В есенните дни всеки има нужда от една напитка, която да го стопли и зареди с енергия. Но с влизането в кафенето, клиентът е поставен пред дилема: дали да разчита на собствените си предпочитания, или да експериментира с някои от по-ексцентричните вкусове на пазара.
Матча лате и тиквено лате са два вкуса, продукт на успешна маркетинг стратегия.
С грабваща окото визия и екзотични съставки те се превръщат в по-здравословно, тонизиращо, но и по-скъпо удоволствие. Веригите за кафе в света ги включват в менюто си поотделно, като някои компании предлагат и възможности за персонализиране на вкуса.
Сред тях е и хибридният вариант Pumpkin Spice Matcha Latte, достъпен само онлайн, но лесен за приготвяне в домашни условия.
Независимо дали са дело на бариста, или са забъркани у дома, цената им може да се отрази на бюджета ви много по-сериозно, отколкото ежедневната доза еспресо.
Какво представляват и с какво се отличават?
През 2003 г. компанията Starbucks брандира тиквеното лате (Pumpkin Spice Latte) като вкусът на есента. От този момент нататък ароматната кафе напитка с мляко, дъх на канела и индийско орехче влиза в менюто на голяма част от веригите кафенета по света.
В последните години обаче се появи нов тренд. Японската рецепта за зеленият чай с мляко, по-известна като матча лате, се превърна в хит сред инфлуенсърите в социалните мрежи. Напитката се представя като еталон за здравословен начин на живот и нестихващата енергия и често е предпочитана от хора, които тренират активно.
Общото между двете напитки е съдържанието на кофеин. Разликите обаче идват в начините на приготвяне, качеството и концентрацията на тонизиращото вещество. Ако напитката е матча лате, т.е. смес от матча, мляко и подсладител, тогава количеството кофеин обикновено е около 45 мг.
За сравнение, една чаша тиквено лате от същия обем от 350 мл съдържа приблизително 75 мг кофеин. Разликата е достатъчна, за да окаже различен ефект върху вашето тяло.
Матча осигурява по-плавен и стабилен прилив на енергия. Тя помага да останем фокусирани и спокойни едновременно, без да оставя у нас онова неприятно усещане за безпокойство, което идва след чаша силно кафе.
От друга страна, тиквеното лате, благодарение на еспресото и захарта, действа по-бързо и по-интензивно. То е идеалният избор, когато имате нужда от незабавно събуждане или допълнителен заряд енергия в натоварен ден.
Тази комбинация обаче може да доведе и до по-рязък спад на енергията след няколко часа, особено ако напитката е твърде сладка.
Тази есен Starbucks пусна на пазара и хибрид от вкусове - Pumpkin Spice Matcha Latte. Той е част от така нареченото "тайно меню", което не може да откриете в обектите на веригата, а само чрез онлайн заявка за лимитиран период.
При този тип поръчка клиентите имат възможността да създадат напитката по свой собствен вкус, който професионален бариста да изготви за тях. Услугата е достъпна в ограничен брой държави, като България все още не е от тях. Това води до въпроса...
Можеш ли да си го приготвиш в домашни условия и по-евтино ли излиза?
Домашното приготвяне на Pumpkin Spice Matcha Latte се оказва по-изгодно от закупуването на готова напитка от кафе бранд. Докато в популярни вериги една такава напитка струва около 10-11 лева, приготвена у дома тя излиза приблизително между 4,50 и 6 лева за чаша.
В България матча обикновено се продава в опаковки от 30 г, 60 г и 100 г, съответно от 25 лв. за най-малкия грамаж до над 200 лв. за разфасовка от 500 г. За справка, за една чаша се използва 1 грам матча.
Тиквената подправка се търгува на по-достъпна цена, която не надхвърля 10 лв. за опаковка от 50 г.
Ако решите да използвате кокосово мляко, то върви на пазара между 7 и 10 лв., в зависимост дали предпочитате да го закупите на прах, или в бутилка. Всички други подправки като канела, ванилия и индийско орехче може да откриете за стотинки в най-близкия до вас магазин.
След като си набавите всичко нужно и го поставите на кухненския плот, идва въпросът "Как да го направя?".
Ако си нов в това начинание, не се притеснявай. Не е нужно да си талантлив бариста, за да приготвим и да се насладиш на любимата напитка в уюта на дома. В кулинарните блогове и в Tiktok можеш да откриеш десетки рецепти, от които да подбереш най-подходящата за твоя вкус.
Ето пример за такава:
Започнете с 1 чаена лъжичка матча прах (пресят в купа или чаша) и го смесете с 1/4 чаша гореща вода. Загрейте водата в тенджера и я оставете да къкри за около 15-20 секунди, преди да я изсипете при мачата. Разбърквайте (най-добре с бамбукова бъркалка или електрически миксер за мляко), докато се образува слой пяна, след което оставете сместа настрана.
В отделна тенджера или плитък съд комбинирайте останалите съставки: 1 чаша мляко, 1/4 чаена лъжичка чист ванилов екстракт, 1/4 чаена лъжичка от тиквената подправка. Ако е посочено в оригиналната рецепта, добавете и една чаена лъжичка тиквено пюре, както и щипка индийско орехче и канела на вкус. Разбъркайте добре.
Загрейте млечната смес до кипене, като разбърквате непрекъснато, докато се получи мека пяна. Като алтернатива можете да използвате блендер. Накрая, изсипете бавно млечната смес върху сместа от мача.
Прелейте в чаша, готови да се насладите на собственото си бариста творение.

