Внимание! Това не е четиво за италианци и пуристи на тема пица.
---
Знаете ли коя е нацията, която поглъща най-много пица на глава от населението? Не е Италия. Нито САЩ. Отговорът е доста изненадващ - Норвегия.
Ако може да се вярва на данни от проучвания на организации в хранителната индустрия, цитирани от финансовия сайт Insider Monkey, в скандинавската страна се поглъщат по около 5 килограма пица на глава от населението годишно - далеч повече от САЩ, Великобритания, Германия, Италия и т.н.
И - внимание, италианци! - голяма част от тези пици са замразени. Естествено, нямат и много общо с това, което на Апенините биха нарекли пица.
Но норвежците не просто не дават пет пари за вълненията на юг - те самите могат да претендират, че са наследници на поне едни от изобретателите на пицата - викингите. И съответно да слагат колкото искат ананас, царевица и кетчуп върху замразените си вечери.
И го правят - замразената пица е толкова популярна в Норвегия, че често е наричана неофициалното национално ястие на страната.
До степен, че в някои домове тя се сервира на Коледа, а песен, посветена на любимия на местните бранд замразена пица - Grandiosa, е била начело на класациите цели 8 седмици.
Самата марка има с какво да се похвали на местния пазар.
В страна с население около 5,5 млн. души, годишно се изяждат 47 млн. пици, а от тях 25 милиона са на Grandiosa.
Началото на марката е през 80-те години на миналия век, когато в далечната северна страна пицата е нещо сравнително екзотично. Тя се е появила в предходното десетилетие, когато за пръв път из страната започват да изникват пицарии.
Почвата за навлизането на чуждата храна е доста благоприятна. Местната норвежка кухня никога не е имала особено добра репутация - и тогава, и сега. Класацията на онлайн енциклопедията за храни Taste Atlas за 2022 г., базирана на оценки на потребители, блогъри и критици постави Норвегия на последно място що се отнася до местата с най-добра кухня на света.
Мнението се споделя и от немалка част от местните хора. Официалното национално ястие на страната - форикол - представлява овче със зеле и варени картофи. Често за мариноване на всякакви храни, включително риба, се използва и захар освен сол, и резултатът изобщо не е апетитен.
Замразената пица пък е нещо, което осигурява вечеря, евтино е и изключително удобно. Постепенно продуктът набира популярност със скромното си и сравнително традиционно начало - пица с доматен сос, "месо за пица", нарязани червени чушки и местното сирене "Ярлсберг".
С напредването на марката обаче, производителите се развихрят до висоти, на фона на които топингът от ананас е невинно и незабележимо прегрешение. През годините брандът Grandiosa предлага неща като "Пица сърце", съдържаща 6 парчета под формата на сърце, пица с кайма и лук, "Тако фиеста" с царевица, кайма и салца, пица с начо чипс, и "Кебаппица", която е нещо като дюнер върху тесто за пица - месо от кебап, сос за кебап, царевица и люти чушки.
Освен това норвежците изобщо не се свенят да слагат кетчуп върху изпечената замразена пица, нито пък сметана или допълнително сирене.
Маркетингът на Grandiosa също е подобаващ - през 1996 г. те правят рекламен клип за Коледа с популярна норвежка група, който още се върти по телевизията всеки декември, въпреки че групата се е разпаднала и членовете ѝ далеч не изглеждат както преди 30 години.
Неслучайно при проучване през 2011 г. 200 000 души в Норвегия казват, че за Коледа ядат замразената пица на Grandiosa.
През 2006 г. пък песента Respect for Grandiosa, записана за друга реклама - на пица "Събота" - става най-слушаното парче в Норвегия. Песента оглавява местните класации за 8 седмици и е свалена на мобилни телефони 750 000 пъти. Този успех провокира ново парче и през 2007 г. се появява друг хит, но този път и с танц към него, който превзема дискотеките.
Неслучайно в проучване на компанията, която притежава Grandiosa от 2004 г. почти 20% от анкетираните смятат, че тази замразена пица е сред националните ястия на Норвегия.
Колкото до историята на пицата - още в древна Персия са пекли плосък хляб със сирене и фурми и пътешествието на този тип храна продължава и през Древна Гърция и Рим.
В Норвегия плоският хляб е бил норма до края на XIX и дори началото на XX век, когато навлиза масовият днес печен във фурна хляб с мая.
Археологически находки, включително и от викингски кораби, сочат към предположение, че преди 1000 години викингите са печали хляб на метални тигани. Смята се, че на тях те са приготвяли ястие с плосък хляб от ръж или ечемик, което някои учени наричат "викингска пица". Тя вероятно е била гарнирана с яйца от диви птици, сирене, осолено месо или риба.
Норвежците нямат претенции да са наследници на хората, измислили пицата. Но пък може би са си заслужили правото да я ядат и приготвят както си искат.