ЕС забързва преговорите за членство на Турция

Турция ще помогне на ЕС за справяне с мигрантския поток в замяна на финансова подкрепа и рестарт на разговорите за присъединяване към ЕС. Това се посочва в проектодекларация, която се очаква да бъде приета след днешната среща на лидерите от ЕС и Турция заради мигрантската криза.

Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави.

В проектодекларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщава турската частна телевизия CNN Turk.

За бежанците в Турция се предвижда на първи етап на Анкара да бъдат предоставени три милиарда евро, а по-нататък ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена.

Приема се и искането за участие на Турция „дори и само веднъж годишно" в срещи на върха на ЕС, посочва телевизията.

#1 TheRock 29.11.2015 в 14:41:42

Разбрахте ли сега какво стана? Със един свален руски самолет и хоп в ЕС + 3 милиарда евро за бежанците! А нашият евро-клоун Борисов ги пуска защото не му се вадели руски пилоти от морето! Разбрахте ли сега кой работи в интерес на държавата си?

#2 Бам 29.11.2015 в 14:57:40

Турция-член на ЕС, за сметка на Великоборитания, а после и други страни. Турците така добре си изиграха картите щото и виден комбинатор като Путин може да им завиди. Сега ЕС ще приеме Турция, щото ако не ще пратят още 2-3 млн. "бежанци". После ЕС ще приеме и Либия и Алжир, щото ако не и те така. Абе изобщо безгръбначните либерали от Брюксел немат никъв ход, всички ние сме затънали до гушата в лайна.

#3 TheRock 29.11.2015 в 15:37:13

Великобритания няма да напусне ЕС. Остави ги какви ги говорят. Но ако Турция влезе в ЕС и с тия управници в България хич няма да ни е лесно. Хората ни дадоха шанс - от 2004 в НАТО, от 2007 в ЕС. Нашите корумпирани управници се интересуват как да крадат фондове от ЕС и как да не си развалят близките отношения с Русия, защото повечето от тях дължат просперитета си именно на съветска Русия. Ето ни и наградата за двуличната позиция.

#4 GETI 29.11.2015 в 15:49:06

ако това което се пише в тази статия стане, аз не ще съм единствения човек който ще иска да излезем от ЕС ,защото не искам да участвам в организация,която лъже и лицемерства и подклажда войни.тези мой мисли ги подкрепя факта, че има неоспорими доказателства от световни институции, че Турция не само подкрепя Ислямска Държава, а една от основателките и. що не правят преговори с Русия например?! ква е разликата? едните "анексират",другите създават терористични организации за чий х*й ми ги делят?

#6 Бам 29.11.2015 в 16:33:55

Абе, евроатлантичетата, май сега Евроазийския съюз на кремълското диктаторче не изглежда толкова зле,а ?! Щот с Турция в ЕС май ще има чалми и джамии за всички от сърце. Или дет се казва ебем ти тоя ЕС дето Турция му е член. Виж бе Роцк, не само Великобритания ще напусне, ами и други, щот камък върху камък нема да остане като 80 млн анадолци станат граждани на ЕС. Накрая ЕС ще остане с България, Албания, Турция и Косово в предприсъединителен период.

#7 TheRock 29.11.2015 в 16:38:33

Ха, и Кирсан Илюмжинов купувал нефт от ИДИЛ!!!! Каква стана тя!!! ====== Treasury Sanctions Networks Providing Support to the Government of Syria, Including For Facilitating Syrian Government Oil Purchases from ISIL WASHINGTON – In response to continuing violence by the Assad regime against its citizens, the U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) today designated four individuals and six entities providing support to the Government of Syria pursuant to Executive Order (E.O.) 13582, including a middleman for oil purchases by the Syrian regime from the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL). As a result of today’s action, all assets of those designated that are in the United States or that are in the control of U.S. persons are frozen, and U.S. persons are generally prohibited from engaging in transactions with them. Kirsan Ilyumzhinov was designated today for materially assisting and acting for or on behalf of the Government of Syria, Central Bank of Syria, Adib Mayaleh, and Batoul Rida. Ilyumzhinov is a wealthy Russian businessman, former president of the Russian Republic of Kalmykia, and long-time World Chess Federation president. He is linked to financial transactions involving Khuri-associated companies as early as 1997 and owns or controls the Russian Financial Alliance Bank, along with Khuri. An advisor to Ilyumzhinov, then-President of Kalmykia, was convicted in Russia in 1999 for the murder of an opposition journalist who reportedly was investigating an offshore business registration mechanism in Kalmykia tied to Ilyumzhinov. Russian authorities subsequently closed the offshore business registration mechanism after concluding that it was being used for illegal purposes. https://www.treasury.gov/press-center/press-releases/Pages/jl0287.aspx

#8 TheRock 29.11.2015 в 16:40:05

Бам | 29.11.201516:33 Заминавай там отсега!!! Какъв го дириш тук? Ама не смееш, само си приказваш!

#9 TheRock 29.11.2015 в 16:42:55

Защо руска банка е посредник между режима на Асад и ИДИЛ, при покупките на петрол??? Защо Асад купува петрол от ИДИЛ?

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 29.11.2015 в 17:12:36

Започват преговори по нови глави, а не процедура по присъедиянването. Турция ще я приемат в ЕС на путкинден. Поне още 50-на години ще я лъжат и накрая пак няма да се случи. По скоро близкоизточните държави ще си направят някакъв съюз, по-скоро икономически и военен отколкото политически.

