Двама служители на президентството - сътрудници на ДС

Двама души от администрацията на президента Румен Радев са сътрудници на ДС. Проверката на Комисията по досиетата обхваща главния секретар, началника на кабинета, секретарите, съветниците, ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в екипа на държавния глава.

Единият бивш служител на ДС е Илиан Алипиев - съветник на Радев по сигурност и отбрана. Той е бил щатен служител. Алипиев работи в президенството от края на февруари.

След падането на комунизма той е заемал ръководни оперативни длъжности в системата на специалните служби в МВР и Министерство на отбраната.

Вторият сътрудник на президента, свързан с ДС, е Иван Димитров - директор на дирекция "Протокол". Заема поста от началото на февруари. Псевдонимът му е бил Ясен и е бил секретен сътрудник.

#1 Шамито 05.07.2017 в 14:15:26

Моля по умните от мен да ни разяснят разликата между държавна и национална сигурност.Допустимо е един политик да еволюира от комунист до демократ а за един редови служител на държавата да е противно и не етично. Ах колко е велика тази курвенска демокрация.

#2 sevtopol 05.07.2017 в 15:31:41

До Шамито. От комунист към демократ е еволюция. Обратното е дегенерация. Като Волен. И някои други.

#3 sevtopol 05.07.2017 в 15:42:15

И жалко, ако не знаеш разликата. И в двата случая пазиш сигурността на държавата. Само че в единия случай го правиш със заплаха и изнудване. Разбира се,че има и трети вид – доброволно и кариеристично.

#4 dedo adji 05.07.2017 в 16:40:45

А бе защо никой не се интересува какво са вършили тоя или оня в ДС? Към ДС спадаха и контраразузнаването и външното и техническото разузнаване. И тях ли да заклеймим? Със щатните е лесно. Посочете каква длъжност е заемал и трудовата характеристика на тази длъжност. Също и дали я е изпълнявал формално или с хъс. И машинописката в ДС ли е агент на ЦК? Освен щатните имаше и десетки, ако не и стотици хиляди нещатни сътрудници. Един писал доноси за колеги и близки. Разпнете го. Или само го разгласете пред целия български народ. Друг предоставил квартира за явки и нищо повече. Трета се чукала в тази квартира с майор от ДС. Без да знам с какво се е занимавал, нищо не ме спира да подам ръка на набеден сътрудник на ДС. На ДС беше трудно да се откаже. Прекият отказ се заплащаше не с лагер а със спънки в кариерата и живота. Някои издържаха, някои не. Много са. Какво да ги правим сега? И аз съм бил вербуван. Не се гордея, че не ми достигна твърдост да откажа направо. Мога да заявя, че от мене не са видяли един грам информация. Не знам и не се интересувам дали са ми завели картон. Бях дребна риба. Но от 45 години не са ме закачали.

#5 deaf 05.07.2017 в 17:45:21

Интересни са архивите на ЦК и Политбюро,въпреки че най-важните решения са били взимани без да бъдат стенографирани - "на четири очи".

Новините

Най-четените