Протест на "Орлов мост" срещу насилието над жени

Протест срещу насилието на жени е организиран за 26 ноември в София. Очаква се демонстрантите да се съберат при "Орлов мост" в 18 ч., като паралелни прояви ще се проведат в Румъния, Чехия, Германия и Великобритания.

Българският фонд за жените, който организира събитието, е поставил общо 10 искания към властите. Сред тях са: ангажимент за провеждане на проучвания за причините и размера на проблема с насилието над жени и домашното насилие в България; създаване на обща база данни в МВР за жертви и извършители; въвеждане на образователни програми за превенция; криминализиране на всички форми на насилие, основано на пола; специализирани обучения за психолози, полицаи, социални и медицински работници и др.; създаване на мрежа от кризисни центрове за настаняване на пострадалите от насилие; програми за работа с извършителите; създаване на национален съвет за борба с насилието към Министерски съвет и др.

Организаторите на протеста посочват, че съществува "абсолютно неразбиране за размерите, причините и последиците от насилието на жени" сред правителството и народните представители, като определят законопроекта на ГЕРБ срещу домашното насилие като "безспорно нужен, но напълно безполезен, ако не е част от широка рамка за преодоляване на домашното насилие".

От началото на годината има 28 случая на жени, убити от бивш или настоящ партньор след семеен спор.

#1 dedo adji 26.11.2018 в 10:08:58

Насилие НА жени. Това може да се разбере и така и вака, жените ли упражняват насилие или НАД тях се упражнява такова. И не е случайна грешка, защото се повтаря в текста. Всъщност, може и да не е грешка, има много случаи на насилие упражнено от жени, които кафенето замита под миндера. И това е чиста проба дискриминация по полов признак. Защо само жените са достойни за защита от насилие? Има много случаи на физическо насилие, но мъжете ги е срам да се оплачат. А на психическо насилие са подложени 99%. Имаме закон за домашното насилие, който слага всичко - от пребиване с винкел до отказ да й купиш обувки маноло бланк - в един кюп. Тоя закон се нуждае от прецизиране.

#2 boian 26.11.2018 в 13:07:30

срещу насилието на жени .................. ПОДКРЕПЯМ! Щом е в защита на тормозените мъже. Аз съм ЗА.

#4 deowin 26.11.2018 в 17:43:41

Доста смешно ми става, когато видя редовните коментари на мъже под статии относно насилието над жени, в които се вие отчаяно относно боя на нег.. ъъ.. насилието, упражнявано от жени, над мъже. Същите мъже, за които притежаването на тестиси е въпрос на кръвна чест и основен признак за самоидентифициране, скръбно плачат, че жените ги били малтретирали, че им дуднели за чанти и обувки, което било психическо насилие и ужасно ги разстройвало. Че било практически еквивалентно поне на физическо изнасилване, че и повече, щото тяхното душевно страдание било още по-ужасно. Същите мнимо мъжествени човечета, които се тупат в силно окосмените тлъсти провиснали гърди, покрити с неустоимия за нежния пол бял потник, пропит с тридневна пот заради уханието на мъжки феромони, изпод който се показва пословичния голям камък, дето уж се криела голямата риба (сиреч, тлъсто бирено шкембе), се оплакват, че жените не щели да спят с тях, въпреки тяхната очевидна и неоспорима всепокоряваща магнетичност. Същите уж мъжаги, които охотно се присмиват на либерастите и ги оприличават на снежинки с техните глупави микроагресии, safe spaces, trigger warnings и прочие, също толкова охотно вият и стенат, че жените били проявявали агресия към тях. Че те имали нужда от сигурност и спокойствие, защото били безсилни срещу насилието на жените. Е, какво сте все пак - мъжаги или слабаци, мухльовци, тутки? Тоест, то всъщност е пределно ясно - както какво си въобразявате, че сте, така и какво всъщност сте. Противоречието в думите ви, което отбелязах по-горе, е просто следствие от противоречието между усещането ви за себе си и това, което всъщност представлявате.

Новините

Най-четените