И преди този Гергьовден продавачи алармират, че на пазара се предлага и вносно агнешко месо със съмнително качество.
То обикновено е по-евтино, но за сметка на това е възможно да е замразявано и да не е прясно. От бранша припомнят, че българското агнешко месо трябва да има син печат за произход.
Цената му варира между 25 и 30 лева за килограм в зависимост от разфасовката. Агнешките глави варират от 7 до 10 лева.
Прясното агнешко месо е бледорозово на цвят и няма силен мирис.
Ако месото е по-тъмно и отива към червено, това означава, че закланото животно е било по-възрастно и месото ще е по-жилаво. Месото от по-възрастни животни също така се готви по-бавно и трудно.
Замразяваното агнешко пък има сивкав цвят и по-тежък мирис, когато се размрази.
Сланината на прясното агнешко е с бял към кремав цвят, следите от кръв също са добър индикатор, че месото е прясно. То трябва да бъде сухо на пипане, а не лигаво - последното също подсказва, че продуктът е бил замразяван, а се продава за пресен.
Синият печат на агнешкото съдържа буквите BG и шестцифрен номер.
Бие се на плешката или на бута. Червеният печат означава, че месото е вносно, но е обработено в България.
Традицията на Гергьовден повелява да се заколи агне в чест на светеца. Преди агнетата са се пекли цели на чевермета в центъра или в покрайнините на населеното място.