Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Средиземноморската диета в 7 летни десерта

Няма как да не ги обожаваме: Снимка: iStock
Няма как да не ги обожаваме:
Торта "Павлова" с лек кремВ Италия и Франция са луди по тази лека и въздушна торта. За нея в чиста и напълно суха купа се разбиват 6 белтъка, като лъжица по лъжица към тях се прибавят 5 супени лъжици захар. Трябва да се образуват твърди върхове на белтъците. Смесваме 1 чаена лъжица оцет с 1 лъжица нишесте и пакетче ванилия и при непрекъснато разбиване добавяме към белтъците.

Оформяме блат под формата на гнездо и печем на около 110 градуса за час и половина или малко отгоре. Оставяме блатът да се охлади много добре, а през това време приготвяме крем от 300 милилитра сметана, 100 грама рикота и 4-5 супени лъжици захар. Пълним блата с крема и украсяваме с ягоди. Снимка: iStock
Торта "Павлова" с лек крем

В Италия и Франция са луди по тази лека и въздушна торта. За нея в чиста и напълно суха купа се разбиват 6 белтъка, като лъжица по лъжица към тях се прибавят 5 супени лъжици захар. Трябва да се образуват твърди върхове на белтъците. Смесваме 1 чаена лъжица оцет с 1 лъжица нишесте и пакетче ванилия и при непрекъснато разбиване добавяме към белтъците.

Оформяме блат под формата на гнездо и печем на около 110 градуса за час и половина или малко отгоре. Оставяме блатът да се охлади много добре, а през това време приготвяме крем от 300 милилитра сметана, 100 грама рикота и 4-5 супени лъжици захар. Пълним блата с крема и украсяваме с ягоди.
Поширани в червено вино крушиВино и плодове – какво по-средиземноморско? В широка и не много плитка тенджера се изсипва бутилка хубаво червено вино, към което се добавят 100 грама захар, малко канела, портокалови или лимонови кори и подправки по избор. Крушите се белят и по тях се правят не много дълбоки разрези. 

Слагат се във виното и се пошират на среден към слаб котлон за около половин час. Сервират се с ядки, мед, лимони, портокали или други плодове по избор. Може да им се добави ванилов сладолед или шоколадов крем. Снимка: iStock
Поширани в червено вино круши

Вино и плодове – какво по-средиземноморско? В широка и не много плитка тенджера се изсипва бутилка хубаво червено вино, към което се добавят 100 грама захар, малко канела, портокалови или лимонови кори и подправки по избор. Крушите се белят и по тях се правят не много дълбоки разрези.

Слагат се във виното и се пошират на среден към слаб котлон за около половин час. Сервират се с ядки, мед, лимони, портокали или други плодове по избор. Може да им се добави ванилов сладолед или шоколадов крем.
Италиански морковен кейкКорените на този кейк могат да се проследят до Тоскана, където се приготвя за десерт. За него се настъргват на не много ситно 5 големи моркова и се оставят да се отцедят. През това време в една купа се разбиват 5 жълтъка с чаша захар, а в друга – 5 белтъка с половин чаша захар. 

Двете смеси се объркват с шпатула и се прибавят морковите, пакетче бакпулвер и чаша зехтин. Кейкът се пече в добре загрята на 170 градуса фурна до златисто. Може да се сервира със захарна глазура, да се намаже със сметана и да се украси с ядки. Снимка: iStock
Италиански морковен кейк

Корените на този кейк могат да се проследят до Тоскана, където се приготвя за десерт. За него се настъргват на не много ситно 5 големи моркова и се оставят да се отцедят. През това време в една купа се разбиват 5 жълтъка с чаша захар, а в друга – 5 белтъка с половин чаша захар.

Двете смеси се объркват с шпатула и се прибавят морковите, пакетче бакпулвер и чаша зехтин. Кейкът се пече в добре загрята на 170 градуса фурна до златисто. Може да се сервира със захарна глазура, да се намаже със сметана и да се украси с ядки.
Грилован ананас

Два свежи ананаса могат да се превърнат в незабравим средиземноморски десерт. Ананасите се обелват и режат на кръгчета, след което всяко от тях се намазва от смес от зехтин, мед и мащерка. Оставят се да престоят известно време в маринатата си и се гриловат на добре затоплена скара или оребрен тиган.

