Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ресторантьорите се отказаха от протестното отваряне на 1 февруари

Причината е, че всички служители подлежат на наказателно преследване при отваряне въпреки наложените мерки. Снимка: БГНЕС
Причината е, че всички служители подлежат на наказателно преследване при отваряне въпреки наложените мерки.

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) се отказват от планираното протестно отваряне на заведения в страната, което трябваше да се случи на 1 февруари, понеделник.

Причината е, че всеки, който вземе участие в работата на заведение, което въпреки мерките е отворило врати, ще носи лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията.

Това са показали юридически консултации, направени от планиращите протеста организации. Според юристите клиентите, както и управители, сервитьори и целият персонал, носят лична отговорност, дори налице да е заповед за отваряне от управителя или собственика.

"Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволи да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс", пише в позицията на двете браншови организации.

Така се е стигнало до решение за отказ от протестното отваряне на 1 февруари. Това решение е било подкрепено от 87,4% от членовете на СЗБ и БАЗ при проведена анкета.

В позицията си организациите посочват, че с това доказват отново, че членовете им са "отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред".

СЗБ и БАЗ очакват отговор на писмото си до премиера Бойко Борисов, в което посочват, че предпочитат отваряне на заведенията на 1 февруари. Посочват, че са готови и на преговори по начина, по който да стане това отваряне.

"Защо ресторантите на хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях - не? Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите?", питат от организацията и настояват за лична отговорност от здравния министър Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб за фалитите, които предстоят в бранша.

 

Най-четените