Консуматори на националното

"Лудогорец обедини нацията" - с такива заглавия очакваха мача в четвъртък медиите. Само какво вълнение беше: с трогателното детенце, което пееше химна, с кръжащия над стадиона орел, с бяло-зелено-червеното на трибуните.

Само че в спорта се печели, но по-често се губи и значи последва депресия, разсъждения за нас, българите, обвинения към властта, която не ни е осигурила очакваната победа.

Дали нацията не се е превръща в карикатура на самата себе си?

Патриотичният подем, развяването на знамена, решителните групи от фенове, изкривените от гняв лица - всичко това изглежда като пародия на старите войни, само дето завършва с повече бира отколкото кръв.

Ако изключим 100-часовата футболна война между Салвадор и Хондурас през 1969-а, спортът оставя зрителя пасивен: след страстните изблици на любов към своите и омраза към чуждите, на другия ден той може отново да бъде добър чиновник, баща или автомобилист.

Националната идентичност се е превърнала в преживяване на фенове, не на граждани: тя е продукт, който определени фирми ми предлагат, разбира се срещу печалба. Вземете такива ТВ игри като "Евровизия". Подобно на "Макдоналдс" те са винаги франчайзи, т.е. представляват глобален продукт, адаптиран със специфично меню към многобройни локални пазари.

Обичайно 1/ "нашите" неща са опростени и пакетирани по съизмерим начин 2/ зададена е писта за състезанието, която прави постиженията съизмерими  3/ предложена ни е форма на съпричастност, която обикновено е свързана с гласуване.

Вариации има, но и при развлекателната "България търси талант" - и при образователната "Великите българи", основната тръпка е кой ще "победи" и как България се съизмерва с другите клонове на франчайза по света, сиреч дали догонваме или изоставаме.

В някои случаи гласуването отива на заден план, но затова пък нараства ролята на глобалното състезание. Така е, когато печем най-голямата баница, играем най-дългото хоро или строим (в Хасково) паметник на Дева Мария, с цел да влезем в книгата на рекордите.

Някой ден сигурно ще се пишат студии за ролята на "Гинес" в развитието на нацията! В други гласуването се превръща в повод за патриотичен фейсбук-подем, когато ни натоварват с дълга да подкрепим най-прекрасната българска природна забележителност или някакво дърво, което да бъде определено като европейско.

И патриотите се хващат да кликат върху указаната иконка, тъй както дедите им са се залавяли за ралото или пушката. В трети случаи продуктът не претендира за нищо повече от това да си го купим: предлагат тениска с лика на Ботев, герданче с предполагаемия розетен камък, стрелба с прабългарски лък при Багатур, татуировка на Крум Страшний по интимни части на тялото.

Какво се е случило с националната идентичност? От ценностен хоризонт, който е направлявал живота ни, тя е се е превърнала в набор от емблеми, които консумираме. Не нацията притежава нас, а ние притежаваме нацията.

В предишната версия да си патриот означаваше да плащаш данъци, да спазваш закони, да бъдеш солидарен със съгражданите си - все такива неприятни неща, които изискват усилие. Днес националистът няма никакво намерение да умира за родината си - той претендира, че има право на едни или други екстри в своя лайфстайл: на величави ханове, на живописни носии, на спортни успехи, на природни красоти, на признание от другите народи...

В тази нова, консуматорска версия на националното разбира се няма как да очакваме уважение пред авторитети от какъвто и да било характер: важните не са те, които могат да ни научат на нещо или да ни дадат пример, важните сме ние, феновете - техните "работодатели", както обичаме да казваме. И с пълно право се възмущаваме, когато певецът ни не получи наградата, писателят не стигне до Нобел, най-червената мартеница - до "Гинес", а футболистите - до четвърт финали. Не ви е срам. "Турци сте!"

#1 Оня Дето Го Трият 14.03.2014 в 14:25:59

Прекрасен текст! Чакай да вмъкна една похвала преди да сме разбрали, че автора е антибългарин, агент на Сорос, злите сили и т.н.

