Правителството обмисля въвеждането на втора здравна застраховка

Правителството обмисля въвеждането на втора задължителна здравна застраховка в размер на 12 лева месечно. От нея ще се доплащат медицинските услуги на стойност над 700 лева.

Под тази сума лечението и терапиите ще се поемат от Здравната каса.

Другият вариант, който се обсъжда, е допълнително пропорционално заплащане от страна на пациентите в размер на 2% от доходите.

Идеите идват от финансовия министър Владислав Горанов, който обаче е категоричен, че няма да допусне увеличение на здравната вноска без да има ясен контрол над средствата в здравеопазването.

Националната здравноосигурителна каса от своя страна готви промени в нормативната уредба, според която лекарствата за онкоболните ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

По този начин водещи при предписването на терапия ще бъдат финансовите, а не медицинските показатели. Ако това стане факт, много пациенти ще останат с най-евтината терапия, която невинаги е най-ефективна.

През юли здравният министър Кирил Ананиев каза, че има намерение да представи два алтернативни модела за развитие в сектора, защото всички са категорични, че настоящият модел не работи.

Тогава обаче не се стигна до излагането и общественото им обсъждане.

От началото на тази седмица министерството провежда интензивни работни срещи с общински и частни болници, пациентски организации, синдикати и др. Към момента обаче от ведомството не дават по-конкретна информация какви ще са предложените промени.

На 26 септември на официално организирана Национална кръгла маса ще бъдат представени най-добрите идеи, за да бъдат анализирани и обобщени.

Новините

Най-четените