Какво би могло да бъде по-невинно от чаша с мляко? Оказва се, много неща. Млякото може да е символ на здравословната храна за повечето от нас, основна храна от детинство, свързана с тайно похапване с Oreo или сладките остатъци от размекнат корнфлейкс.
Но за някои американци млякото е станало изпитание за тяхната свобода. И те не са някакви параноични ексцентрици; правителството (американското - бел.р.) наистина има за цел да ги залови, като разпорежда изземване на бутилки и буркани с непастьоризирано мляко - и в един скорошен случай, щурм със специални агенти с насочено оръжие.
Как властта гарантира монопола на пастьоризираното мляко
Така бушува войната за суровото мляко. В момента според американските федерални закони е незаконно да се продава на купувачите непастьоризирано мляко, което е било транспортирано през границите на щати. Суровото мляко не може да бъде продавано въобще в 10 щата. В 30 щата то може да бъде продавано единствено от определени ферми, при ясно посочени условия.
А в останалите щати търговците на дребно имат право да го предлагат, но са изправени пред сериозни технически спънки. Въпреки че още не са се отворили нелегални млечни барове в стил "Портокал с часовников механизъм" (или поне на нас не ни е известно за такива), вече съществува нелегален жп път, доставящ мляко от кравите до купувачите, без каквато и да е високотехнологична междинна обработка.
Почитателите на суровото мляко твърдят, че то съдържа полезни бактерии, ензими, витамини и аминокиселини, които се разрушават от високата температура, при която се извършва пастьоризацията. Към това се добавя фактът, че суровото мляко има фантастичен вкус: мазно, плътно, с аромат на билки и каймак. Всичко това обаче не минава като аргумент пред федералните власти, които заплашват да забранят непастьоризираното млято във всичките 50 щата.
Чиновниците изтъкват вреди за здравето
За Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), това е основен здравен проблем. Има определени патогени - включително салмонела, кампилобактерия, листерия и ешерихия коли, които пастьоризацията унищожава. Вместо да е еликсир, суровото мляко е болест в зародиш, твърдят властите, занимаващи се с опазването на общественото здраве.
Според центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), от 1998 до 2008 г. повече от 1600 души са се разболяли след пиене на сурово мляко; 187 се е наложило да бъдат хоспитализирани, а двама са починали. "Суровото мляко е поначало опасен продукт - и наистина не би трябвало да бъде консумирано от който и да е, когато и да е, по каквито и да е причини," коментира представител на FDA.
Федералната регулация - краят на суровото мляко
Сега идва редът на проектозакона за модернизация на безопасността на храните - федерална регулация, която би подобрила възможностите на FDA да проследяват нарушения, и дава на агенцията - която вече може да глобява фирми, съзнателно продаващи замърсени храни - власт да разпорежда изтегляне на стоки от магазините.
Ако законът бъде одобрен от Конгреса на САЩ, изглежда, че това ще е краят на суровото мляко - и нищо няма да остане на почитателите му, освен да въздишат по него.
А почитателите на суровото мляко изглежда далеч не са малко. Въпреки щурмове, от рода на едновременното нахлуване в хранителен клуб с ограничено членство във Венис, Калифорния, и един от доставчиците му в съседната Вентура, все по-голям брой американци са възприели каузата на суровата храна. И категорията не се ограничава само до млякото.
Лично човешко право...
Подобни дебати са възникнали и около бадемите, меда и други храни, обект на наблюдение от FDA. Но нито една от тях не изглежда да е провокирала такива нива на гняв, както сега опитите за забраната на суровото мляко. Поддръжниците казват, че знаят, че млякото може да съдържа патогенни вещества; най-пламенните защитници казват, че нямат нищо против микроорганизмите, много от които мирно са пребивавали в храносмилателната ни система в продължение на хиляди години. Всички те са единодушни, че би трябвало да имат правото да пият сурово мляко, ако желаят.
Защитниците на суровото мляко оспорват причините, поради които този известен от векове продукт е обект на толкова строги регулации, докато практиките на огромните фирми за отглеждане на говеда и обработка на храни не са.
Големите "изпиват" малките на една глътка
Скот Тротман, фермер от Уисконсин, който е изгубил единствения си корпоративен клиент м.г., тъй като паралелно е продавал сурово мляко, смята, че преследването на микро-млекозаводите за сурово мляко е на практика начин големите играчи на пазара да елиминират конкуренцията. Мегакорпорациите "ще изкупят тези ферми срещу една десета от стойността им," твърди той. "Това ще е крайният резултат от всичко това."
Други поддръжници възприемат мотивите на властите като погрешно насочени, вместо като злонамерени. През май губернаторът на Уисконсин Джим Дойл наложи вето на закон, който би легализирал продажбата на сурово мляко, заявявайки, че след изслушване на двете страни той е преценил, че рисковете за здравето надвишават ползите за фермерите.
Но Дейвид Гъмпърт, автор на "Революцията на суровото мляко: какво стои зад новата борба на Америка за правото на хранене", изтъква, че според статистики на CDC, получени чрез искане по закона за свободен достъп до информация, са регистрирани само 49 случая годишно на хора, на които им призлява от сурово мляко - и няма смъртни случаи от това, което Гъмпърт нарича "законно" сурово мляко - т.е. мляко, което никога не е било предвиждано да бъде пастьоризирано.
(Той отбелязва, че голям брой от оповестените свързани с млякото заболявания от храна са от т.нар. "queso fresco", меко сирене от сурово мляко, понякога наричано мексиканско сирене от вана.)
Пастьоризацията прикрива много прегрешения
Малките ферми, опитващи се да продават сурово мляко и сирене извън държавна регулация, претендират, че са безкрайно по-чисти от големите млекоцентрали. "Пастьоризацията прикрива огромен брой прегрешения," казва Елизабет Макалистър от фермата "Cato Corner" в Кънектикът, където на местните търговци е разрешено да продават сурово мляко. "Просто вече е станало традиция властите по здравеопазването да бъдат против суровото мляко."
Това, което е интересно във войната за суровото мяко, е начинът, по който тя се е омесила с обичайните политически формулировки. Либералите почти тотално са в полза на по-голям правителствен контрол върху хранителната верига. Ерик Шлосер, автор на книгата "Fast Food Nation", дори наскоро пише коментар в полза на Закона за модернизация на безопасността на храните.
Но когато става дума за суровото мляко, левите са си намерили доста странни партньори - като свръх-консерватора конгресмен от Тексас (и бивш либертариански кандидат за президент) Рон Пол, който през 2007 г. предлага закон за легализирането на продажбата на сурово мляко.
Има ли междинна територия
Междувременно някои от решенията, взети от местните власти, от рода на скорошната проверка в Уайоминг на обществените групи за съвместна консумация (които в крайна сметка позволяват сервиране на храна от нелицензирани кухни), подсказват за нахлуване в гражданските свободи от точно този тип, който вещаят параноичните блогъри, бълнуващи черни правителствени хеликоптери пред прозорците си.
Може и да има някаква междинна територия. Вече съществува алтернативна технология за пастьоризация чрез загряване на млякото до по-ниска температура в продължение на по-дълго време, което удовлетворява изискванията на FDA, като същевременно запазва високо ниво на вкус и плътност.
В по-голямата си част обаче няма вероятност тези заобиколни начини да удовлетворят почитателите на суровото мляко, чието желание е не не просто да имат здравословна или вкусна напитка, но и да имат правото да пият, без да бъдат преследвани.
"Хората би трябвало да имат възможността да изберат да консумират млякото по начина, по който желаят," твърди Гъмпърт. Без значение дали това е здравословно за тях или не.