Истините (и лъжите) за армейската емблема

Краят на сагата с емблемата и активите на ЦСКА даде много отговори, но отвори още поне толкова въпроси. Мнозина се гмурнаха в морето на щастието, други - на злорадството, трети тръгнаха да избиват комплекси, а имаше и такива, за които нищо не се промени.

Както пише Елин Пелин: една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен.

И с тази история е така: сега в „червения" стан хем е спокойно, хем приятно - на „Армията" се настаниха едновременно и истината, и лъжата...

Моралният акт по изваждането на реални пари за абстрактни активи като емблемата, марката, историята и всичко прилежащо със сигурност е най-голямата победа на Гриша Ганчев и проекта му.

Такива неща в България не се случват, дори в чужбина рядко някой ще се наеме да плаща масрафа на друг. Хората, които в момента са на „Армията", доказаха емоционалния си ангажимент към привържениците и каузата, а това значи много. Футболът е за феновете и Ганчев показа, че го е грижа за тях. Спор няма и вече не може да има. Друг въпрос е, че това действие доста закъсня, а забавянето нанесе колосални щети сред армейската общност. Но за това после...

Втората неопровержима истина е, че за първи път в българския футбол се вадят накуп много пари за нематериален актив.

Всеки може да си чеше езиците за свещените четири букви, за петолъчката, за митичната фланелка и какво ли не, но никой досега не си бе плащал за удоволствието да ги притежава. Пазарът си е пазар и той определя кое колко струва - а сега за първи път черно на бяло установихме, че марката „ЦСКА" има пазарна стойност. Дали тя ще донесе някакви изгоди за притежателя си е отделен въпрос и зависи от политиката и управлението на клуба. Факт е обаче, че вече доказано в българския футбол има поне един символ, за който са платени пари. Това си е революция.

От тук произтича и следващото недвусмислено заключение - клубът направи силна заявка за приемственост на фалиралото АД, с всичките му активи и пасиви. Дали с легалната емблема на гърдите ЦСКА ще започне да печели реални пари е трудно да се каже, но не е сложно да се прогнозира, че тези 8 милиона, платени към кредиторите, вероятно ще набъбнат, даже доста.

На опашката вече се тълпят стотици кандидати за парче от баницата, задават се нови дела и съдебни сапунки, а фактът, че напук на това Ганчев и хората му продължават напред, е похвален.

В днешно време е лесно да се биеш в гърдите, че ти си ЦСКА, но е страшно трудно да го докажеш. А плащането на емблемата беше стратегически ход. Шефовете на „Армията" показаха, че не ги е страх да скочат в огъня и заслужават уважение.

Безспорно най-ключовият момент в цялата история обаче е консолидацията на „червените" привърженици. Няма как да се изчисли какъв ще е реалният ефект в национален мащаб, но със сигурност по трибуните ще се усети. По-важното в цялата работа е, че „завръщането на емблемата" връчи в ръцете на феновете изключителен морален коз. Бъдете сигурни - дори хардлайнерите са изпитвали някакви угризения на съвестта, дълбоко скрити зад фасадата на привидната си непоколебимост. Това вече е в историята - те вече съвсем убедено и аргументирано могат да твърдят, че клубът, който подкрепят, е ЦСКА. Или поне има много по-общо с ЦСКА от всеки друг. Процесът на идеологически, морален и ценностен разкол бе париран. Ако днес някой има дилема кое ЦСКА да подкрепи, може да я разреши много по-лесно, отколкото преди 11 октомври.

Наред с това обаче на щастливите младоженци трябва не трябва да им се спестяват и доста нелицеприятни констатации, които дори плащането на емблемата не може да прикрие.

