Маркет линкс: ГЕРБ водят пред БСП с 2 на сто

Според проучване на социологическа агенция "Маркет линкс" няколко дена преди европейските избори ГЕРБ водят пред БСП с около 2%.

Това каза Добромир Живков, представител на агенцията, в ефира на "Тази сутрин" по bTV. По данни от анкетата като победител в предстоящия вот се очертава именно ГЕРБ.

Живков допълни, че през този месец се наблюдава обръщане на обществените нагласи, което се дължи на по-активната предизборна кампания на ГЕРБ и на лидера й - премиера Бойко Борисов.

По мнение на социолога "когато министър-председателят излезе да говори и покаже, че нещата са под контрол, хората се успокояват".

За промяната в резултатите трябва да се вземе предвид и мащаба на кампанията на ГЕРБ, както и медийното присъствие на партията.

Живков каза още, че според "Маркет линкс" места в европейския парламент ще получат четири български партии, но е много вероятно в неделя те да станат пет.

В проучването става ясно, че ГЕРБ получава 29,6 на сто от вота, а БСП - около 27,5 на сто. На трето място са ДПС с 6,9%, на четвърто - ВМРО-БНД с 5,7%.

Като пета политическа сила се очертава Демократична България с 4,7 на сто от одобрението на гласоподавателите.

По данни от анкетата на "Маркет линкс" избирателната активност на 26 май ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент и ще е около 35 на сто.

Живков посочи, че обикновено българите са решени да гласуват, но в последния момент се разколебават.

След скандалите с "Апартаментгейт" и къщите за гости анкетираните са скептични дали европейските средства се изразходват целесъобразно. На въпроса "Има ли контрол за изразходване на евросредствата?" 52 на сто от анкетираните отговарят с "Не".

Социологът е на мнение и че гражданите не одобряват това, което виждат, и дори някои от тях не си дават сметка каква е ролята на нашите представители в европарламента.

#1 rare case 22.05.2019 в 09:52:20

Може да се каже по-точно - Борисов води на бсп! Не може да му се отрече енергията, с която компенсира гафовете на съпартийците си!

#2 france 22.05.2019 в 11:24:51

Нали трябваше да помним историята си "за да не се повтаря". На мен тези лозунги винаги са ми били смешни. Помниш или не помниш, технически нещата не могат да се повторят по същият начин. А фактически се повтарят, и е някак жалко, как тези с гръмогласните изцепки барбар с последователите си не го разбират, и започват да дерат гърла в неправилна посока. Съгласна съм с първият коментар. Много се надявам Борисов да се е поучил от грешките си и да обърне сериозно внимание при подбора на ръководни кадри от съпартийците си. Пък и защо да не опита да привлече нови - достатъчно млади, интелигентни хора със знания, умения, потенциал и ДОСТОЙНСТВО. Унизително е, това което се случва. Най-вече за него.

#3 Winora 22.05.2019 в 11:29:44

"Може да се каже по-точно - Борисов води на бсп! Не може да му се отрече енергията, с която компенсира гафовете на съпартийците си! " Не само с енергия, но и с пари от бюджета.

#4 rare case 22.05.2019 в 12:35:21

Винора, айде без опорки!

#5 deaf 22.05.2019 в 13:14:01

На миналите избори ДОСТ на Местан спечели 3%(три процента),но я слагаха в графата:"Други...". Сега ДОСТ може и да надхвърли 4%,но пак ни дума за нея! Е как да им вярваш на тия соц.агенции! Иванчева също я няма,въпреки че има индикация,че тя ще спечели...

#6 dedo adji 22.05.2019 в 15:42:27

Гледай ти, за кого се загрижил наш глухчо. Естествени, за ДОСТ, няма да е за българи, я. Само че, глухчо, тук летвата не е 4% а 5.88. Дай, Боже, ДОСТ да вземат 5%, та да останат за ДПС 5.7. Иванчева, не че имам нещо против нея, ама няма шанс, горката.

#7 dedo adji 22.05.2019 в 15:46:59

Рядко, моля те обясни,като на прост човек, какви са тия опорки, къде ги раздават, да ида и аз да си вземе, та да се опра, да не падна. Само ги подхвърляте, ама си ги криете. Не бъдете толкова стиснати,бе.

#8 Бам 22.05.2019 в 19:21:26

дедко Чугунко, ти така си се назобил с опорки и полит-просвета, щото вече и на Алфа ТВ си им взел хляба. Обаче много ясно, че Бат Бойко с парите от бюджета обикаля налево-надесно, кво да прави, от НСО нема да го оставят да си плаща за Тойотата. Ще ги хързулне червените гъдулки от Позитано 20 и тея избори Той затова тупка топката за Ф-16 , щот да немат повод ни едните ни другите да го опрашат набързо преди изборите. И Волен, и Валерката и секви други. Еле па Марешки, тия набедените за евопейски десни полулисти на най-куция кон заложиха у България

#9 Онуфрий 22.05.2019 в 23:24:44

Няколко дена преди евровота "социологическите" надлъгвания достигат нови висини . Не че електората е заобичал много гербаджиите, просто не щат Курнела и това е. Като му казвам на един съсед червенушко, че още два парламента власт няма да видят не ми вярва.

Новините

Най-четените