Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 ястия от българския брънч, които трябва да опитате

Българската кухня в изтънчените ѝ вкусове и аромати Снимка: Георги Дангалаков
Българската кухня в изтънчените ѝ вкусове и аромати

Ако допреди десетина години никой от нас не знаеше какво е брънч, днес закуско-обедния ритуал е толкова нашумял, че готвачите се шегуват как даже и кварталните пицарии са започнали са предлагат брънч меню.

Взето назаем от американците, лежерното хапване в късните уикендовски сутрини първоначално се настани у нас в типичния си презокеански вариант - американски палачинки, яйца "Бенедикт", тост с авокадо, коктейл "Мимоза"...

Но не мина много преди брънчът да се усети, че се намира на българска територия, и започна да приема форма, която подхожда повече на нашите традиции.

Шеф Иван Иванов от ресторант "Градски легенди" е от онези готвачи, които съвместяват модерното явление в ресторантьорството с месните вкусове.

Резултатът на майсторство му е българското брънч меню в ресторанта.

Снимка: Георги Дангалаков

"Градски легенди" сервират закуско-обедните си изкушения между 11:00 ч. и 17:00 ч. всяка събота и неделя.

И от пръв поглед се вижда, че те не са познатите по-обилни закуски, каквито обикновено си хапват в САЩ за брънч среща.

Шеф Иванов се е погрижил да извади от българския рецептурник ястията, които ще отиват на уикендите, в които спим до късно. А когато огладнеем, търсим нещо средно между закуската и обяда.

Блюдата са симфония от вкусове, която ще ви засити, но и ще ви изненада с изисквания и естетичен начин на приготвяне.

В поредицата "Легендата за най-добрия брънч" Webcafe.bg ще ви разкаже за изкусителните брънч предложения на ресторант "Градски легенди" и защо са отличен избор за вкусно разнообразие всеки уикенд.

Научи повече тук: Легендата за най-добрия брънч

От ястията лъха прецизност, която дава зелена светлина да си хапвате спокойно, понеже няма опасност да преядете. Вижда се традицията в българските фермерски продукти, които шеф Иванов използва при готвене.

А черешката на тортата е финесът и елегантността, с които пристигат при вас.

Ако гурманът във вас се събуди след тези думи, ви предлагаме 5 ястия, за които са следите в менюто на "Градски легенди".

Срещнете ли ги след предложенията им, не пропускайте да си ги поръчате и ви обещаваме, че няма да съжалявате.

Френско петле на JOSPER с домашно картофено пюре и български черен трюфел

Снимка: Георги Дангалаков

Ефектно и впечатляващо презентирано, френското петле няма как да не покори погледа ви, а още по-хубавото е, че на вкус е също толкова изумително, колкото и на вид. Печенето на на JOSPER придава на месото опушеност и сочност, която е завършена с лекото като въздух картофено пюре и финия дъх на българския черен трюфел.

Салата с градински розов домат, корнишони, фермерско козе сирене и мариновани печени чушки

Снимка: Георги Дангалаков

Новият прочит на тачената у нас шопска салата събира познатите съставки на предястието - розови домати, краставици, сирене и чушки. Но вместо да ги смесва в една купа, шеф Иванов нарязва домата на големи кръгове и го подправя, до него поставя едрите парчета сирене, а върху сиренето полага червени чушки, отлежали в марината, които пускат от сока си в млечния продукт.

Свежият завършек на салата са пресните краставички.

Кюфтенца по чирпански

Снимка: Георги Дангалаков

Ароматни кюфтенца, меки и апетитни картофки, които се топят в уста и обилен сос, който не нагарча от мазнина, а е идеалното допълнение, което споява останалите продукти. Ястието ухае на ароматна градина и в същото време перфектно засища стомаха.

Яйца по панагюрски с домашен чеснов сос

Снимка: Георги Дангалаков

Още едно от познатите ни ястия, приема нова форма в "Градски легенди", като специалното му е чесновият сос, който шеф Иванов приготвя лично специално за ресторанта. Техниката му е тайна, но обещава, че ще ви допадне, ако и вие като повечето българи сте фенове на чесъна.

Пухкави пържени филийки с фермерско краве сирене и домашно сладко от боровинки

Детството на цялата ни нация е събрано в тази чиния. Връщането назад към спомените започва от меките като облак пържени филийки с фермерски яйца, допълва се фермерското краве сирене, прясно доставено за ресторант "Градски легенди", и се завършва със сладко от боровинки, което шеф Иванов приготвя лично.

Ако искате пак да се почувствате като дете, което може да прекара целия си ден в безгрижие, задължително си поръчайте филийките.

Която и от благинките на "Градски легенди" да изберете, ще останете очаровани. Ще си тръгнете от ресторанта доволни и нахранени, а уикендът ще е с една идея по-сладък, защото брънчът е ресторанта не е само хранене, а празненство на традициите и свободното време.



 

Най-четените