Приготвя се гарнитура от кисело мляко с лимонова кора и малко захар и се сервира с ананаса. Може да се добави и сладолед или да се гриловат и други плодове.
Мъфини с тиквички и ябълкиТези мъфини са умерено сладки и напълно веган. За тях обелваме и стържем на едро 2 ябълки и 2 тиквички и оставяме да се отцедят. После прибавяме към тях 2 яйца, 2 чаши брашно, чаша захар (най-добре кафява), супена лъжица канела и пакетче бакпулвер. Разбъркваме добре сместа, докато стане въздушна и се хомогенизира. 

Намазняваме леко форми за мъфини, разпределяме сместа и печем в добре загрята на 170 градуса за 20-25 минути. Оставаме мъфините да се охладят напълно, преди да ги хапваме. Снимка: iStock
Мъфини с тиквички и ябълки

Тези мъфини са умерено сладки и напълно веган. За тях обелваме и стържем на едро 2 ябълки и 2 тиквички и оставяме да се отцедят. После прибавяме към тях 2 яйца, 2 чаши брашно, чаша захар (най-добре кафява), супена лъжица канела и пакетче бакпулвер. Разбъркваме добре сместа, докато стане въздушна и се хомогенизира.

Намазняваме леко форми за мъфини, разпределяме сместа и печем в добре загрята на 170 градуса за 20-25 минути. Оставаме мъфините да се охладят напълно, преди да ги хапваме.
Веган бонбони със сушени смокини и ядкиИмето на тези бонбони почти описва цялата им рецепта. За да си ги приготвим, кълцаме на ситно 200 грама сушени смокини и 150 грама ядки според наличността – бадеми, орехи, кашу. Към сместа прибавяме 2 супени лъжици какао и 2 супени лъжици кокосово или фъстъчено масло и омесваме добре. 

Ако е много рядко – прибавяме още скълцани ядки, ако е гъсто – мъничко вода. С мокри ръце оформяме топчета и ги оставяме на хладно за поне няколко часа. Бонбоните овалваме в кокосови стърготини, какао, натрошени ядки или захарни пръчици. Снимка: iStock
Веган бонбони със сушени смокини и ядки

Името на тези бонбони почти описва цялата им рецепта. За да си ги приготвим, кълцаме на ситно 200 грама сушени смокини и 150 грама ядки според наличността – бадеми, орехи, кашу. Към сместа прибавяме 2 супени лъжици какао и 2 супени лъжици кокосово или фъстъчено масло и омесваме добре.

Ако е много рядко – прибавяме още скълцани ядки, ако е гъсто – мъничко вода. С мокри ръце оформяме топчета и ги оставяме на хладно за поне няколко часа. Бонбоните овалваме в кокосови стърготини, какао, натрошени ядки или захарни пръчици.
Шоколадов мус с кисело млякоВкусен мус само за две минути и само в две съставки – качествен шоколад и гъсто кисело мляко. Пропорциите са 1 към 1 – една чаша гъсто кисело мляко (или цедено кисело мляко) се смесват с една чаша разтопен на водна баня шоколад по избор (млечен или натурален). Мусът се охлажда добре и се хапва, гарниран с малко сметана. Снимка: iStock
Шоколадов мус с кисело мляко

Вкусен мус само за две минути и само в две съставки – качествен шоколад и гъсто кисело мляко. Пропорциите са 1 към 1 – една чаша гъсто кисело мляко (или цедено кисело мляко) се смесват с една чаша разтопен на водна баня шоколад по избор (млечен или натурален). Мусът се охлажда добре и се хапва, гарниран с малко сметана.

Влюбени сме в средиземноморската диета и има защо.

Тя е близка до вкуса ни и изобилства от продукти, които обожаваме - пресни плодове, зеленчуци и риба, билки, бобови култури и зехтин.

Какво обаче да кажем за десертите?

Е, същото, което и за основните ястия - няма как да не ги обожаваме, защото са лесни, леки и богати на вкусове.

Седем десерта от средиземноморската диета можете да видите горе в галерията.



 

Най-четените