Кои са собствениците на опожарените складове в Пловдив?

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви имената на фирмите-собственици на тютюневите складове - паметници на културата, които изгоряха на 20 август.

Първите три сгради, които се запалиха в ранния следобед в събота, са притежание на компанията "Р. И. П. А." ООД, регистрирана в Пловдив през 2008 г.

Собственици на фирмата са двама италиански граждани Паоло Каральо (40 г.) и Рикардо Каральо (41 г.). Управител на фирмата е Пиетро Луиджи Гиа, бивш почетен консул на Италия в Пловдив.

По информация на в. "Марица" складовете са закупени през 2005 г. за 1,8 млн. лева от държавния по това време "Булгартабак".

Още през 2012 г. кметът на район "Централен" в Пловдив е изпратил предписание на "Р.И.П.А" ООД да извърши ремонт на един от бившите тютюневи складове на ул. "Иван Вазов" заради падаща мазилка, която заплашва сигурността на преминаващите хора.

Пиетро Луиджи Гиа е съсобственик или управител на десетки търговски дружества на италианци в България с различен предмет на дейност.

Един от собствениците на фирмата - Рикардо Каральо - притежава още четири компании, регистрирани в България:

- "Енерджи КА" ЕООД, гр. Пловдив и "Електро Плюс" ООД, гр. Пловдив, с предмет на дейност проектиране, инсталиране, трансформиране, поддръжка и монтаж на електрически инсталации;

- "Каральо Реню България" ООД, гр. София, с предмет на дейност Проектиране, строителство и експлоатация на централи за производство на електроенергия от ВЕИ;

- "Чиеб България" ООД, гр. Пловдив, с предмет на дейност проектиране, конституиране и монтаж на технологични инсталации.

Четвъртият склад, който изгоря в нощта на събота срещу неделя, е собственост на "Галакси Пропърти груп" ООД, пререгистрирана като "Галакси Инвестмънт груп" ООД през 2014 г.

Собствениците на компанията са Атанас Иванов Петров, Антон Щерев Щерев и свързаното с тях "Солатер" ЕООД. Петров и Щерев са създателите на "Винпром Пещера" и "Кингс Табако".

В писмо до медиите "Галакси Инвестмънт Груп" пишат, че техният склад на ул. "Г.М. Димитров" 29 не е обявен за паметник на културата и "винаги е стопанисвала имотите си отговорно и с идеята да съхрани автентичната им архитектура".

В портфолиото на "Галакси Инвестмънт Груп" влизат хотелите "Хилтън" и "Радисън Блу" в София, "Барсело Роял Бийч", "Маджестик Бийч Ризорт", "Роял Сън" в Слънчев бряг, "Оазис ВИП Клуб" в Несебър, и "Домейн Пещера".

Компанията на Петров и Щерев строи и нов хотел в центъра на Пловдив - "Пловдив Сити Център", разположен на терен край Сточна гара, на около 1 км разстояние от изгорелите тютюневи скадове.

До момента все още не е ясна причината за пожара, който нанесе тежки щети по четирите сгради, част от архитектурния ансамбъл в центъра на Пловдив.

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че собствениците на складовете ще бъдат санкционирани с по 30 000 лева.

#1 boris 22.08.2016 в 16:15:32

"The roof, the roof, the roof is on fire, The roof, the roof, the roof is on fire, The roof, the roof, the roof is on fire, We don't need no water let the motherfucker burn, Burn motherfucker burn........"

Новините

Най-четените