Вълшебна е Бъдни вечер със своята подредена трапеза, нечетен брой ястия и аромат на тамян, с който е добре да прекадим преди угощението. Блюдата, разбира се, са постни и в тях се крият обреди и поверия, предавани от поколение на поколение.
Варивата са задължителни, защото символизират плодородието, сармите - понеже са олицетворение на сплотеност, питката е неизменна част от всеки християнски празник.
Още по-хубавото е, че с малко подправки и изобретателност можем да направим вечерята на Бъдни вечер различна и по-интересна.
Ето няколко идеи:
Мезе от червено цвекло
Редно е да започнем с разядки и мезета, които да отворят апетита за сгряващите стомаха и душата основни ястия. А цвеклото е съвсем незаслужено пренебрегвано, защото от него стават великолепни постни салати и разядки.
За това мезе белим и сваряваме до омекване една голяма глава червено цвекло, след което я оставяме настрани да се охлади. Междувременно накълцваме шепа орехи и шепа стафиди с малко сол, за да се скълцат по-лесно.
Режем цвеклото на средни кубчета и го смесваме с орехите и стафидите. Подравяме със зехтин, смлян чесън, малко сол и много малко черен пипер. Мачкаме леко парчетата цвекло, за да отпуснат сока си.
Добре е да изчакаме няколко часа, преди да сервираме разядката.
Питка с розмарин
С малко розмарин и щипка чесън питката за Бъдни вечер се превръща в нещо незабравимо. За нея разтваряме половин кубче мая в топла вода с лъжица захар и лъжица брашно и изчакваме да образува шупли по повърхността.
Междувременно на удобен за месене плот пресяваме 400 грама брашно и в средата правим кладенче.
Изсипваме вътре шупналата мая заедно със супена лъжица олио, супена лъжица накълцан розмарин и една смляна скилидка чесън. Започваме да оформяме тесто, което трябва да е меко, еластично и лесно за работа. Оставяме на топло за около 30 минути или докато удвои обема си.
Премесваме питката на набрашнен плот и отново изчакваме около 10 минути. Печем в намазнена с малко олио тава и добре загрята фурна на 180 градуса до златиста коричка.
Постни сарми с прясно зеле
Любопитното при тези сарми е, че за завиването им се използват листа от прясно, а не от кисело зеле. За целта отделяме здравите листа на една малка до средна зелка и едно по едно ги попарваме в тенджера с вряща подсолена вода, за да омекнат. Оставяме ги да се охладят.
Приготвяме плънката, като в дълбок тиган запържваме голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън на ситно и 2 средни моркова на ситни кубчета. После добавяме и чаша ориз и две чаши гъби на много ситни кубчета, както и чаша до чаша и половина гореща вода.
Готвим до готовност на ориза, като през това време подправяме със сол, пипер, червен пипер и малко скълцан магданоз.
Във всяко от зелевите листа поставяме по супена лъжица от плънката и редим сармите в дълбока тава. Заливаме с 400 милилитра доматен сос и печем в добре загрята на 170 градус фурна до апетитна коричка.
Пълнени картофи с боб
Картофите и бобът всъщност са една неочаквано добра комбинация, която обединява в себе си въглехидрати от картофите и солидна доза протеин от боба. Започваме, като разрязваме на кръст 4 картофа и ги запичаме до омекване.
Изчакваме леко да се охладят и издълбаваме сърцевината им. Слагаме я в дълбок тиган заедно с голяма глава лук на ситно, две-три скилидки чесън на ситно, два големи моркова на не много ситно и консерва бял боб от 500 грама (отцеден). Подправяме със сол, черен и червен пипер.
Когато бобът леко омекне и плънката вече е хомогенна, пълним с нея картофите и запичаме на 180 градуса, докато картофите хванат приятна коричка.
Тези картофи са вкусни и леко охладени и дори студени на другия ден.
Сладък салам
За да направим този носталгичен десерт постен, ни е необходима само една замяна - сменяме кравето масло с кокосово. В дълбока купа натрошаваме на не много ситно обикновени бисквити, като внимаваме да са без краве масло. Добавяме шепа накълцани ядки - орехи, бадеми, кашу.
Слагаме още шепа стафиди, чаша пудра захар, пакет качествено какао и 50 грама кокосово масло, разтопено леко на стайна температура.
Започваме с шпатула или на ръка да омесваме сладкия салам, като внимаваме да не натрошим много бисквитите. Ако сместа е прекалено гъста, можем да я разредим с малко вода или малко алкохол като ром или бренди.
След като омесим добре всичко, разстиламе на свежо фолио, завиваме двата края и с търкаляне по плота оформяме във формата на салам. Прибираме за поне няколко часа в хладилник, за да стегне.
Поднасяме, поръсен с пудра захар.