#11 vanko 29.11.2015 в 17:39:34

Нали не сте забравили? От много години насам протича процес на глобализация. За да се случи това съществуването на държавите и междудържавните съюзи от всякакъв род са нежелателни (меко казано). Евентуално могат да бъдат употребени за целите на глобализацията, но като краен резултат се цели тяхното ликвидиране. Театралните представления следват едно след друго - целият свят е сцена (буквално!). Пърформансът е съвсем наживо - оръжията, жертвите, кръвта не са реквизит... Мисля си, че за привържениците и симпатизантите на всеки "лагер" или политика ще има големи изненади.

#12 dedo adji 29.11.2015 в 18:36:08

Родриго, надявам се да се окажеш прав. Но се сещам за някои мацки, които само се заприказвали, а после родили. Дума дупка не прави, ама отваря дупки. В момента Ердоган държи Европа за топките. И никой от европейските лидери не показва топки. Меркел ги дрънкаше, но и тя клекна. Трите милиарда са чиста проба рекет. Нищо не пречи на Ердоган да натрупа още толкова имигранти и догодина да поиска 13. Един път платиш ли на рекетьора показваш, че не си готов за отпор. А уговорката за визите е удар в сърцето. Дано не се налага да се спасяваме в евразийския съюз. Не, че нашите продажни управници ще се мръднат, те са вече готови за ибрикчии на новия валия на дунавския вилает.

#13 pepe 29.11.2015 в 19:41:08

ЕС вмомента не може да понесе присъединяване на Турция. Всъщност за присъединяване на Турция важат същите неща, които важат и за присъединяване на Русия, каквато идея се коментираше преди време - и тогава европейските лидери открито признаха, че в сегашното/тогавашното - България и Румъния май още не бяха присъединени, но нямаше "криза"/ състояние ЕС няма да се справи. От една страна първо трябва да влязат Сърбия, Македония и дори може би Албания. От друга страна - и по-важно - самия ЕС както съществува в момента /евентуално заедно със Сърбия, Македония и може би някой други страни/ трябва дасе консолидира в много по-голяма степен - зада се създаде нещо като "вътрешно ядро", при това - достатъчно голямо. А изгледите това да стане скоро в момента са доста слаби - при условия на несвършваща "икономическа криза", финансова нестабилност и засилващите се центробежни тенденции през последните години. Турция /и Русия/ могат да се присъединят само като "сателити" - само дето никой не е наясно какво точно трябва да означава това . Всъщност Русия искаше да се присъедини към ЕС като "равноправен партньор" - но на всички останали страни в ЕС взети заедно, т.е ЕС да стане един мега-съюз между една Европейска федерация /може би със сателити-буфери в Източна Европа/ и Руската федерация /със свои си сателити/ - идея, която може би още се върти някаде в главата на Путин... само дето на европейските лидери в момента въобще не им е до това... А трите милиарда европейско финансиране Турция би използвала на последно място за бежанците. Едно нещо си мисля във връзка с целия този проблем с мигрантите - как вече стана съвсем ясно - до степен в която никой не е в състояние да го крие - че повечето хора на тази планета просто са "излишни". Имаше една китайска приказка "... хората стават все повече, а нещата /материалните ресурси/ - все по-малко..."

#14 Бам 29.11.2015 в 19:58:00

Квото беше ЕС - беше, оттък нататък вървим към мизерия и шериат. Над 1 млн нови диви талибани се наместиха при другите 10-12 млн. Ама никой не знае колко са и къде са и кви са, в Германия само за един месец 16,000 са се изпарили от бежанските центрове. Привет на партизанското движение! Дебелогъзите бюрократи от Брюксел се лигавеха с Ципрас, после с Путин докато майстора от Анадола накрая ги пенетрира едно хубаво. Не 3 млрд, 10 х 3 млрд ще му изсипят ама ефект няма да има. И на оня лудия от кремъл могат да дадат нещо, че току виж натиснал и Балтика. Абе имали-пари дали, ама като свършат - тогава нашта майка жална. Както е казал Чърчил: между войната и позора избрахте позора ,но ще получите и войната!

#15 dedo adji 29.11.2015 в 21:48:06

Бам, на оня от кремъл не му е притрябвала балтика, тя себе си едва изхранва, и то с европейски субсидии. Изобщо се смята, че интеграцията в световната система е за Русия икономическо самоубийство. А с Турция европейският съюз вече не е европейски. Пепе е стигнал до откровението на преподобния Малтус отпреди 200 и кусур години, че населението на земята нараства с по-бързи темпове от възможността за изхранване. Хем тогава са били между един и два млрд, а сега сме прехвърлили 7 и гоним 8 (може и да сме ги стигнали, нямам пресни сведения) Според едно емпирично изчисление земята може да изхрани 10 млрд полугладни. Щем, не щем, вървим към драстично съкращаване с 5-6 млрд.

#17 pepe 29.11.2015 в 22:59:08

Дедо, китайците са стигнали до това прозрение поне хиляда години преди Малтус. Просто отбелязвам, че вече е доста трудно някой да го скрива, или да се прави, че не е така. Най-добрия пример, за това какво става, когато има твърде много хора и твърде малко"неща" са страни като Етиопия - сравнително малка територия /обработваемата земя спрямо населението/, лоша организация и огромно население /въпреки глада в Етиопия живеят повече хора отколкото в съседен Египет/. На този фон изглеждат малко пресилени вайканията, че населението на България намалява и "ще изчезнем". Лошото не е, че населението намалява, а че някой групи продължават да се увеличават.

Новините

Най-четените