Синдикатите искат наказания за фалшиви болнични

Двете големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" ще подкрепят бюджета за социално осигуряване през 2018 г., ако държавата се откаже от идеята за намаляване на парите за болнични.

Проектът за бюджет предвижда обезщетението за първите 3 дни от болничните да се изплащат от работодателите в размер на 50 на сто от осигурителния доход. За сравнение - в момента дължимата сума е 70% от заплатата.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров обяви, че намира за недопустимо да се ограничават права на съвестните работници заради нарушения от хора, които си плащат за фалшиви болнични.

"В един от заводите е намерена форма чрез колективния трудов договор, като са въвели допълнителен бонус за присъствен ден, и болничните са намалели. В друг завод представители на синдикалната организация проверяват тези, които са в болнични, дали седят вкъщи по време на отпуска", каза той, цитиран от БНР.

Димитър Манолов (КТ Подкрепа) предложи държавата да поеме разликата от 20 на сто, ако иска да облекчи бизнеса при плащането на парите за болнични на работници.

Синдикатите подкрепиха и идеята да се отнемат правата на лекари, които бъдат хванати да издават фалшиви болнични листове, а работниците, които злоупотребяват с това, да бъдат наказвани.

#1 Chimay 20.10.2017 в 15:08:04

И аз искам наказание за фалшив болничен да има. Глоба и отразяване на административната мярка в трудовата книжка за провинилия се служител. Отнемане на лекарските права и затвор за лекаря издал един или твърде много фалшиви болнични. Лекарите и без това трябва да престанат да източват здравната каса, и да се научат малко да си затварят устите също, мнението им не е меродавно извън тясната им специализация. Омръзна ми сатрапи в бели престилки да ме занимават с мнението си по въпроси които са извън компетенцията им, например държавно управление, пътно стройтелство и данъчно облагане.

#2 Виктория Пенелопова 07 20.10.2017 в 17:01:02

И на мене ми омръзна да чета неграмотни коментари, пълни с обидни квалификации....и някакви си незнайни специалисти по нищо, да си дават мненинето за лекарите! Особено такива, според които, множественото число завършва на Й!

Новините

Най-четените