Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-добрите и най-лошите начини да претоплим остатъците от пица

Едва ли има човек, който не обожава пица и едва ли има човек, който не се е мъчил да стопли остатъците от нея Снимка: iStock
Едва ли има човек, който не обожава пица и едва ли има човек, който не се е мъчил да стопли остатъците от нея

Има ястия, които стават по-вкусни, когато престоят известно време и вкусовете в тях се смесят по уникален начин.

Много често например мусаката, някои видове паста и доста от супите стават по-апетитни, защото с времето поемат все повече от соса и подправките си и ароматите се хармонизират така, както не са успели при махането от печката.

Има я обаче и пицата, която често при претопляне се превръща в нещо особено гадно.

Едва ли има човек, който не обожава пица и едва ли има човек, който не се е мъчил да стопли остатъците от нея така, че не само да стават за ядене, но и да са вкусни. Обикновено тези усилия завършват със спорен резултат, а понякога и с пълен провал.

В някои случаи тестото се втвърдява и става "на подметка". В други доматеният сос попива твърде много в блата и го прави размекнат. Същото е и с моцарелата, която или става на твърд слой, или пуска мазнина и се превръща в солена и неапетитна дъвка.

Приемаме, че да запратите пицата в кофата е много, ама много краен вариант.

Затова ще се насочим към някои от най-добрите изпитани трикове за претопляне на пица, като започнем със съхранението на остатъците от нея.

Никога, ама никога не съхранявайте пицата в картонената кутия, в която доставчикът ви я е донесъл. Кутиите за пица пропускат твърде много въздух и са гаранция, че тестото ще се изсъхне и ще се втвърди. Не се изкушавайте и да приберете пицата в кутия с капак.

Вместо това парчетата пица трябва да се съхраняват на място с възможно най-малко въздух. За целта използвайте пликове за храна с цип или увийте стегнато парчетата в домакинско фолио. В перфектния случай всяко отделно парче трябва да е увито във фолио.

След това можете да стоплите пицата на:

Фурна

Снимка: iStock

Това е сред най-разумните начини да претоплите остатъците от пица и те да са хем топли, хем вкусни. Ключът тук е търпението, защото ако затоплите парчетата пица на твърде високи градуси за твърде кратко време, тя ще се втвърди или директно ще изгори.

За качествено претопляне ще ви трябват 30-35 минути. Поставете пицата върху тавата на фурната или друга много плитка тава и покрийте с алуминиево фолио. След това поставете тавата във фурната, нагласете я на около 180 градуса и изчакайте половин час.

При този метод пицата неминуемо излиза по-мека, отколкото ако е току-що доставена до вратата ви, но той имитира най-ефективно печенето в нагорещена пещ.

Резултатът е перфектно затоплено тесто и плънка и приятно разтопени сирена.

Тиган

Снимка: iStock

Звучи откачено, но тиганът всъщност ще стопли пицата ви по един неподозирано страхотен начин. Този метод е горещо препоръчван от специализирания сайт Kitchn заради сигурния и апетитен краен резултат.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на котлон на средна степен и подредете парчетата пица вътре. Затопляйте за около 4-5 минути или докато усетите, че тестото и долната част на плънката вече са поели колкото топлина е необходимо, за да са вкусни.

След това похлупете тигана с капак или с парче алуминиево фолио и топлете още около 3-4 минути с цел да се стопли и горната част на плънката и сирената.

Плюсовете са, че методът е бърз, ефикасен и предоставя гореща пица, която е близо до прясната.

Еър фрайър

Снимка: iStock

В кошницата на въздушния фритюрник се постига достатъчно висока температура, че пицата да се стопли наистина добре. Да, ще е бледо подобие на пицата, доставена преди минути, но пък всичко в нея ще е затоплено - тестото, сирената и плънката.

Поставете пицата в кошницата на еър фрайъра и топлете за около 6-7 минути на 180 градуса. След това проверете доколко е затоплена и ако е необходимо - дръжте я още 2-3 минути.

Не се учудвайте, че пицата няма да е толкова хрупкава, колкото обикновено я предпочитате - тя неминуемо ще омекне във въздушния фритюрник.

Микровълнова печка

Снимка: iStock

Всички сме попадали на този "хак" - затопляне на пица в микровълновата с чаша вода, при което пицата излиза топла, хрупкава и апетитна. Според редица кулинарни сайтове като Kitchn и Taste of Home обаче този начин на топлене на пица е възможно най-неефикасен и дава най-лоши резултати.

Отгоре сирената се разтопяват прилично, плънката горе-долу се стопля, но тестото и моцарелата върху него ще останат почти студени.

Чашата вода пък спомага пицата да омекне и да стане блудкава, вместо да допринася за по-хрупкави парчета.

 

Най-четените