Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Православната църква чества Трифоновден

В народните поверия свети Трифон е повелител на лозарите, винарите и кръчмарите Снимка: Wikimedia Commons
В народните поверия свети Трифон е повелител на лозарите, винарите и кръчмарите

Православната църква почита днес свети Трифон - мъченик и светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., по времето на римския император Деций Траян, бива посечен с меч заради вярата си.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия - област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Той произхожда от семейство на християни и още от дете ревностно посещавал богослужения.

В замяна на тази си категорична вяра, той получил от Бога благодат да върши чудеса, включително и да лекува различни болести на тялото, но и очиствал заразените от бесове души.

Едва 17-годишен, той спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан - Деций Траян, обаче се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва преследването на християните и изправя на съд всички уважавани християни. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

В народните поверия св. Трифон е смятан и за покровител на лозята, винарите и кръчмарите.

Неговият празник на 1 февруари се приема за изцяло мъжки, като на този ден строго разграничени са ритуалите при мъжете и жените.

На лозята отиват само мъжете лозари, които изпълняват обичая зарязване, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

По традиция сутринта след църковната служба мъжете поемат на групи към лозята. Там тя отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, като преди това се прекръстват.

Корените и отрязаното място се поливат с вино, а някъде в лозето се посипва пепел. Лозите се поръсват със светената трифоновска вода.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки се потопяват в бъклиците с вино. Освен това лозарите ги навиват на венец върху калпаците си или ги премятат през рамо. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност - с инициален стопански характер, се изпълнява сред природата.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - Трифоновден (1 февруари), Сретение господне (2 февруари), Свети Симеон (3 февруари).

Днес имен ден празнуват всички с името Трифон, Трифонка, Тричко, Лозан, Гроздан, Секул.

 

Най-четените