Стоичков: Работя по 24 часа на ден

Стоичков е полиглот. Български, руски, испански, каталунски, английски - на всеки от тези пет езика той се изразява свободно. Пристъпвайки към интервюто реших да го попитам на какъв език му е по-удобно да разговаряме - на руски или на английски (въпреки че арсеналът ми на последния е доста по-скромен, отколкото на събеседника ми).

- На испански - разсмива се в отговор Христо - но ако не го говорите, тогава бих предпочел на руски.

Окей. Всъщност думата "Пиар" и на двата езика звучи еднакво. Такъв ли сте в Ростов?

-Пиарът няма нишщо общо с това. Просто имам много добри отношения с господин Белоус (б.р. - Юрий Белоус е генерален директор на руския Ростов). Предложението, което той ми направи ми допадна. В Ростов вече имат боеспособен отбор, освен това клуба има и богата история.

По какви въпроси най-често говорите с Белоус?

- Обсъждаме работата на академията, съветваме се по въпросите свързани с младите футболисти, как да постъпим в една или друга стиуация. Обсъждаме плановете за бъдещето, с какво ще се занимава отбора през зимата. Не разговаряме всеки ден, но на всеки два-три дни се чуваме. Гледам мачовете на отбора, анализирам видяното и го обсъждам с ръководството на клуба.

Много срещи на Ростов ли сте гледал през този сезон?

- Почти всичките. В дома си в България имам сателит, така че съм в час с всичко, което се случва с тима. Някои мачове дори успях да ги гледам на живо на стадиона. Истина е, че пропуснах края на втория кръг, защото пътувах из Европа, решавайки някои въпроси.  

Разговаряли ли сте с Белоус колко често трябва да пътувате до Русия?

-Не, виждаме се всеки път когато това е възможно.

Ростов обаче не попадна в първата осмица. Този факт променя ли взаимоотношенията Ви с клуба?

- Съмнения можеха да възникнат само ако Ростов бе изпаднал. Но след като наблюдавах няколко занимания на тима и работата на треньорите в мен не останаха съмнения и знаех, че това нямаше да се случи.

Имате ли подписан официален договор с Ростов или всичко е само на устна договорка?

- Имам подписан договор. Дали получавам заплата? Да, но няма да обсъждам това. Дайте да си говорим за футбол?

Вие убеден ли сте, че Ростов може да се превърне в топ клуб?

-Разбира се, но за това е нужен правилен подход и най-вече плодотворна работа с Академията. Тя е длъжна всяка година да предоставя поне двама напълно готови играчи на първия състав.

Как се отнасяте към практиката на Анжи да харчи огромни пари, за да привлича световни звезди? Правилен ли е този подход?

- Не ми е работа да коментирам Анжи. Аз работя в Ростов и задачата ми е да направя този клуб силен. Ако Анжи плащат на Ето'о по 20 милиона евро на година, това очевидно е политика на клуба.

По колко часа на ден работи Христо Стоичков?

- По 24! Например, сега съм в България. Току що завърши среща на българските клубове, на която присъствах в качеството си на специално поканен гост. Повярвайте ми нямам много свободно време и се опитвам да го прекарвам със семейството и приятелите си.

А не пишете ли в Twitter?

-(След пауза). Не разбирам за какво говорите.

Не знаете какво е Twitter?

-Не.

Социална мрежа в Интернет, която е изключително модерна сред сегашните младежи. Да не би и за Facebook да не сте чували?

-Не. Поддържам мнението, че младите футболисти са длъжни да мислят за съвършено различни неща. Те трябва да гледат класен футбол, да тренирав всеки ден, а не да се занимават с глупости.

Наскоро в украинските медии се появи информация, че можете да заемете пост, подобен на настоящия си и в Динамо (Киев)?

-Не е истина. Дали съм се срещал с президента на Динамо Игор Суркис? Не. Следващият въпрос?

Но вероятно се интересувате от работа като треньор?

-Треньорската работа ми харесва, не го крия. Приятно ми е да предавам на футболистите своите знания. Но това, с което се занимавам в Русия в момента, ми е не по-малко интересно. Искам заедно с Белоус да превърнем Ростов в най-добрия отбор в страната, тимът, който ще играе в Шампионската лига. Нашата цел е именно това.

Експерта на "Советский спорт" Владимир Абрамов твърди, че скоро в Русия ще пристигне самият Лионел Меси, с когото до колкото знам, се познавате. Дали може да се случи?

-Не знам. За първи път видях Лионел когато той бе едва на 12 години. Още тогава обаче той се отличаваше от останалите юноши на Барселона. Дали той е най-добрият играч в историята на футбола? Меси сега е изключителен, но и в други години е имало велики играчи - Марадона, Кройф, Пеле. Сега е Меси. Да го отделиш от най-добрите...Според мен е невъзможно. Всеки от тях е бил добър в своето си време.

Новините

Най-четените