Черно тото? А дано, ама надали

Седем години. Само че не в Тибет, а на „Герена“. За този период в Левски изобретиха такива изтънчени изтезания за клетите фенове, че дори средновековните инквизитори биха прехапали устни от завист.

Унижения в последния кръг, гаври на финали, събличане посред бял ден - има ли смисъл да изреждаме? Кулминацията обаче може би настъпи във вторник вечер.

И не, не е заради някаква там загуба от Локомотив Пловдив. Не е и автоголът - интересен беше, ама Димитър Везалов е в друга орбита и няма база за сравнение. Не е и попадението на Мартин Камбуров - №12 в "синята" врата. Не е и момчето със символично име - Бирсент Карагерен, което подпечата срамния обрат.

Мъките в дъждовната майска вечер родиха нещо друго, далеч по-страшно. Може би за първи път в историята на футбола привържениците на даден отбор стискат палци поражението да е в резултат на...черно тото.

Ако не вярвате, прегледайте форумите, поговорете с познатите си. Мнозина се надяват, че предполагаемият манипулиран резултат ще помогне за изплащането на заплатите. Или на новия сектор.

Да обобщим - тезата за пошла постановка е предпочитана пред заключението, че любимият клуб е затънал до гуша в лепкава посредственост.

Само че тотото - черно или бяло, би следвало да светне като коледна елха пред ченгетата на УЕФА. Нали затова бе създадена единна система за проследяване на залозите. А и букмейкърите не си падат по изплащане на тлъсти печалби.

И ако до седмица-две не последват наказания или дори арести на „Георги Аспарухов“, ще трябва да стигнем до някои други, също доста тъжни изводи.

Първо - Левски е еднакво слаб и в жестоката финансова криза при Тодор Батков, и в завидната стабилност при новите собственици. Това издава системна некадърност в производствения процес.

Второ - Левски трябва за пореден път да смени треньора и повечето футболисти. Познатият обречен цикъл ще се завърти през лятото.

Трето - мантрата с налагане на талантливи юноши от школата звучи все по-нелепо. Дори и в този мач без никакво значение Стойчо Стоев пусна ветерани и абсурдни легионери.

Четвърто - ако Божидар Краев не бъде продаден някъде още сега, и най-авторитетните класации на „Гардиън“ и „Гадзета дело Спорт“ няма да стопират регреса му.

Пето - внимавай какво си пожелаваш, разбирай Лига Европа. След двегодишен антракт се задават нови летни приключения.

Преди месец от Левски нещо смятаха и обясниха, че ще изплатят новия сектор за 7 години. Ето го отново това число...уж добро в „синята“ митология.

Чудно обаче как точно ще стане тая работа, когато гониш феновете от собствения си стадион. Хората си обичат отбора, но не плащат, за да им е гадно.

Ужасна игра или черно тото, няма никакво значение. Питайте 500-те ентусиасти, подгизнали на новата трибуна във вторник вечер. Те са склонни да чакат козирката колкото трябва, но търпението им към онези на терена не е безкрайно.

#2 boris 11.05.2016 в 14:18:02

Левски, миналия сезон шест пъти продадоха мача, та сега ли.

#3 vayk 11.05.2016 в 15:04:17

"Левски" още дълго има да тегли заради зловредното си поведение през годините. Изключително драматично изгубените титла и финал за купа през 2013 г., още един финал през 2015 г., 6 поредни загуби от ЦСКА, 3 поредни отпадания в първия кръг от ЕКТ плюс 2 поредни години неучастие...И това на фона на тоталния медиен комфорт през всичките тези години, при който "ресорните" репортери се държат като магистрални труженички. При меко казано протекциите на Бойко Борисов, който инсталира своето протеже Иво Тонев преди 5 години в "Подуене", и без който добре знаем, нито един спонсор нямаше да дойде на "Герена". Да не говорим, че нямаше да се намери такава благотворителна организация, която да построи цял сектор на разсрочено плащане от бъдещи постъпления неясно кога през годините, ако не бе предварително овъзмездена с някоя и друга държавна поръчка за десетки милиони...Онзи ден пък се появи новината, че акционерите от "Виваком" отпускали 120 000 лв. годишно за "феновете", уж под формата на някакви мобилни пакети, но и най-облъчените разбират, че става въпрос за купуване на ядрата на няколкото фенски организации, които командват в сектор Б. И т.н. и т.н. И на фона на тази неистова протекция от страна на държава, спонсори, медии и пр. Левски изпраща още една тежка година, а неговия исторически конкурент се готви да за празник и да препълни националния стадион след няма и две седмици. А ако ЦСКА вземе и да спечели купата...

#4 Oddio Trucchi 15.05.2016 в 06:09:54

Зловредното поведение през годините и особено в годините на комунизъм, също като самата партия-майка беше облечено в червено. Създадени по модел на съветския партиен отбор, без история, без стадион и без фенове, Партията всячески се опитва да наложи своето изтърсаче. Стадиона го уреждат веднага, изгонвайки столичния клуб АС-23 от Борисовата градина, които в последствие избиват. Над останалите столични отбори започват да упражняват жесток терор. Отнемат стадионите на абсолютно всички отбори в полза на държавата, без естествено да закачат своето отроче. Стадионите били построени от феновете и дружествата върху отпуснатата им общинска земя. Закриват клубове, преобразуват ги, съединяват ги насила с други клубове, сменят имена. На Левски отнемат на два пъти построените от тях стадиони, като след втория въвеждат териториално разделение и ги изпращат в кв. Сухата река (мястото, където е първата регистрация на собственото им отборче). Отново с дружни усилия, с дарения и доброволният труд на привържениците си, Левски изгражда нов стадион. През 1963г. е завършен и се провежда първият им мач. На 17 ноември 1968г. Левски помита болшевишкия отбор с 7:2 пред смаяните погледи на съветските генерали, дошли специално за мача от Москва. Партията не може да понесе този шамар и още на следващата година обединява насилствено Левски със столичния Спартак - ведомствения отбор на милицията. Във финалния мач за купата на НРБ през 1985г., играчите на двата отбора се спречкват на терена (безобидно в сравнение с днешно време) и биват разформировани. След месец ги реабилитират като нови дружества и им сменят имената. Феновете от Сектор Б, никога не скандират даденото им насила ново име, докато в отсрещния сектор го правят с гордост. Дори след падането на комунистическия режим, отбора на Партията е лесно разпознаваем, тъй като няма създадени навици да плаща нищо. 2008г. лично президента Първанов се намесва за да не им се отнема лиценза, тъй като имат шанс да станат шампиони, сподели наскоро бившето светило на Българска армия - Александър Томов, човек истински обичащ ЦСКА (вечна му памет). Тия дни и Премиера ББ взе отношение и обеща на изпадналия по заслуги, вечно хленчещ отбор, Държавата да му помогне, разбирай данъкоплатеца. Въпреки обгрижването от страна на Партията и в най-мрачните години на режима, Левски успява да създаде комплекс както на червения отбор, така и на неговите създатели. Реди победа след победа над привилегирования отбор, като достига до седем поредни. Запомнящи са и резултати като 7:1 и 5:0 постигнат в деня на честването на 50-годишнината на отбора на властта. В днешни времена наследниците на притежавалите в миналото партийни книжки, не познават историята на своя отбор. Това е разбираемо, със срама който носят в себе си дядовците и бащите на червените фенове. А освен от тях, няма от къде да чуят своята история, тъй като никой не говори за нея. От срам към народа.

Новините

Най-четените