Ода на нерадостта

9 май е празник. Празник, празник, колко да е празник - май малко българи го знаят като такъв и още по-малко знаят пък какъв точно празник е.

По-възрастните биха свързали датата с Деня на победата - над хитлеристка Германия през 1945 г., и със съветските филми за войната, които телевизията им е пускала на тази дата.

По младите - за тях всеки ден е празник в някакъв смисъл. Една малка и п(р)осветена част от тях веднага биха се сетили - и се сетиха (вижте Facebook днес) - че днес е рожден ден на Дейвид Гахан, вокалиста на Depeche Mode. Има даже и парти по повода довечера в столичния Culture Club.

Всяко поколение с ценностите си. Само че днес е Денят на Европа - тоест, нещо като националния празник на Европейския съюз.

Ние в Европейския съюз ли сме? Май да, ако се позамислим - имаше едно пищно влизане там преди няколко години, пяха и свириха ФСБ, пиротехникът на Rammstein направи яко шоу и така. После почнахме да пътуваме в Гърция и другаде само с лична карта. Да, май наистина сме в Европейския съюз...

Проблемът е, че Европейският съюз не е много в нас, оказва се. Няма никакви значими събития, по които да проличи, че празнуваме - деца ще пеят пред Народния театър, възрастни ще садят цветя пред художествената гаелрия и... ми, това е.

Да, и президентът поднесе венец „на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа", както пише в програмата. Венец за Европейския съюз!?... Е, този президент никога не е бил много в час с Европата... За разлика от предишния, който все говореше колко е важен цивилизационният избор. Но времената се менят, президентите също (тази година можем да добавим към последното: „... за щастие!").

Правителството пък сигурно ще се ограничи до чисто протоколни изяви на дипломатическото поле пред посланиците на ЕС по повод празника.

А българинът, обикновеният българин? Той дори и да знае какъв празник е, надали ще го отбележи. Защото докато в европейските столици ехти „Одата на радостта", официалният химн на ЕС, българинът е затрупан с купища дребни, екзистенциални човешки грижи - цената на бензина, скока на храните, тръгналата нагоре след тях инфлация, ужасната безработица, ниската си заплата, лошото образование, скъпото и трагично здравеопазване... много са, да не изреждаме.

Тези/такива и други проблеми ги има и в Европа. Не (им) е леко и там, въобще не се заблуждавайте. Но европейците - дори при целия си евроскептицизъм - поне един ден в годината ще празнуват и ще свирят Бетовен на воля. Докато българите 365 дни годишно пеем одата на нерадостта.

Защо така? Дали защото ние сме в ЕС, но Европа не е в нас? Или Европа не е в нас, защото сме нерадостни?

Няма кой да ни каже. Остава само старата истина, че празникът е в сърцето. А ние явно имаме исхемична болест.

#2 джон арт 09.05.2011 в 17:01:29

“Да, и президентът поднесе венец „на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа", както пише в програмата.” 9-ти май НЕ Е краят на втората световна война, освен, ако не си злокачествен камуняс! втората световна война завършва на 2-ри септември 1945 г. с подписването на капитулацията на япония на борда на „мисури” – най-големия линеен кораб в американския флот. от страна на щатите подписва върховният главнокомандващ – ген. макартър, а от японска страна – ген. омедзу и министърът на външните работи на япония – шигемуцу. това става в присъствието на представители на командванията на ссср, великобритания, франция, холандия, канада, нова зеландия, австралия и китай. и, разбира се е станало възможно благодарение на ада над хирошима и нагасаки, за съжаление… в противен случай руснаците още щяха да преследват японци в тайгата. иначе – датата е светла – днес преди 62 години се е родил били джоуел, да е жив, здрав и още много да ни радва с творчеството си!

#3 SeoKungFu 10.05.2011 в 09:03:35

Все пак управляващата фракция се нарича "Граждани за Европейско Развитие на България", и като изключим, че Станишев и "тройната" са виновни, те са отговорни, тук и сега. Все по-ясно се оказва обаче, че правилното съкращение е от рода на "Група за Екстремно Разграбване на България".

#4 strawsPulledAtRandom 10.05.2011 в 10:47:22

"… в противен случай руснаците още щяха да преследват японци в тайгата..." ----- Как ги измисляте тези глупости, не знам...

#6 Чинчифон 10.05.2011 в 13:31:47

На 9 май 1945 Германия подписва пълна и безусловна капитулация пред СССР.А Европейският съюз /в който СССР не членува,нито пък Русия!/ е избрал,без вътшен натиск,тъкмо този ден за свой празник.Още по-интересно е,че официалното име на Европейският съюз е Европейска КОМУНА!И че след падането на Берлинската стена и на комунизма,в Европа не остана нито една капиталистическа държава.Всички изведнаж станаха демокрации.

#7 strawsPulledAtRandom 10.05.2011 в 14:47:59

"...Той, както казваха едни други джонове в един филм, е обиколил целия свят - от Ню Йорк до Лос Анджелис!..." -----------

#8 джон арт 12.05.2011 в 16:56:53

аз може и да не съм обиколил целия свят, но много по-добре от жалките критикари знам кога е завършила втората световна война. ако вместо да си упражнявате тъпоумието за сметка на човек, за когото не знаете нищо бяхте отворили някоя енциклопедия - нямаше да пишете дебилщини. преди години бяха открили насам-натам японци, които не знаеха, че войната е свършила, това имах предвид, ама когато липсва интелект - всичко се възприема буквално, че е най-лесно!

#10 джон арт 14.05.2011 в 07:19:43

евгени, ако прочетеш внимателно първият ми коментар, ще видиш, че никъде не съм неглижирал датата 9. май, както не съм споменал и буква за деня на европа. дразня се, когато официално се пренебрегва историческия факт за сметка на политически пристрастия. иначе мога и по-подробно да разкажа за японската програма за диверсии и партизанска война - най-добрите им командоси са били разпилени из цяла източна азия и островите с мисия, която е неотменна, защото не предполага връзка между тях и командването. обучени да оцеляват сами, без контакти, при всякакви условия, с умения, граничещи със свръхестественото. преди 10-15 години бяха заловили(!!?!) един такъв, в нова гвинея мисля, въоръжен, камуфлиран и т.н. като изваден от снимка от втората световна. както казах - нещата не бива да се възприемат буквално, но никой не е наясно с цялата програма. да не забравяме за "спящите агенти" на кгб и арабските терористични организации, както и това, че японците са превърнали термина "божествен вятър" в ужасяваща практика. май се пропускат някои неща, като например, че психиката им няма нищо общо с нашата, както числеността им. бъди здрав!

Новините

Най-четените