Открити са минимални разлики в качеството между закупени продоволствени стоки у нас и в Западна Европа. Това заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
Анализирани са 31 вида продукти, сред тях шоколадови изделия, колбаси и млечни продукти, детски храни и безалкохолни напитки. Закупените стоки са от Германия и Австрия и техните аналози в България.
Агенцията за храните пази в тайна марките им.
При седем от изследваните артикули има разлика още в етикетите. Немска безалкохолна напитка например е със захар, а българският й еквивалент е с фруктозно-глюкозен сироп. В натуралния сок, купен от Германия, съдържанието на сок е 100%, докато този у нас съдържа 3% пулпа.
Разминавания в съдържанието на етикетите няма при колбасите. Българските колбаси обаче се оказват с около 3% повече съдържание на вода. Според БАХБ това не е измама, има вероятност продуктът да не е стоял достатъчно дълго в сушилната машина.
В началото на март служебният министър на земеделието Христо Бозуков каза, че България може да настоява да няма разлика в качеството на продуктите пред Европейския съвет на министрите на земеделието и храните . Това тепърва предстои да бъде тема на дискусия на съвета.