Разследват Кеворкян за проповядване на расова омраза

След 4 години проверки "на трупчета" прокуратурата постанови образуване на досъдебно производство срещу журналиста Кеворк Кеворкян за проповядване на расова омраза.

Решението е на прокурора от Софийската апелативна прокуратура Людмил Коюмджиев, което отменя отказите от разследване на две по-долни инстанции в държавното обвинение.

Сигналът срещу Кеворк Кеворкян датира още от 2012 г. заради три статии, публикувани в "Стандарт" и две предавания от излъчваната по това време "Всяка неделя" по Нова ТВ.

В коментарите си журналистът обсъжда снимки на трима непълнолетни роми, показващи провокативни жестове на фона на портрети на Васил Левски, цар Симеон, Кирил и Методий й др.

Кеворкян ги нарича "цигански животни", нарича равните права на ромите "далавера", която застрашавала правата на българите, твърди заговор на ромите срещу българите, се казва в сигнала до прокуратурата от журналистите Спас Спасов и Кремена Будинова.

По проверката вече са работили два екипа от Софийската районна и Софийската градска прокуратура, като са стигнали до извода, че данни за престъпление и за вредни щети вследствие на материалите на Кеворкян няма.

Апелативната прокуратура обаче отхвърля отказа за образуване на досъдебно производство. Коюмджиев посочва, че свободата на словото на журналиста е несъотносима към последствията от изказванията му - "тъй като с поведението са засегнати и нарушени други права, а именно правото на защита срещу дискриминация като приоритетно право".

Материалите са върнати на СРП с указание за повторно разследване. Адвокатите, представляващи подателите на сигнала, са юристи от Българския хелзинкски комитет.

#1 Conspirator 11.07.2016 в 21:02:38

Мекеретата от БХК са на път да си намерят майстора.Арменеца в прав текст казва очеизвадни нещица,които се знаят от всички,но предпочитат да си траят,докато ножът не опре до кокъл. Не зная какво още трябва се случи,за да забранят тази ужасяваща,анти-българска сбирщина,наречена за благозвучие и подигравка българска,спонсорирана от същите,дето наливат пари в ''Капитал''и ''Дневник''? Не прощават тези гадове и не забравят.Плетат си паяжините като отровни паяци и жилят всеки от раята,посмял да си отвори устата.

#2 Harry 12.07.2016 в 00:02:17

Демокрация? Свобода на словото, свобода на съвестта, равенство пред закона, , само за идиоти! Ама как съм го уцелил, друго исках да кажа, но и буквално разбрано, пак си е вярно. "Цензурата е контрол върху словото и други форми на човешка изява. В повечето случаи, макар и не винаги, той се упражнява от държавни институции. Мотивът за прилагане на цензура най-често е подобряването или стабилизирането на обществото. Цензурата обикновено се отнася за публичното поведение, като формално се изразява в криминализиране на определени изяви. В по-общ смисъл като цензура се определя и неформалното изключване на определени идеи или форми на изразяване от масовите комуникации. Обектът на цензурата може да варира от определени думи до цели концепции. За една от най-негативните й форми се смята автоцензурата." wikipedia Кой съм аз че да споря с wikipedia?

#3 deowin 12.07.2016 в 00:46:29

Conspirator, ако кажех, че си неграмотен и не знаеш собствения си майчин език, защото пишеш думи като "кокъл" и не ползваш пълен член където трябва, това също би било "очеизвадно нещо". Въпреки това, вероятно не би бил особено доволен. Вероятно би възроптал. Качествената разлика между езика на омразата на Кеворкян и една такава забележка за твоята неграмотност е това, че аз не те дехуманизирам, не те приравнявам на животно, което е по-нисшо от човека, и чийто живот, следователно, струва по-малко. Кеворкян го прави.

