Съдът отмени минималната заплата за 2015 г.

Върховният административен съд (ВАС) отмени със свое решение минималната работна заплата от 360 лева. Причината е, че правителственото постановление за увеличаване на долната граница на най-ниските доходи от работна заплата не е било консултирано в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Решението на съда може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

През декември миналата година правителството реши да увеличи с 20 лева минималната работна заплата до 360 лева от 1 януари, а от 1 юли с още 20 лева до 380 лв.

Съдът се мотивира, че обсъждането на правителственото постановление за нов размер на минималната заплата в комисията към тристранката не означава, че решението не трябва да се обсъжда в по-широкия представителен формат със социалните партньори.

Три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара и търговско-промишлената палата (БТПП), оспориха нормативния акт в съда, защото правителството не беше провело задължителната по закон съгласувателна процедура.

Според КНСБ решението на ВАС по никакъв начин не променя извършените вече разплащания за страната от 1 януари тази година до момента на влизането му в сила. Очакваме МС незабавно да предприеме действия чрез, които съдържанието на постановлението да бъде внесено за обсъждане в НСТС, след което да бъде обсъдено и прието отново от МС, този път при спазена процедура, заявяват от синдиката. Според нас това действие трябва да приключи до края на май, допълват от КНСБ.

Новините

Най-четените