Главният архитект на Пловдив на съд заради Тютюневия склад

Главният архитект на Пловдив Румен Русев ще бъде даден на съд заради "фрапантни нарушения на Закона за културното наследство", при събарянето на Тютюневия склад.

Русев е обвинен за извършването на "близо 60 нарушения на нормативната база", регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване.

Прокуратурата посочва, че Русев е подписвал заповеди вместо кмета на Пловдив, свързани с издаването на разрешения за строителство на хотел на територията на Тютюневия склад при липса на изискуемите за това документи и без съгласуване с Министерството на културата.

Обвинение е повдигнато и на Георги Бранеков, управител на фирмата - собственик на Тютюневия склад - Одрин 8 ЕООД.

Бранеков е обвинен за преправяне на документа на Министерството на културата, който удостоверява, че имотът е паметник на културата.

Преправеният документ е използван двукратно пред Община Пловдив за издаване на разрешения за строеж.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева.

За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

Двамата са на свобода под гаранция в размер на по 2000 лева.

Все още няма информация дали Румен Русев ще продължи да изпълнява длъжността на главен архитект в Община Пловдив.

Новините

Най-четените