Ново обвинение за ген. Стоян Тонев

Бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев получи второ обвинение от Военноокръжната прокуратура заради други пет неизгодни сделки в ущърб на болницата в размер на 16 330 495 лв. както и за допустителство.

Предишното обвинение е подобно - за допустителство и четири неизгодни договори с вреда от 122 хил. лв. за ВМА.
В началото на 2015 година след репортаж по Би Ти Ви Стоян Тонев подаде оставка като депутат и като председател на здравната комисия. Първото обвинение вече е внесено в съда.

В новото обвинение присъства още едно лице: доцент от болницата, също обвинен в престъпление по служба.

Според прокуратурата в престъпната схема Тонев сключва неизгодни за болницата договори с фирма, в която мажоритарен собственик служител от болницата, подчинен на Тонев. От своя страна, болницата е вършила част от работата на дружеството, а парите са отивали за частната фирма.

Става въпрос за Самостоятелна медико-диагностична лаборатория "Астра" АД. Според държавното обвинение случаят е особено тежък, а вредата - в особено големи размери.

В този период генерал Тонев е сключил пет договора с дружеството, по силата на които на Самостоятелна медико-диагностична лаборатория "Астра" АД се е предоставя да извършва високоспециализирани медико-диагностични изследвания с апаратура, собственост на ВМА, срещу наемна цена, която е включвала възнаграждение за ползване и консумативни разноски.

Новините

Най-четените