#5 sim4o 14.03.2014 в 16:55:48

"Оня Дето Го Трият | 14.03.201414:25 Прекрасен текст! Чакай да вмъкна една похвала преди да сме разбрали.." ----------------- Някои хора - едва ли нещо и ще разберат .. Дай им да се изказват неподготвени и за друго - ги не търси! ------------------ А Професорът, да обясни - на колко мача е бил през живота си? Ами да, професоре .. има го това чувство- Патриотизма - и избуява в най-различни мигове, в това число и на футболен мач! Национална гордост, радост, съзнание че си част от нещо по-голямо, .. красиво чувство .. дано и ти, Професоре, някой път го изпиташ ... а дали да е на мач на "Ботев" Пловдив срещу Байерн, дали да е на мач на "Левски" срещу Ливърпул ... то си е еднакво за всички, които имат български сърца в гърдите си! И знаеш ли, Професоре , какво е , да се търси къде да се гледа " Ливърпул " - " Левски " и да се обикаля из Мюнхенфрайхайт, та да се намери някакъв си ирландски пъб ..и там да е пълно с български момчета ... загърбили ежедневието , обединени в едно .. привърженици и на ЦСКА, на Локо Пловдив, на Ботев ... Дано да умееш, Професоре, и ти да изпитваш подобни чувства, дано Бог ти дари ей такива мигове! Който има очи - да вижда .. който има уши - да слуша .. който има сърце - да съпреживява ..а за Тъпучите - продължете да пишете простотии, налейте си още една ракийка и Наздраве!

#8 sim4o 14.03.2014 в 19:56:42

"Manuela Gerenova | 14.03.201417:54 sim4o, тая песен любовна е точно докато въпросният спортист/ отбор побеждава. Истинският фен не е с фаворита си само когато бие. Истинският фен е с него през всички загуби и победи. " --------------------------- Абсолютно ВЯРНО! ЗА ТОВА МИСЛЯ,ЧЕ ИМЕННО ФЕНОВЕТЕ НА "БОТЕВ" ПЛОВДИВ заслужават най-голямо уважение, сред всички привърженици на отборите в нашето първенство! Благодаря ти, за писането ..

#9 sim4o 14.03.2014 в 20:04:47

"Manuela Gerenova | 14.03.201417:54 sim4o, тая песен любовна е точно докато въпросният спортист/ отбор побеждава. - вие не сте никакви фенове и още по-малко каквито и да било патриоти. " ---------------------------- Мене пък ме възхищават всякакви неща от България .. Ето и ти породи в мене учудване и възхита! Фимейл си , а вкарала вече, по случай започването на вечерта поне две водчици, нали ? И въпреки двете водчици, пишеш горе-долу разбираемо! Так держат, молодец Manuela Gerenova ! Булгар! Булгар! То-ле-рант-ност ! Хай живе , Сорос! А ние не сме фенове, ка щяло да сме, не сме и патриоти - истинският патриот и мислител , е като тебе .. не млъква яростно и разпръсква алкохолен дъх , пръски слюнка с кариесни частици и свежи общочовешки идеи в радиус от поне 4 метра и 30 сантиметра .... ама за какво, защо ..и той не знае!

#10 antiprofesor 14.03.2014 в 20:24:31

Първо искам да направя едно уточнение - Не прочетох целия текст дума по дума, защото по-големи глупости и не/прикрита омраза към хората, които са направили нещо добро, не бях чел скоро. Визирам статиите "Моя страна"... и статията "Консуматори на националното", които като цяло казвам едно и също. В тази връзка имам няколко въпроса: 1. Имате ли идея как се парадира с националното и как се бият в гърдите във почти всички останали държави - САЩ, Русия, Китай, Турция в което няма нищо лошо. 2. Няма нищо лошо и в пеенето на националния химн - нека да се пуска на всеки час по тв, по радио на мачове на седенки... 3. Много хора са се пробвали да дават много пари за футбол в България. Колко от тях са успели да направят нещо като успехи 4. На тези, които са успели не трябва ли да благодарим, вместо да търсим кусури 5. Какво значение има дали на терена играят 11-12-22 чужденци. Играе български отбор, в България идват големи клубове, за България се говори. Моля не отговаряйте - въпросите бяха риторични

#11 deowin 14.03.2014 в 21:22:36

>тоз афтор ако напише нещо подобно за .. колко време ще мине преди да го застрелят / пребият? Обърната осмица време. Порядките в Америка са точно описаните от автора желани такива - родолюбецът си плаща данъците и прави каквото може за родината си. Лично. От там и онзи основополагащ и толкова характерен за американските обществени морални устои цитат на Кенеди: "Аsk not what your country can do for you — ask what you can do for your country". Да, това включва и противната според мен овча въодушевеност и желание на американците да доброволно да воюват за държавата си, често без да си дават лична равносметка за моралните страни на една война, и твърде лесно и охотно гълтат правителствената пропаганда. Но, в края на краищата, независимо от подобни нейни негативни страни, важна е именно тази страст лично да допринесеш за благоденствието на родината си, вместо да чакаш тя да допринесе за твоето благоденствие. Та, ти лично какво направи за родината си? Ще ти напомня, че родината злостни коментари в интернет сайтове не яде. Нито добри желания и намерения. Нито деструктивна омраза към тези, които ти си решил да набедиш за нейни врагове.

