Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Гордън Рамзи, който намери спасение от ада на кухнята в триатлона

Шеф-готвачът редовно участва в Ironman 70.3 Снимка: Getty Images
Шеф-готвачът редовно участва в Ironman 70.3

В последното си състезание по триатлон в края на октомври, 58-годишният по това време Гордън Рамзи финишира за 6 часа, 44 минути и 38 секунди.

Би могло да се нарече пенсионерско постижение, ако не ставаше дума за сериозна дистанция. Състезанието в Гърция е от сериите Ironman 70.3. Числото показва общото разстояние, което участниците трябва да преплуват, минат на колело и на финала протичат. В мили.

В километри става дума за 1,9 км плуване в открити води, 90 км колоездене и 21,1 км бягане - последното колкото полумаратон.

В своята възрастова група известният шеф-готвач и телевизионна звезда се класира на 34-о място, а резултатът му като време е по-слаб от този на съпругата му Тана и на дъщеря му Тили, които също участват в надпреварата в Гърция.

••• От голямата уста на Рамзи:

Но пък, както се казва в спорта, Гордън се завръща от контузия, и в южната ни съседка се представя по-добре от предишното си състезание на подобно ниво тази година - Ironman 70.3 в Люксембург през лятото. Тогава е по-бавен с 8 минути и се класира 89-и.

Едва ли обаче му пука особено на кое място се е наредил. При подобни тежки натоварвания най-важното е да завършиш. А и му е отнело известно време да се върне към обичайните си тренировки след като през лятото на 2024 г. Рамзи претърпя инцидент с колело.

Макар че няма счупвания или големи травми, падането е било доста неприятно и феерично. Готвачът пада по време на спускане, изхвърча от колелото, а след това показа огромни синини "като лилав картоф" и поясни, че каската е спасила живота му.

Рамзи участва в състезания по издръжливост от над 2 десетилетия.

Първо бяга маратони, а през 2011 г. се запалва по триатлона. За надпреварите в този спорт казва пред "Сънди Таймс", че изискват истинска отдаденост и са "адски трудни, наистина тежки".

Но му дават "фантастично усещане за постижение и възторг като прекосиш финала".

Триатлонът добива все по-голяма популярност в последните години и има различни вериги състезания с различни дистанции. Стандартната например, която е част и от Олимпийските игри, е 50,1 км - с 1,5 км плуване, 40 км колоездене и 10 бягане. Има и по-къси, но има и маратонски - от 100 и нагоре километра, и екстремни.

Ironman е сред най-популярните серии състезания и класическата му дистанция е 3,8 км. плуване, 180 км колоездене и 42,2 км бягане. Надпреварите, в които Рамзи участва, са полу Ironman, т.е половината разстояние.

През 2013 г. съдията в "Мастършеф" и Hell's Kitchen обаче се класира и за Световното първенство на пълната дистанция на Ironman, и го завърши.

Шампионатът се провежда в Хавай и е смятан за нещо като Еверест в дългия триатлон, и едно от най-тежките еднодневни състезания за издръжливост изобщо. Това е така заради специфичните условия на американския архипелаг - силни ветрове, висока влажност и температури и труден релеф.

Снимка: Getty Images

Нещо повече - да получиш квота за участие е успех само по себе си - на старта застават само 1900 мъже и жени от 80 000 желаещи.

Страстта на Гордън към спорта и триатлона се разпростира и до семейството му. През лятото на 2025 г. "Отбор Рамзи" участва в друго състезание - в Лондон, на олимпийската дистанция от 51,5 км. Те се включиха с благотворителна цел - в подкрепа на детската болница Great Ormond Street Hospital.

В отбора освен съпругата на готвача Тана и дъщеря им Тили беше и бъдещият зет на Гордън - британската суперзвезда в плуването Адам Пийти, който в края на декември ще се ожени за друга от дъщерите на Рамзи - Холи.

Тана и Гордън имат общо 6 деца, и може би това е една от причините фондацията им "Гордън и Тана Рамзи" да е избрала именно тази кауза - подкрепа на една от най-известните и добри педиатрични болници в света.

Тя е набрала над 2 млн. лири за лечебното заведение, което поема някои от най-тежките и сложни случаи.

Самият шеф-готвач беше само водещ клакьор за отбора си и не можа да се включи в триатлона по медицински причини. Той е бил с шевове на бузата и лекарите са го посъветвали да не се натоварва, поясниха тогава организаторите на надпреварата.

Няколко седмици по-късно самият Рамзи обяви, че бил опериран за вид кожен рак и показа снимки на операция на лицето си. Образуванието е премахнато.

Рамзи се насочва към маратоните, а след това и триатлона, когато минава 40-те си години. По онова време вече е успял готвач, работи по 7 дни в седмицата и е "с наднормено тегло и извън контрол", обяснява той пред Men's Health. По някое време стига до 115 кг.

Дава си сметка, че има нужда от 90-минутни сесии само за него, 5 дни в седмицата, и това са тренировките.

За него това е начинът да се справя с натоварването в работата и да запази контрол над живота си.

"Сам си, в планината, с колелото, по пътека, тичане, плуване. Намирам тренировките за релаксиращи, защото ме изваждат от тази бърза писта", пояснява той.

От тогава обичайно участва в две сериозни събитие годишно - триатлон и/или маратон, за да държи фокуса и да се справя с хаоса в работната част от живота си. А и за да е здрав и във форма.

Снимка: Getty Images

Защото Рамзи преди всичко е готвач и предприемач с десетки ресторанти по света. При него въпросът не е как успява да съчетае кухнята с тренировките и спорта. Триатлонът и тренировките за него са спасение от бизнеса, помагат му да отпусне и разтовари.

"Така оставам близо, но и излизам. Ironman ме спаси от това да бъда погълнат от бизнеса", споделя той пред Ян Фродено - една от легендите на триатлона и трикратен световен шампион, в епизод от поредицата на Ironman Beyond Finish Lines.

Обичайно тренира 4-5 дни в седмицата, става в 5:30 сутринта, тича 20-ина минути плюс малко упражнения за корем и тяло. През уикенда посвещава по 2 часа на преходи, колело или плуване.

За да поддържа теглото си, Разми спазва и сериозни ограничения по отношение на храната. Яде по малко - "две хапки", и оставя останалото от ястието. Обичайно закусва в протеинов шейк, бъркани яйца за обяд и поширано пиле или риба за вечеря.

Поширано, а не варено. "Варенето ще му даде текстура като на шиб*ната джапанка на Ганди", пояснява той.

Все пак това е Гордън Рамзи.

••• И бъдещият му зет се оказа въвлечен в скандал:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените