, докато захарта се превърне в не много гъст карамел около ябълките. 

След това покриваме ябълките с лист бутер тесто и пъхаме тигана в загрята на 180 градуса фурна. Печем, докато стане златисто, изваждаме и охлаждаме, преди да обърнем тарта в поднос. Можем да сервираме с малко сметана или ванилов сладолед. Снимка: iStock
Мързелив тарт Татен

В дълбок тиган, подходящ и за печене във фурна, разтопяваме малък пакет масло и към него прибавяме 6 ябълки, обелени и нарязани, както и чаша кристална захар. Разбъркваме и слагаме капак, докато захарта се превърне в не много гъст карамел около ябълките.

След това покриваме ябълките с лист бутер тесто и пъхаме тигана в загрята на 180 градуса фурна. Печем, докато стане златисто, изваждаме и охлаждаме, преди да обърнем тарта в поднос. Можем да сервираме с малко сметана или ванилов сладолед.

Много рецепти за десерти влизат в графа "Да пришиеш на копчето балтон".

С други думи, разполагаме я с излишно фъстъчено масло, я с презрели банани, я с някоя опаковка шоколад, но за да ги превърнем в апетитен сладкиш, трябва да купим още куп продукти.

Да не говорим, че десертите с повече съставки са и трудоемки и искат въртене в кухнята.

Но има и друг тип сладкиши - с пет, че и по-малко продукта, лесни, бързи, но и великолепно вкусни.

Горе в галерията ви даваме идеи за шест такива десерта.

 

Най-четените