Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Наздраве" за уикенда с тези пет класически коктейла

Няколко сигурни начина да впечатлите с уменията с шейкър в ръка Снимка: iStock
Няколко сигурни начина да впечатлите с уменията с шейкър в ръка

Да умееш да правиш коктейли е страхотно, но има само един проблем - предложенията в тази насока са хиляди. Почти всеки бар вече предлага богато меню с разнообразни екзотични комбинации на алкохоли и съставки, с които да изкуши посетителите си. У дома също не е толкова трудно да си забъркаш някоя изненадваща смес в опит да подражаваш на сръчните и опитни бармани.

Но класиката си е класика, дори и когато става въпрос за коктейли.

Има изпитани и доказали се във времето съчетания, които са като "А и Б" на коктейлите. При тях няма как да сбъркате, стига да спазвате внимателно инструкциите за приготвянето им, защото знаете, че след това резултатът ще е изкушаващо вкусен.

Тези коктейли са и сигурен начин да впечатлите гостите си с умения с шейкър в ръка, а още по-хубавото е, че за някой от тях дори не ви трябва шейкър.

Разбира се, както в кулинарията, така и при коктейлите можете да вкарате малко собствен почерк и добре премерена доза риск, с които да разнообразите вече познатите комбинации. Затова ще ви дадем няколко идеи за традиционни коктейли, които да си приготвите още този уикенд, както и за някои промени, с които да направите познатите рецепти малко по-различни и необичайни.

Ето какво и как:

Снимка: iStock

Блъди Мери

Словосъчетанието "солен коктейл" винаги първо ни подсеща за тази класика от доматен сок, водка и подправки.

Рецептата включва 50 грама водка, 150 мл. доматен сок, към които добавяте лимонов сок, сол и пипер на вкус и по няколко капки сос Уорчестър и сос Табаско. Всичко това се изсипва в шейкър и се разклаща добре, а след това се налива в чаша с по-дебели стени, след което се гарнира със стрък целина.

Как можем да разнообразим тази комбинация, без да прекалим или да я превърнем в гаспачо? От списание "Food and Wine" дават няколко идеи, едната от които е да заместите част от доматения сок със сока от буркан с кисели краставички за по-солен и пикантен вкус. Обратното - за по-сладникав завършек на коктейла можете да замените сока от лимон с такъв от лайм, който ще придаде и различен аромат.

От списание "Eater" пък предлагат и друго интересно хрумване - да си направите Блъди Мария, в която водката е заместена с текила. Комбинацията си заслужава да я опитате и да прецените дали я обожавате, или никога повече не бихте я вкусили.

Long Island Ice Tea

Снимка: Instagram @ DoubleAALoungeBar

Тази комбинация е добре позната на любителите на коктейлите, но е донесла и доста главоболия, защото съдържа истински букет от различни видове алкохол. За едни Long Island Ice Tea е амброзията на коктейлите, за други е хаос от питиета, върху които е изсипана кола, но ние предпочитаме да се числим към първата група и затова слагаме коктейла в графата с барманските класики.

За оригиналния коктейл ви трябват равни части (по около 30 мл.) водка, текила, бял ром и джин, които сипвате във висока чаша, разбърквате и доливате с кола, а накрая капвате и малко лимонов сок. Разбърквате и консумирате с повишено внимание, защото с подобна смес е лесно да се прекали. От друга страна коктейлът е благодатен за експерименти с вкусове и аромати, стига да не го правите още по-алкохолен, отколкото е традиционно.

За по-освежаващ резултат барман от Лонг Бийч, Калифорния, съветва да подмените малко от колата със студено кафе еспресо, което ще придаде на Long Island ободряваща нотка. Колегите им в Маями пък предпочитат да добавят малко плодов шнапс, а тези в Тексас - да заменят някоя от твърдите алкохолни напитки с бърбън.

Whiskey Sour

Снимка: Instagram @ SteveTheBartender

И докато сме на тема бърбън или уиски, няма как да не се сетим за тази интересна комбинация, за която освен въпросния алкохол ви трябват прясно изцеден лимонов сок, чаена лъжичка кафява захар и, по желание, малко разбит яйчен белтък. Изсипвате захарта на дъното на ниска широка чаша, минавате набързо през шейкъра уискито (или бърбъна) с лимоновия сок и наливате отгоре. Гарнирате с лед и с леко разбит яйчен белтък, ако тази съставка не ви притеснява.

Тайната на този коктейл е в палитрата от вкусове - от опушеното и леко карамелено уиски, през киселия пресен лимонов сок, до сладката "подложка" от кафява захар, и чарът е именно в това съчетание. Канадците са изнамерили начин да разнообразят Whiskey Sour като заместят захарта с кленов сироп, който е достъпен вече и на българския пазар.

Не пречи да опитате и с пчелен мед или да последвате примера на редица бармани в Шотландия и Ирландия, които заедно с кафявата захар прибавят и щипка канела. Във Франция пък се осмеляват да заместят уискито с коняк и се кълнат, че коктейлът става още по-вкусен.

Cosmopolitan

Снимка: Instagram @ CainTheMixologist

Cosmopolitan е олицетворение на "дамското питие" - лек, кокетен, розов на цвят, в чаша с високо столче.

Можете да го приготвите още при следващото домашно събиране с момичетата, защото всъщност коктейлът е елементарен. 50 мл. водка се изливат в шейкъра заедно с 15 мл. Triple Sec, 30 мл. сок от червена боровинка и прясно изцеден лимонов сок на вкус. Разбърканата смес се сипва в подходяща чаша и се украсява по избор с лимонова или портокалова кора или коктейлни черешки.

От Италия идва идея за разнообразие, на която и вие можете да се насладите - Cosmocello, където лимоновият сок е заместен от сладкия лимонов ликьор на име Лимончело. Ако си падате по още по-сладки коктейли, можете да използвате ягодов сок вместо по-тръпчивия боровинков сок. Чадърчето накрая е по желание...

Джин с тоник

Снимка: Instagram @ SkateShorty

Толкова лесен коктейл, който обаче носи със себе си полъх на лято, на безгрижни дни, прекарани на плажа, и на весели вечери с приятели под звездите. За целта са ни необходими само качествен джин, резенчета лимон или лайм и тоник. Умишлено не даваме точни пропорции, защото тук всеки си има собствени разбирания що е то хубав джин с тоник.

Коктейлът търпи разнообразни експерименти като добавка от различни подправки (листа мента или розмарин), резенчета краставица за допълнителна доза охлаждащ вкус или парченца пресни плодове за малко сладост. Няколко капки плодов сок също могат да доведат до учудващо добър и интересен резултат, както и лъжичка мед, канела и даже какао.

Наздраве!

 

Най-четените