#12 Борката 14.03.2014 в 22:13:56

Сега започваме да пеем: Oh, say! can you see by the dawn's early light What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming; Whose broad stripes and bright stars, through the perilous fight ....... а след това поздрав от малоумната наркоманка: Happy birthday to you Happy birthday to you Happy birthday Mr President Happy birthday to you Thanks, Mr President For all the things you've done ....

#13 Fedar 14.03.2014 в 22:51:12

Преди 3 месеца Лудогорец гостуваше на Българска Армия в дербито на кръга. На стадиона имаше 12 хиляди души и точно.....5 фена на Лудогорец в клетката на гости. Повтарям - 5 клети фена в сектора за гости. Тогава се бяха изпарили 40-те хиляди профана от четвъртък. Ноември месец на тенис турнира в София, с участието на някои от големите звезди на женския тенис, мачовете на Цвети Пиронкова бяха посетени от по-малко от 100 човека. 2 месеца по-късно хиляди идиоти се скъсаха да пускат по телешки възторжени постове в прослава на Цвети. Средностат. българин е доста жалка и евтина креатура, за съжаление.

#14 Оня Дето Го Трият 14.03.2014 в 23:42:44

В допълнение на Федър: На митинга на СДС 90-та се твърди че е имало 1 милион, но днес със свещ да търсиш няма някой да ти каже, че е бил там. За Цара и за Бойко гласуваха по 2 млн. но много рядко някой си признава днес.... Чакай да чакаме кой се очаква да е силен на тия избори, та да разбереш днес за кой са тия фантоми. Същата работа и с Лудогорец. Българина е нагаждач по душа. И съм сигурен че почти всеки има вкъщи руска ушанка и американска бейзболна шапка.......за всеки случай

#15 sim4o 15.03.2014 в 01:51:58

"Fedar | 14.03.201422:51 Преди 3 месеца Лудогорец гостуваше на Българска Армия ... На стадиона имаше точно.....5 фена на Лудогорец в клетката на гости. Повтарям - 5 клети фена в сектора за гости. " ------------------ Абсолютно вярно! Доста отбори нямат публика, когато ходят навънка ... а пък да се мъкнат близо 800 километра , та отидат и да гледат Чорбата, въобще няма много мераклии ... Невероятни са ти наблюденията Fedar - СТАТИСТИКИТЕ НАПЪЛНО ГИ ПОТВЪРЖДАВАТ! Класация по посещаемост за редовния сезон в "А" група (домакински мачове): 1. ЦСКА - 60 560 зрители 2."Ботев" Пд - 52 390 (1 мач при закр. вр.) ...... 6. Лудогорец - 26 060 Топ 5 на посещаемост при гостуванията: 1."Левски" - 57 380 зрители (1 мач при закр.вр. с Локо Пд) 2. ЦСКА - 46 390 3. Лудогорец - 34 440 4. "Ботев" Пд - 34 150 ... Както вече имах възможност, в рамките на Дискусията да подкрепяна дълокоуважаваната и леко подпийнала съфорумничка - трябва ИСТИНСКИЯТ ФЕН да е с отбора и в добри и лоши дни ... докато Смъртта го раздели! Примерът ми беше с "Ботев" Пловдив - ето сухата статистика напълно потвърждава думите ми ! ------------------------- Хубаво , споделяш с нас абсолютно точните си наблюдения Fedar И АЗ ТЕ ПОДКРЕПЯМ С ДАННИ, но статията не е ли за друго? За Патриотизма? За това, какво е за всеки Родина? http://www.youtube.com/watch?v=Q2ZLnNx-QDY За тебе примерно, Fedar - какво е? .. иначе за футболните ти наблюдения- благодаря от името на всички ... невероятно точни - статистиката ги потвърждава!

