Microsoft обновяват Windows всяка година

Само седмици след пазарния дебют на Windows 8, Microsoft обмислят следващия си ход. Според The Verge, промените ще засягат не само функционалностите на платформата, но и нейното позициониране.

Под кодовото име Blue се крие стандартизиране на начина, по който Microsoft развиват операционните си системи - както тези за компютри, така и тези за смартфони и таблети. Това ще е съпроводено с промени в потребителския интерфейс, като се очаква Blue да се превърне в завършен продукт в средата на следващата година.

За да стигне до възможно най-много потребители, новата версия на операционната система ще е на много ниска цена, а даже може и да е безплатна за настоящите потребители. Същевременно, Microsoft ще започнат да обновяват Windows всяка година с цел той да има по-голям шанс срещу конкурентните платформи от Apple и Google. Новата концепция като цяло копира техните модели.

С излизането на Blue в магазина за приложения вече няма да се приемат такива, писани са оригиналния Windows 8. Това ще принуди създателите на съдържание да мигрират към новата версия, която ще е обратно съвместима и със старите им приложения.

Така и потребителите ще бъдат принудени по-често да обновяват своята операционна система (в момента все още има милиони компютри по света, които работят с 11-годишния Windows XP-бел.ред.), а тя ще е с по-ефективна защита срещу използване на фалшив сериен ключ. Пиратските копия на Windows няма да може лесно да се надграждат, а освен това свързаните им с Интернет функционалности ще спират да работят.

Любопитно е, че според източници в Microsoft, името Windows 8 ще бъде запазено и след завършването на Blue. От редмъндската компания, естествено, все още отказват коментар.

Тагове: microsoft, windows

Новините

Най-четените