#4 Conspirator 12.07.2016 в 01:07:56

Ей,Свински,стига с този пълен член бе човек!Ставаш жалък и смешен! Откакто си се появил в този сайт не правиш нищо друго освен да мериш ''членовете''на коментиращите. Колко пъти трябва да ти се обяснява,че този сайт е достатъчно читав,що се отнася до граматика и изписване на думите. Има АВТОМАТИЧЕН коректор.Който иска да се съобразява с него,да си поправя написаното,който иска -да не го прави. Мекеретата са погнали Кеворкян,а ти ми се обясняваш за пълни и ''изпразнени''членове. Или ще започнеш да ми обясняваш,че арменеца е бил ченге?Хубаво,ама като събереш акъла на всички днешни ченгета,няма да стигне да напълни и половината глава на Кеворкян,а за куража му да не говорим. Мен,лично ме е срам,че един достоен арменец ни ''измива''очите-донякъде. Заради друго го погнаха Кеворкян.Започна да си отваря устата за ''избрания''народ,а той много знае и ако рече да каже всичко,на Монката Паси ще му припари под опашката.Действат превантивно,както винаги.Някой като навдигне глава-сеч! А ти,Свински,си тъпанар с член,който със сигурност го членуват.Не знам от коя сексуална разновидност си-много ми дойдоха напоследък,но си там някъде-в зоната на здрача. За теб специално с пълен член-здрачЪТ.

#5 deowin 12.07.2016 в 16:32:30

>здрачЪТ /facepalm Не просто си неграмотен. Ти си войнстващо неграмотен, щом дори не разбираш, че пълният член не се слага навсякъде за да звучиш ентелегентьен, а се слага точно и само там, където му е мястото. Аналогично, твоето мнение също трябваше да го оставиш точно и само там, където му е мястото - в порцелановия трон, където го роди сутринта - а не да го пльоснеш в интернет. Но, да, мерси, че илюстрира точно това, което казвах.

#6 Winora 12.07.2016 в 19:43:09

Свинчо, не съм достойна да те поправям, ти си корифей на правописа, но се пише "по-низше". Няма дума "низшо", още по-малко "нисшо". Има низш, низша и низше. Сигурно ще ми кажеш, че си с "висшо", но и "висшо" няма.

#7 deowin 12.07.2016 в 21:35:43

Грешката е моя, в главата ми беше думата 'низко'. При все, това няма отношение към думите ми, a tu quoque е доста банална логическа грешка.

#8 pixie 12.07.2016 в 21:44:50

"По проверката вече са работили два екипа от Софийската районна и Софийската градска прокуратура, като са стигнали до извода, че данни за престъпление и за вредни щети вследствие на материалите на Кеворкян няма." - Интересно. От 2012 и чак сега се изрови, за да се разсмърди от БХК. Едва ли е случайно. Кеворк е голям журналист и много умен мъж. Жалко, че са го взели на прицел. А горките роми не случайно имат подобен имидж в обществото и, ако искат да се промени общественото отношение към тях, трябва мноооооого да се потрудят. Не да чакат разни измислени комитети да им защитават правата и да съдят от тяхно име. Всъщност, БХК е доказано вреден. Не знам кой го поддържа и финансира, но не може да няма начин да бъде разкаран от България. И е крайно време.

#9 deowin 12.07.2016 в 21:45:14

Апропо.. ако държиш да издребняваме, низше/нисше били дублетни форми, научих и аз сега: http://kaksepishe.com/tag/%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%88%D0%B5/

#10 pixie 12.07.2016 в 22:00:39

Само че "нисшО" няма. Даже и дублетна форма. Умник!

#12 deowin 12.07.2016 в 22:01:47

А Кеворкян, или агент Димитър, си е типичен соц кадър и нагаждач към властта на деня вече 40 години - погледнете му бегло биографията, припомнете си чупките в кръста и гъзолизничеството на "Всяка неделя", спомнете си откровено проруските му, наведени спрямо Путин статии в парцалите на Блъсков.. Да го наричате журналист е откровена обида за тази професия. Ако търсите истински журналисти, които са си позволявали лично мнение и критика към властта още през соца, погледнете към хората от Стършел, на които това им се разминаваше заради формата на сатира, под която го правеха и продължават да го правят - Попов, Вешим, Белчев, Нинов, Комарницки и т.н. Това са истински достойни журналисти/редактори/карикатуристи, а не агентът ви Димитър.