Ще започнем с това, че случилото се през изминалата седмица няма как да е индулгенция за затриването на оригиналното дружество. Напротив - двугодишното забавяне на плащането на тези 8 милиона лева отвори огромна рана, която тепърва ще бъде лекувана. Елементарно е да се запитаме защо сега може, а тогава не можеше? Дали Ганчев и екипът му просто не тестваха нервите на съперниците? Дали не таяха надежди отсреща да се откажат, за да си спестят едни 4 милиона евро (между другото сума, която в днешния футбол не е кой знае какво)? Дали - ако други кандидати нямаше, щеше да бъде изваден и един лев?

Активите можеха да си стоят в НАП не 2, а още 22 години, а шефовете на ЦСКА да се крият зад удобния параван, че не са длъжни да плащат дълговете на „Титан" и Сашо Томов.

И какво пречеше да се оздрави оригиналното акционерно дружество, щом ще се вадят пари за емблемата?

Чиста демагогия са твърденията, че времето на транзакцията няма значение - има, при това огромно. Причината е, че в първия случай нямаше да има съмнения, алтернативни клубове, тирета, разделение, юридически врътки и „червена" гражданска война. Точно това гледахме през последните 2 години, а още пред лятото на 2016 г. процесите на дезинтеграция можеха да бъде пресечени.

Друг слаб пункт в тезата на новоизпечените собственици на емблемата е, че клубът автоматично става правоприемник на ПФК ЦСКА АД. Премахването на тирето и пришиването на ревера на 31 титли няма как да се случи просто така - за това се изисква официално признание от международните институции, а не някаква депеша от Българския футболен съюз.

Пред което има доста пречки - в последните 24 месеца УЕФА многократно получаваше уверения от адвокатите на Ганчев (включително в официална кореспонденция), че клубът на „Армията" няма нищо общо със старото ЦСКА и всъщност е Литекс, но с друго име и седалище.

Сега плочата трябва да се обърне и чиновниците в Нион да бъдат убеждавани в обратното. ФИФА, която между другото в момента затяга драстично контрола върху трансферната политика, пък неизбежно ще повдигне въпроса за дълговете на оригиналния клуб. А тогава работата ще стане много, много дебела...

Ето защо е здравословно по тези теми на „Армията" да не се изказват неподготвени, а и да поснижат малко тона към всички „неверници". Въобще посланията, които се чуват тези дни от Борисовата градина, оставят усещането за реваншизъм и желание за раздаване на присъди. Отстрани изглежда сякаш Бастилията е превзета, Мария-Антоанета е качена на гилотината и враговете на народа са победени. Хайде, за феновете е разбираемо - те бяха лъгани предостатъчно и им е простено да прекрачат границата на вълната на еуфорията.

Отговорните фактори в клуба обаче се държат като окръжни прокурори и някак си не им отива - браво за емблемата, но всички помним какво направихте и миналото, и най-вече по-миналото лято...

Не на последно място - очакванията за невиждан скок в посещаемостта и финансовите приходи от феновете са за наивници. Ентусиазмът по трибуните ще трае известно време - до първия сериозен провал на терена, след което всичко ще се върне по старому. А въпросът колко пари е склонен да извади българският (и в частност армейският) фен от джоба си за футбол е реторичен - спомнете колко хора си купиха акции на клуба преди време.

Тогава ЦСКА пак трябваше да бъде „спасяван"...

#2 mrynmryn 15.10.2018 в 13:00:19

Футболът е за феновете и Ганчев показа, че го е грижа за тях. Да допълним към това изречение още два факта. Николай Паслар, човек на Гришата, преименува истинския клуб, докато още съществуваше, от ЦСКА на ФК Лупи. Фирмата "Леденика", която всеки може да проверява на кои хора е, подава молба за заличаване на марката ЦСКА. Всеки може да си направи извод дали ГГ милее за червените фенове или до последно пробваше всевъзможните вратички, за да стане шеф на Армията по най - евтиния начин - в случая, като си докара клуба от Ловеч и му облече червените екипи. Колкото до емблемата - накрая явно не удържа на предизборния натиск на Боко и двамата с Инджов са извадили по 4 милки, за да я купят на надутата от Домус ага цена. #кзтирето #кзл #кзлдгрц #закривай

Новините

Най-четените