#16 sim4o 15.03.2014 в 02:01:06

§Ї§а §д§С§Ь§С §Ц §Ъ §У §г§д§С§в§Ъ§д§Ц §й§Э§Ц§Я§Ь§Ъ §Я§С §¦§і - §Я§С§б§в. §У §¶§І§¤. §Ј §·§С§Ю§Т§е§в§Ф, §ж§Ц§Я§а§У§Ц§д§Ц §Я§С §д§в§Ц§д§а§Х§Ъ§У§Ъ§Щ§Ъ§а§Я§Ъ§с "§і§С§Я§Ь§д §±§С§е§Э§Ъ" §г§С §б§а§й§д§Ъ §Ь§а§Э§Ь§а§д§а §Ъ §Я§С "§·§С§Ю§Т§е§в§Ф§Ц§в" §є§С§Э§Ь§Ц 04, §Т§Ц§Щ §Х§С §Ц §Я§С§Ы-§д§Ъ§д§а§Э§е§У§С§Я§Ъ§с§д §Ъ§Ю§С §Ц§Х§Я§С §а§д §Я§С§Ы-§Ю§С§г§а§У§Ъ§д§Ц §б§е§Т§Э§Ъ§Ь§Ъ ... §Ј§д§а§в§а §Ю§с§г§д§а, §г§Э§Ц§Х "§ў§С§Ы§Ц§в§Я " §®§р§Я§з§Ц§Я ,§Щ§С 2013! Die Mitgliederzahl des Vereins wuchs auf 124.000 im Jahr 2013. Damit lag Schalke in Deutschland auf Platz 2 hinter dem FC Bayern MЁ№nchen §¬§С§д§а §¤§Ц§Э§Щ§Ц§Я§Ь§Ъ§в§з§Ц§Я, §г§Ъ §Ц §г§м§У§г§Ц§Ю §Ю§С§Э§Ь§а §Ф§в§С§Х§й§Ц, §г§в§С§У§Я§Ц§Я§а §г §®§р§Я§з§Ц§Я! §Є§Ю§С §г§Ъ §а§д§Т§а§в§Ъ, §г §Я§Ц §Ю§Я§а§Ф§а §б§е§Т§Э§Ъ§Ь§С , §У§м§б§в§Ц§Ь§Ъ §й§Ц §г§С §г §д§в§С§Х§Ъ§и§Ъ§Ъ. §±§в§а§г§д§а §г§Ъ §Ц §д§С§Ь§С! §µ §Я§С§г §Я§С§б§в§Ъ§Ю§Ц§в - "§і§Э§С§У§Ъ§с"!

#17 паяка 15.03.2014 в 09:25:07

"Обърната осмица време." Колко ли обърната? 1. Обърната кръгом - изглежда пак осмица 2. Обърната наляво или надясно, т.е. погледната в профил- изглежда като единица, даже римско число, демек- първи 3. Обърната надолу с "главата"- пак ще е осмица 4.Да не би корифеев пенкилеров всезнайко да има предвид "полегнала" осмица, опитвайки се неуспешно да ни съобщи за знака за безкрайност!?

#18 паяка 15.03.2014 в 09:52:32

https://www.youtube.com/watch?v=TeyHPAdxuy0

#22 sim4o 15.03.2014 в 14:15:38

Frida | 15.03.201411:24 футболът е феномен, който е изключително труден за обяснение и анализиране, . не се интересувам от футбол от няколко години, след позора на финала милан-ливърпул 3-3. --------------------- 1. Оправете си сайта! Защо като влизам от гугъл и вашият сайт решава, че искам да напиша поредицаот странни знаци? 2.НАИСТИНА ДОСТА МАЛКИ ОТБОРИ ИМАТ ПУБЛИКА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПО-РЕНОМИРАНИТЕ .. ТАКА Е И В СТАРИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС! Примерно-Клуб Шалке от не кой знае колко големия град Гелзенкирхен Е НА ВТОРО МЯСТО , след Байерн! Die Mitgliederzahl des Vereins wuchs auf 124.000 im Jahr 2013. Damit lag Schalke in Deutschland auf Platz 2 hinter dem FC Bayern 3.Благодаря, на всички, за добрите анализи и мнения .. явно е - в България, именно публиката на "Ботев"-Пловдив покрива няколко основни критерия - с отбора в зима и лято, студ и жега, докато смъртта ги раздели! - вярна в домакинските мачове .. вярна и при гостуванията! От всички АНАЛИЗИ ЛЮБЕЗНО ПИСАНИ ОТ СЪФОРУМЦИТЕ , ТУКАНА В УЕБКАФЕТО изводът е един "Канари-напред"! Благодаря от името на многохилядните привърженици и ръководството на "Ботев"! --------------------- П.П. а защо Авторът, като е тръгнал да пише за Футбол ..и има своите разбираеми критики .. не пише и за отрадното .. за публиката на "Ботев"?

#23 qhasper 15.03.2014 в 15:02:11

Симо, тва тука не е форум.

Новините

Най-четените