Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Ресторантите му са злато отвън и л*йна отвътре" - шумният провал на Salt Bae

Нусрет Гьокче губи най-важния си пазар - американския Снимка: Getty Images
Нусрет Гьокче губи най-важния си пазар - американския

Нусрет Гьокче бавно, но сигурно се превръща в пример за пропилян златен шанс. Това е готвачът, който става феноменално известен с прякора си Salt Bae и клипа, в който страстно ръси огромна пържола със сол.

Впоследствие отвори ресторанти отвъд Океана - например в Лас Вегас и в сърцата на Ню Йорк и Лос Анджелис.

Сега, четири години след отварянето на "Нуср-ет", заведенията на Гьокче едно по едно затварят врати.

Още в началото на тази година затвори обектът в Лас Вегас, а сега, в края на юли, затваря и последният американски ресторант на Salt Bae - този в Бевърли Хилс, Лос Анджелис.

И докато социалните мрежи на готвача обявяват, че заведението му в Бостън остава отворено, имотът изведнъж се оказва по сайтовете за продажба.

Снимка: Getty Images

Основната причина за шумния провал на Гьокче, както посочват бивши негови служители, е "божественият комплекс", който турчинът има.

"Неговата империя не разчиташе на нищо друго, освен на неговия блясък и държание на шоумен", признава за "Бизнес Инсайдър" сервитьор, работил за прочутия готвач. Пред неговите очи и тези на колегите му Гьокче започва да се държи все по-абсурдно - да купува скъпи пури, частен самолет, колекционерски часовници...

Цените в "Нуср-ет" скачат, за да поддържат луксозния начин на живот на собственика си и в златните им времена стек с ядивно злато струва 400 долара.

"Тези ресторанти бяха златни отвън и пълно л*йно отвътре", признава друг служител, работил за Нусрет Гьокче.

За Yahoo! той описва Salt Bae като себичен, егоистичен и обсебен от парите мъж, който се интересува само от собственото си богатство и нищо друго.

Освен това по негово мнение Гьокче е избухлив, със склонност към тиранични проявления към работниците си и на моменти дори психически нестабилен.

Снимка: Getty Images

"За него светът се свежда до слава и профила му в Instagram", посочва още бившият служител.

Отговорът от екипа на Salt Bae идва от адвокатката му Кристи Ройтер, която в официално изявление за медиите посочва, че за "Нуср-ет" работят хиляди души и е нормално да има недоволни. Тя добавя, че именно елитните ресторанти често са обект на подобни атаки в опит да бъде уронен престижът им.

Ройтер припомня и че Нусрет раздава безплатни ястия по време на пандемията от коронавирус и при унищожителните земетресения в Южна Турция.

Адвокатката на Salt Bae подчертава и друг важен факт - ресторантът му в Маями продължава да работи, по нейни думи, успешно.

Тя разкрива, че готвачът планира да завладява и нови територии и гледа към Мексико, Аржентина, Рим, Ибиса и други. Освен това осемте ресторанта на Нурсет в Турция са особено популярни на родна почва.

Самият той в свое стори в Instagram заявява, че затварянето на 21 от 22 ресторанта в САЩ всъщност е част от по-мащабен план за експанзия, а не провал.

Salt Bae уточнява, че негова единствена и основна цел остава да сервира вкусна храна на клиентите си и да им осигурява незабравимо преживяване. Последните му постове обаче не подсказват акцентът да е особено много на храната и отварянето на нови и нови ресторанти, както се твърди.

Вместо това Гьокче се снима с куп сексапилни блондинки и показва уникалното си диамантено колие във формата на пържола.

И като че ли заради "божествения си комплекс" не му пука, че губи един от най-важните си пазари - американския.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените