Яйцата са евтина, вкусна и полезна храна. Те съдържат малко калории, но за сметка на това са пълни с протеини, витамини, минерали и добри мазнини. Затова са си спечелили славата на предпочитан продукт за закуска, обяд, вечеря и междинни подхапвания, и то далеч не само около Великден.
Може би най-честият начин на приготвяне на яйцата, е варенето. Вареното яйце с малко сол и червен пипер е задължителен елемент във всяка уважаваща себе си пикник трапеза и добър завършек на пролетната зелена салата.
Пържените яйца също са популярни, особено за закуска. И особено в комбинация с наденички, домат и краставица. В последно време обаче в българската кухня навлязоха и пошираните яйца. Според правилото на Джулия Чайлд за пошираното яйце, трябва с карфица да пробиете дупка в черупката на яйцето, след което да го потопите във вряща вода за десетина секунди. Изваждате го и след това го счупвате, за да се пошира. Пошираните яйца са част от яйцата по Бенедиктински, но може да се използват в различни сандвичи и салати.
Яйцата се ядат и печени във фурна и също става вкусни. И, разбира се, бъркани. С бекон. И още: на омлет. С кашкавал, сирене, спанак или каквото ви душа иска.

Яйцата могат да се приготвят и в микровълнова фурна за много по-кратко време, отколкото във фурна. Имайте предвид обаче, че не е добра идея да ги слагате в микровълновата докато все още са с черупките си, тъй като налягането може да доведе до избухване и безкрайно изтощително, граничещо с невъзможност почистване на фурната.
Начинът на топлинна обработка се отразява на нутриентите, но какъвто и да е любимият ви способ за приготвяне, яйцата си остават сред най-здравословните храни на планетата. Ето защо:

Подобряват холестерола без сърдечно-съдов риск
Често се тиражира мнението, че яйцата не са полезни за хора с висок холестерол, тъй като в едно средно голямо яйца се съдържат около 180мг холестерол. Диетолозите обаче казват, че поради изключително високото съдържание на фосфолипиди (6 пъти повече от холестерола), холестеролът от яйцата се преработва и усвоява много бързо и само минимални количества от него биха повлияли нивата на общия и лошия холестерол в организма. Американската Кардиологична Асоциация препоръчва да се консумира по едно яйце на ден и до 6 яйца седмично при хора с нормални нива на холестерола. Онези, които имат атеросклероза или висок холестерол е желателно да се ограничат до две яйца в седмицата.
Яйцата съдържат холин, който е важен за мозъка
Холинът не е много известен, което е пропуск, защото той е източник на метилови групи, необходими за много процеси в метаболизма.
Холинът е необходим за производството на ацетилхолин, невротрансмитер, който играе важна роля за състоянието на когнициите, настроението и контрола на мускулите. Ниското съдържание на холин в организма може да доведе до чернодробни и сърдечни заболявания, както и до неврологични увреждания.

Яйцата са бъкани с лутеин и зеаксантин, важни за зрението
В яйцата се съдържат два антиоксиданта, които имат мощно протективно въздействие върху очите. Това са лутеинът и зеаксантинът, и двата се намират в яйчния жълтък. Те са т.нат. оксикаротеноиди, които водят до превенция и забавяне на прогресията на възрастово обусловената дегенерация на макулата, една от най-честите причини за слепота при възрастни хора. Според скорошно проучване, изяждането на 1,3 жълтъка на ден в продължение на 4 седмици и половина, увеличава кръвните нива на зеаксантин със 114-142%, а тези на лутеин - с 28 до 50%.
Яйцата могат да ви помогнат да се отървете от излишните мазнини
Яйцата съдържат малко въглехидрати и много мазнини и протеини. Те бележат върховете в способността си да засищат и най-лакомите хора, което ги прави чудесни за онези, които внимават как се движи теглото им.
В едно американско проучване, 30 жени с наднормено тегло или затлъстяване са били помолени да закусват яйца или багети с еднакво количество калории. Жените, които са консумирали яйца за закуска, са се чувствали по-сити и съответно са поели по-малко калории през остатъка от деня и през следващите 36 часа.

В заключение можем да кажем, че яйцата са суперхрана, позната от древността, която успешно се конкурира със спирулината, киноата и някои други модерни храни, които може да намерите в биомагазините срещу впечатляващи суми пари. Великден наближава, така че...приготвяйте се психически за голямото яйцеядене.