Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Френските десерти в българската кухня - целувката между финеса и родните традиции

"Градски легенди" предлага невероятна палитра от изкушения Снимка: Георги Дангалаков
"Градски легенди" предлага невероятна палитра от изкушения

Приемаме, че в известна част от българските традиционни ястия може да се открие гръцката и турската култура. Все пак сме съседи и за определен период сме имали обща история и с двете държави.

Нормално и балканско е храната ни да си взаимодейства, като побългаряваме блюдата, дошли от другаде.

Но ако разгледате българските рецепти, ще видите, че в тях се прокрадва още една държава, с която в исторически смисъл нямаме нищо общо. Френското кулинарно влияние обаче у нас е забележимо и то най-вече в десертната част.

Българите може и да не обичаме пълнените охлюви и лучената супа, поне не дотолкова, че да им измислим балкански вариации, но френските десерти са спечелили народната любов.

Много от традиционните за Франция сладкиши са обичани у нас, защото са ни ги приготвяли от детството. Като започнем от вездесъщия крем карамел, минем през еклерите и френската селска торта и стигнем до последната мода по макароните и крем брюлето.

В поредицата "Легендата за най-добрия брънч" Webcafe.bg ще ви разкаже за изкусителните брънч предложения на ресторант "Градски легенди" и защо са отличен избор за вкусно разнообразие всеки уикенд.

Научи повече тук: Легендата за най-добрия брънч

Вече малко повече от 100 години френските сладки рецепти въздействат на родното небце и по пътя на традицията намират място в различните части от деня ни.

Това е добре известно на ресторант "Градски легенди", които предлагат любими на всички българи френски десерти в нов и по-съвременен прочит.

Техните авторски рецепти са символа на българо-френската кулинарна дружба в сферата на сладкарството. Предложенията им събират финес и класа, които подхождат на елегантността на ресторанта, но също така и класически вкусове, които ни се услаждат от деца.

Десертите в основното меню на ресторанта са така приготвени, че да ги запомните.

Снимка: Георги Дангалаков

По-долу ще ви запознаем с три десерта, които са символ на връзката на българското, френското и модерното в "Градски легенди". Няма да сбъркате с поръчката им, но ако искате да се изненадатe, опитайте от десертите в брънч менюто на ресторанта, които всяка седмица са различни.

Брънчът в "Градски легенди" се сервира всяка събота и неделя между 11:00 ч. и 17:00 часа.

Ако искате обаче да заложите на сигурното, ви предлагаме три проверени рецепти, които ще ви изпратят в кулинарния рай:

Домашно приготвен крем карамел

Започваме от десерта, който познаваме и ние, и майките, и бабите ни. Нa много места по света бъркат крем карамел с флана, но не и у нас. Ние сме израснали с това захарно-млечно удоволствие.

В "Градски легенди" ще го откриете в разпознаваемата му фина и гладка консистенция, а ако имате наистина чувствително небце, ще усетите и свежите фермерски продукти, доставени специално за ресторанта. Благодарение на пресните мляко и яйца, крем карамелът там е неповторим.

Десертът "Малина кадифе"

Снимка: Георги Дангалаков

Невероятното изкушение е плод на последните тенденции в сладкарството, при които десертът е оформен като плод или зеленчук. Тази изкусителна малина, която ще откриете в менюто на "Градски легенди" с името "Малина кадифе", събира забележителното майсторство с още по-забележителния вкус.

Лакомството представлява малина с малиново сорбе и изумителен белгийски шоколад, която в чинията придобива формата на малък кулинарен шедьовър.

Легендарното шоколадово суфле

Още един класически френски десерт на водна баня, който се услажда и на българското небце. Шоколадовото суфле, познато още и като лава кейк, представлява съчетание от нежен център от течен шоколад, обвит от приятно изпечено тесто за кекс.

Тайната на перфектния му вкус се крие в изпичането и в бързото му сервиране. В ресторант "Градски легенди" шоколадовото суфле се приготвя непосредствено преди да бъде поднесено, на което се дължат неговите уникална структура и вкус.

В основата на рецептата са положени български фермерски продукти, а за да се насладите на свежестта им максимално, съветът е да хапнете десерта в близките 5 минути след като ви бъде сервиран.

Така течният шоколад няма да изгуби консистенцията си и ще усетите богатството от вкусове на всяка хапка.

Което и от сладките предложения на "Градски легенди" да изберете, то ще осигури хепиенд на вашето хапване и ще ви предразположи да се връщате в ресторанта отново и отново.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените