Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как да разпознаем прясното агнешко за Гергьовден?

Прясното агнешко месо е бледорозово на цвят и няма силен мирис Снимка: iStock
Прясното агнешко месо е бледорозово на цвят и няма силен мирис

И преди този Гергьовден продавачи алармират, че на пазара се предлага и вносно агнешко месо със съмнително качество.

То обикновено е по-евтино, но за сметка на това е възможно да е замразявано и да не е прясно. От бранша припомнят, че българското агнешко месо трябва да има син печат за произход.

Цената му варира между 25 и 30 лева за килограм в зависимост от разфасовката. Агнешките глави варират от 7 до 10 лева.

Прясното агнешко месо е бледорозово на цвят и няма силен мирис.

Ако месото е по-тъмно и отива към червено, това означава, че закланото животно е било по-възрастно и месото ще е по-жилаво. Месото от по-възрастни животни също така се готви по-бавно и трудно.

Замразяваното агнешко пък има сивкав цвят и по-тежък мирис, когато се размрази.

Сланината на прясното агнешко е с бял към кремав цвят, следите от кръв също са добър индикатор, че месото е прясно. То трябва да бъде сухо на пипане, а не лигаво - последното също подсказва, че продуктът е бил замразяван, а се продава за пресен.

Синият печат на агнешкото съдържа буквите BG и шестцифрен номер.

Бие се на плешката или на бута. Червеният печат означава, че месото е вносно, но е обработено в България.

Традицията на Гергьовден повелява да се заколи агне в чест на светеца. Преди агнетата са се пекли цели на чевермета в центъра или в покрайнините на населеното място.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените