Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: Сладкият Александър, който може да подкоси краката на всяка жена

Историята и рецептата на вечната класика - Бренди Александър Снимка: Webcafe
Историята и рецептата на вечната класика - Бренди Александър

С това мрачно и влажно време навън, идеята да завършим петъчния ден с вкусен, плътен и бренди коктейл придобива непреодолимо очарование.

Брендито и конякът сякаш не са първи избор за базова напитка за коктейлите днешно време, но истината е, че с тях човек може да направи истински магии на удоволствието. И коктейлът Бренди Александър е един от най-добрите примери за това.

Тази чаровна и пищна по вкуса си напитка очарова любителите още от началото на миналия век, но и до днес не е загубила дори капка от чара си. Тя представлява един прекрасен баланс между само три съставки (четири, ако броим леда) - коняк (или просто бренди), какаов ликьор и сметана.

Това е напълно достатъчно, за да ви спечели и да искате още.

Никой не може да твърди със 100-процентова сигурност какъв е истинския произход на името на коктейла Бренди Александър, но това отваря възможност за мнозина да твърдят, че именно те са кръстници на питието.

Снимка: Webcafe

Смята се, че Бренди Александър всъщност е вариация на популярен по онова време коктейл, който носи просто името Александър и се прави с джин, а не с бренди. Впоследствие обаче версията с коняк или бренди става далеч по-популярна, като споровете за името идват именно тук.

"Пивки петъци"

Рубрика на Webcafe.bg, в която ви срещаме с познати и непознати коктейли, за да завършвате седмицата по един приятен начин.

Според някои коктейлът е кръстен в чест на руския цар Александър II - Цар Освободител, който прекратява крепостничество в Русия. Други пък застъпват тезата, че напитката е била създадена специално за сватбата на британската принцеса Мери (дъщеря на крал Джордж V и сестра на крал Едуард VIII и крал Джордж VI) с виконт Хенри Ласелс.

Междувременно литературният критик Александър Уолкот, член на популярния за времето си клуб на писатели, драматурзи и мислители "Кръглата маса на Алгонкин", твърди през голяма част на живота си, че именно на него е кръстена напитката, след като редовно я пиел.

Според историка Бари Попкин обаче най-вероятният създател и кръстник на коктейла е барманът Трой Александър, който в началото на XX век работи в известния бар на хотел "Ректор" в Ню Йорк. Той създава напитката в чест на Фийби Сноу - героиня от популярна рекламна кампания по онова време, като идеята му е коктейлът да се пие вечер като перфектен завършек на вечерята.

Това обяснява и самите специфики на Бренди Александър - той е насочен повече към дамите и затова залага на повече мекота и сладост, а освен всичко друго е проектиран така, че да е съвместим и с храна, за да върви с десерта вечер.

Снимка: Webcafe

Впоследствие коктейлът придобива култов статут като "женска напитка" в Холивуд, като попада в множество филми и сериали - от Days of Wine and Roses с Джак Лемън и Лий Ремик, през "Бар Наздраве", та до Mad Men. Навсякъде е показван като нещо, което една елегантна дама би харесала.

Истината обаче е, че мъжете също могат да се насладят на Бренди Александър, особено в края на някой студен, дъждовен ден. Още повече, че е безкрайно лесен за приготвяне.

Имате нужда от бренди, какаов ликьор (крем де какао) и сметана с около 18% масленост. Извън това ще имате нужда от лед, малко индийско орехче, шейкър и подходяща чаша. Такава за мартини пасва добре.

Оригиналната рецепта говори за равни количества от трите основни съставки, така че можете да пробвате с по 60 мл. от всяко. Заедно с лед те се изсипват в шейкъра, след което разклащате добре за около 15-20 секунди.

Прецеждате в предварително изстудената чаша и поръсвате с индийско орехче (за предпочитане, прясно настъргано).

Един от основните проблеми, особено ако не сте професионален барман, е това откъде можете да си намерите крем де какао или въобще какаов ликьор - напитка, която не е като да се намира във всеки магазин за алкохол. Един от вариантите е да си поръчате онлайн. Другият е да експериментирате с алтернативи.

Вариант е да използвате някакъв шоколадов ликьор или такъв с вкус на кафе. Друга опция е Бейлис. По този начин няма да получите точния вкус, но резултатът ще бъде подобно и също много вкусно питие.

Комбинацията от бренди/коняк и Бейлис е нещо, на което самият аз съм голям почитател.

"Александър след работа" Снимка: Webcafe
"Александър след работа"

Тази вариация на Бренди Александър, която не изисква сметана заради млечния характер на ирландския ликьор, лично аз наричам коктейл "Александър след работа". 

Тук съотношението е 30 мл коняк към 60 мл Бейлис. Може да се направи директно в чаша с много лед и малко разбъркване, или да се смеси в шейкър, като вторият вариант е за предпочитане.

При пиене човек първо усеща мекият и нежен вкус на Бейлиса, а след това топлината и силата на коняка. Резултатът е любвеобилно стоплящ.

Предупреждавам само, че подобно на Бренди Александър, е адски лесно да се прекали с "Александър след работа". И изведнъж да се окаже, че макар да не чувствате нищо нередно, ставането от стола е станало много по-сложно от очакваното.

---

Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на .

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените