Светият синод е против забраната на физически наказания над деца

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г (НСД).

Църквата се обявява срещу забраната на физически наказания над децата, срещу абортите без медицинска причина и призовава за въвеждането на задължителен предмет "Религия" в училище.

Апелът е насочен към Министерския съвет. Посочват се пропуски в сегашния вид на НСД, както и че заложени цели в предния подобен документ (НСД 2008-2018 г.) не са били достатъчно добре реализирани.

За физическите наказания над деца

Според църквата забраната на телесното наказание над деца създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".

Синодът изразява неодобрението си към чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие. Посочва се, че все по-либералните методи на възпитание и образование водели до "ценностен разпад", "развращаване на децата", "изкуствена преориентация по отношения на пола" и дори склонност към самоубийство.

Според църквата водещият принцип "Всички права за всички деца" създава "дисбаланс" в Националната стратегия, защото "абсолютизира правата на детето". Отправя се призив за защита не само правата на детето, но и на неговите родители.

БПЦ изразява мнение, че "родителският авторитет" не бива да бъде занижаван чрез "изкуствени и крайни ограничения по отношение на възпитателните методи, които могат да бъдат използвани в отглеждането на деца". Посочва се, че търсенето на средства за борба с физическото и психическо насилие над деца "не бива да води до генерално стесняване на родителските правомощия".

За абортите

Църквата се обявява и против абортите. От там посочват, че никаква причина не може да оправдае "планирано унищожаване на детски живот в утробата", освен "най-тежки и необратими заболявания на майката". Като такива се посочват "остро изразена олигофрения, придружена с инвалидност и фатална недостатъчност на органните функции" или "напр. малформативни отклонения при самия плод като аненцефалията (заченато дете без глава)".

За сексуалното образование

От църквата считат за по-правилно подрастващите поколения "да бъдат възпитавани относно ценността на истинската любов, а не за сексуалността, изведена вън от контекста на любовта". Това включва на децата да се преподава,че "най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот".

От църквата отбелязват, че не бива програмите, свързани със "здравословен начин на живот, сексуално поведение и здраве" на децата в предучилищната група и училище, да се връчват на държавни служители, на неправителствени организации и "педагози" със "съмнителни убеждения" без изричното съгласие на родителите.

Според Светия синод в световен план нараствали програмите, които поощряват сексуалната разкрепостеност, "алтернативните сексуални ориентации", експериментите, промяната на пола и абортите.

За борбата с алкохолната и наркотичните зависимости

Синодът повтаря своя дългогодишен призив за отделяне на специално внимание и държавни средства за "всеобщо духовно-нравствено възпитание и образование на децата и учениците в България", за да се преодолее проблема с наркотичните и алкохолни зависимости. В това влиза преподаване на "християнските добродетели". От БПЦ смятат за по-правилно да се говори на учениците, че "алкохолът, никотинът и наркотиците категорично трябва да се избягват", а не, че тези вещества могат да се използват умерено или "че има леки наркотици".

Набляга се, че качественото образование "трябва да включва задълбочено познаване на св. Православие", поради което се настоява в националната програма да се заложат задължителни учебни часове по предмета "Религия".

#1 Harry 10.02.2019 в 00:15:38

"Светият синод е против забраната на физически наказания над деца" Ето една фалшива новина, на сайт, който се бори с фалшивите новини! Светия синод на БПЦ каза, че е против ранното сексуализиране на децата: "трябва да бъдат преосмислени принципите за ранно сексуално обучение в и извън училищата. Програмите, свързани със „здравословен начин на живот, сексуално поведение и здраве” на децата в предучилищната група и училище, не бива да се връчват в ръцете на държавни служители, на неправителствени организации (често про-LGBT ориентирани НПО) и на „педагози” със съмнителни убеждения без да е поискано изричното съгласие на родителите. Защото в световен план все повече нараства процентът програми, които включват поощряване на сексуалната разкрепостеност, алтернативните сексуални ориентации, експериментирането в сферата на интимния живот, промяната на пола и абортите. Тенденцията за развращаване на детското съзнание трябва да бъде преодоляна чрез оздравяване на възпитателните методи и образователните съдържания, както в семейството, така и в училището. Това се казва в становището на Светия Синод на Българската православна църква относно Националната стратегия за детето 2019-2030 г., публикувано в сайта на Българската патриаршия, което публикуваме изцяло."

#2 Harry 10.02.2019 в 00:17:39

Къде точно БПЦ казва, че е за физически наказания над деца? Манипулатори либерастки!

#3 GETI 10.02.2019 в 09:50:38

Държавата ще въвежда, чрез "Национална стратегия за детето 2019-20130" норвежкия модел на детско възпитание в България! Главното - държавата ще изземва функциите на родителите за да контролира методите на възпитание на децата им. https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/02/05/kato-v-norvegiia-shte-vyzpitavame-decata-s-nova-strategiia.401261 Нещо като "Истанбулската перверзия - 2" Отвратителна либерастия!

#4 Дракон с кисело зеле 10.02.2019 в 15:27:55

Harry | 10.02.201900:17 Къде точно БПЦ казва, че е за физически наказания над деца? --- Ето тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=282504 Цитат: Текстове като: „Мерки, насочени към всички възрастови групи 1. Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана...” създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, вкл. и с активното участие на държавни чиновници. --- С леко, но непроменящо контекста съкращение.

#5 deaf 10.02.2019 в 15:36:13

Драконе, я пак цитирай къде БПЦ казва,че е "За" физически наказания на деца?

#6 Дракон с кисело зеле 10.02.2019 в 16:13:01

Ето: Текстове като ... "Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца..." създават условия за спекулации... --- Поокастрих предишния цитат, но, отново, без да променям контекста.

#7 dedo adji 10.02.2019 в 20:36:49

Драконче, изхождай се за възпитанието, като си завъдиш деца. Ти, каквото и ангелче да си бил, все си отнесъл няколко шамара по време на израстването си. По-лош ли те направиха?

#8 Дракон с кисело зеле 10.02.2019 в 20:55:58

Не се изхождам аз, дедо, а Светият синод. В крайна сметка, неговото становище цитирам, даже мнение не съм дал този път. А това "като си завъдиш деца" е глупост, която не ми пишеш за първи път. Надали ще е и за последен - и все ще е глупост. И сам знаеш, че не е нужно да съм се размножил, за да знам до какво водят системните наказания с насилие. И в този смисъл - как очакваш от някого да знае дали евентуалните шамари са го направили по-лош, като няма как да знае какъв е щял да бъде без шамари? Наблюденията ми, разбира се, показват друго. Ще дам екстремен и не съвсем коректен пример - съученик, за когото знам, че беше наказван с бой за всяко провинение, още преди да влезе в шести клас беше хванат два пъти да краде от магазини. По-натам, доколкото подразбрах, е затънал още повече, но, за щастие, вече нямах контакти с него. Корелацията тук причинно-следствена връзка ли показва, или е просто съвпадение?

#9 GETI 11.02.2019 в 00:41:36

"Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, включително и с активното участие на държавни чиновници" * БПЦ са прави за това. И акцентът трябва да е върху "Националната стратегия за детето 2019-2030", а не върху БПЦ. Навремето църквата се изказа против Истанбулската перверзия и излезе права. Освен това, от майчино шляпане по дупето се расте по-бързо, нищо че детето поплаква.Или, баба като ме е шляпала по дупето, да не би да ме е мразила? Слагала ми е граници! Без точна дефиниция на физическо и психическо насилие се отваря път за ГРЕВИО, па макар и на местно ниво.

#10 Дракон с кисело зеле 11.02.2019 в 00:58:59

GETI най-после осъзнал, че мозъкът му е безнадеждно развален, и отишъл в магазина за мозъци втора употреба, за да си купи нов. Искал да си купи най-хубавия, обаче понеже не разбирал от качество, решил да се ориентира по цената, затова попитал продавача: - Кой е най-скъпият мозък тук? - Мозъкът на Harry - отговорил продавачът. - Изобщо не е използван. --- Или, с други думи, Гети, точно хора като вас, с вашето откровено и неподлежащо на мнение малоумие, да говорят в полза на възпитанието с бой е... Еле па като давате себе си за пример... Егати смехорията.

#11 GETI 11.02.2019 в 01:38:01

Зеле, точно хора като теб, без собствени деца, с вашите гей паради и откровено неподлежащо на мнение малоумие, да говорят в полза на каквото и да е възпитание ... Еле па като давате себе си за пример... Егати смехорията

#12 boris 11.02.2019 в 09:38:31

"Битието определя съзнанието, колкото по - си бит - толкова си по-съзнателен!"

#13 dedo adji 11.02.2019 в 11:39:22

Драконче, изпадаш в грешката на любимата си мара касимова да приравняваш един шамар на тримесечие с пет шамара на ден. Само дето при нея не е грешка а съзнателна манипулация, дъвка за еврогейски соросоиди. Още помня някои от бащините шамари след 60г. Ако бяха системни щяха да се слеят и щях да помня само страха, а не защо. Шамари на конвейр създават само страх и злоба. Точно навременният шамар за точно определено провинение се запомня и дава поука. Затова руснаците казват "За един бит двама небити дават". Ух, и аз пък, къде намерих да цитирам руски поговорки. Щом са руски, значи са грешни.

#15 Дракон с кисело зеле 11.02.2019 в 12:12:44

Зеле, точно хора като теб, без собствени деца, с вашите гей паради и откровено неподлежащо на мнение малоумие, да говорят в полза на каквото и да е възпитание ... Еле па като давате себе си за пример... Егати смехорията луд!?!?! --- No, u. Пхаха. И после се чуди защо почти всичките потребители на сайта го мислят за идиот.

#16 boris 11.02.2019 в 13:22:17

"Който щади тоягата си, мрази сина си"

Новините

Най-четените