#14 Conspirator 12.07.2016 в 23:21:02

Прасе,има реален шанс от БХК да получиш номинация за Член на годината. Пълен Член. Кеворкян го подгониха най-паче,поради факта,че в неговия сайт/Всяка неделя/направи разноглед Плевнелиев.Който е любопитен,да отвори сайта на раздел ''Публикации''. Почти няма статия,където да не присъства ''случайникът''/Плевнелиев/и кохортата от НПО наемници. Между другото,Кеворк не е случаен човек.Факта,че се обърна срещу Костов,когато ''продадоха''БТВ за 11 милиона долара,предопредели спечелването на вота от ''величеството''. АрменецЪТ/свински,проверяваш ли за Члена?/,може да има много грехове,но в последните две-три години захапа измекярите много здраво.Особено най-младият комунист в област Благоевград до 1989 г.

#15 Алилуйщина 12.07.2016 в 23:46:32

Как се създава въпросната омраза? С помощта на двойни стандарти циганите стават привилегировани спрямо хората в много отношения. Тук може да се види много мерзост и мръсотия, но не е много правилна настройката срещу циганите. Това е все едно да се настроиш срещу лисиците, които ти ядат кокошките вместо да скочиш срещу хората, които развъждат лисици до теб. Насочете омразата и отвращението си в правилната посока - виновни са хората, които създават удобните условия за виреене на циганите у нас. Малцинствата не бива да получават привилегии по линия на криворазбраната политическа коректност... И това е така, защото човешките права са ИНДИВИДУАЛНИ ПРАВА, А НЕ КОЛЕКТИВНИ ПРАВА! Дадат ли се КОЛЕКТИВНИ права на едно малцинство, това е дискриминация и автоматично води до нарушаване на човешките права на всички останали, включително и на етническото мнозинство - държавообразуващият етнос в България. п.с. И стига с тия роми!Ако говорим български език, трябва да наричаме мургавите ни събратя “цигани”, защото това е българската дума.В конституцията ясно е казано: официалният език в България е български! А "ром" на какъв език е? Не може "политическата коректност" да стои по-високо от основния закон в страната! Още повече, че в нашия език "ром" се използва отдавна със съвсем друго значение! Днес обаче и понятието роми,влече след себе си не само положителни реакции! - Естествено, променяйки името не променяме факта! Има ли закон,който да забранява употребата на думите “циганин” и “цигански”?!

#16 deowin 13.07.2016 в 00:16:20

Conspirator, възторженото ти блеене в подкрепа на соц мижитурка и сътрудник на 6-то като Кеворкян е умилително. Крастави магарета и прочие. А пълния член наистина спри да го мислиш - колкото тъпо и упорито да се упорстваш, продължаваш поголовно да го бъркаш. Включително и в последния си коментар. Препоръчвам ти да не го използваш изобщо, защото като го турнеш там, дето не му е място, съвсем ставаш за посмешище, ентелегенте. То не че и иначе на някой може да му хрумне, че не си неграмотен идиот де - всеки твой коментар го демонстрира.

#17 Conspirator 13.07.2016 в 01:18:20

Така,така.... Кеворкян бил от шесто-идеологическото,а тези дето мине-не мине и си сложат подписите,да събарят неудобните на шесто задокеанско какви са? Главният прокурор им го каза в прав текст.Те това си работят,на заплата-протестъри. Кога някой от тези келеши ще събере един и половина милиона лева,но на онези пари,отпреди 1989 година,за възстановяване на войнишките паметници? Скъсват си задниците и подметките по ходене из чужди посолства да плюят всичко,което прилича на национална политика. Стигнаха до небивало падение.Арменецът,който е много по-българин от цялото Dance With Me,ще''опита''пръв закона за расовата омраза.И ще го направят показно и демонстративно,защото Кеворкян вече е институция.Приживе. Тактиката им е да мачкат тези,които стърчат с една глава над другите и хората се вслушват в думите им.

Новините

Най-четените