Фипронилът в яйцата - опасен само при големи дози

Фипронилът, засечен в яйца - българско производство, е в количесто три пъти по-ниско от прага за допустима здравословна норма. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов в интервю за Нова ТВ.

"При констатацията за 0,027 милиграма на кг яйца, тя е три пъти по-малка от здравословния критичен праг от 0,072 мг. Преизчислено през допустимите норми за 1 кг телесно тегло, един 70-килограмов човек трябва да изяде 3 кг яйца в кратък период от време, за да усети вредни последствия от веществото", каза Румен Порожанов.

Производителят, при който бяха установени наднормените нива фипронил, е правил вътрешна проверка през август, която е показал отрицателен резултат. Въпреки че БАБХ е организирала над 400 проверки, сигналът за инцидента е дошъл не от тях или от производителите, а от търговска верига.

"Вече всичко е забранено от тази птицеферма, включително пилешкото месо. Оттук нататък ще се прави много активна проверка на цялата им продукция", каза той.

Порожанов се ангажира, че БАБХ и земеделското министерство ще направят "сериозна информационна кампания, за да не се компрометира производството на яйца, и за да бъдат спокойни всички хора".

Новините

Най-четените